Ana Sayfa > Bildiriler > Çevre örgütlerinden ortak açıklama: ‘Savaş en büyük ekolojik yıkımdır’

Çevre örgütlerinden ortak açıklama: ‘Savaş en büyük ekolojik yıkımdır’

Türkiye’den otuzun üzerinde ekoloji örgütü, İstiklal’deki bombalı saldırıdan günler sonra kuzey Suriye ve Irak‘ta başlattığı hava saldırısına karşılık ‘Savaş en büyük ekolojik yıkımdır’ başlıklı ortak bir açıklamada bulundu. “Doğa ve yaşam savunusunun sınır tanımayan anlayışıyla, yeryüzünün bir bütün ve tüm canlıların yaşam hakkı olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. İnsanlığın ve doğanın ihtiyacı daha fazla bomba, daha fazla kimyasal, daha fazla ölüm değildir” denilen açıklamada mevcut sürece kapitalizmin savaş politikalarıyla gelindiği vurgulandı.

Yakın tarihte tüm dünyada yüz milyona yakın insanın öldüğü ve silah üretiminin ortaya çıkardığı ekolojik yıkımın büyük sorunsalıyla karşı karşıya olunduğunun belirtildiği açıklamada İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı saldırıya ilişkin şunlar kaydedildi:

“Doğa ve yaşam savunusunun sınır tanımayan anlayışıyla, yeryüzünün bir bütün ve tüm canlıların yaşam hakkı olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. İnsanlığın ve doğanın ihtiyacı daha fazla bomba, daha fazla kimyasal, daha fazla ölüm değildir. Biliyoruz ki doğanın can çekiştiği bu sürece, kapitalizmin savaş politikalarıyla gelindi. Yakın tarihte tüm dünyada yüz milyona yakın insanın öldüğü ve silah üretiminin ortaya çıkardığı ekolojik yıkımın büyük sorunsalıyla karşı karşıyayız.

13 Kasım 2022’de İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde patlatılan bomba sonrası ortaya çıkan bulgulara ve çelişkilere rağmen, gerçeklerin açığa çıkmasına olan direnç, iktidarın açlık ve yoksulluk artarken dahi savaş ve saldırma politikasındaki inadını gösteriyor. Seçimler yaklaşırken, iktidarın, 2015 sürecindeki gibi ‘Suriye tarafından buraya 8 füze atar, savaş gerekçesini üretiriz’ anlayışında olduğunu büyük bir endişeyle görmekteyiz.

İktidar, her kaybediş sürecini savaş politikalarıyla ve halklara bombalar yağdırarak geçiştirme çabasındadır. 19 Kasım gecesi başlatılan ve devam eden hava saldırılarında şu ana kadar hastanelerin, sağlık ocaklarının ve elektrik tesislerinin vurulduğunu, onlarca sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlerce insanın yaralandığını ve tabii ki sayısı belirsiz hayvanın zarar gördüğünü öğrenmiş bulunuyoruz.

İktidarın kanlı savaş politikalarıyla ayakta tutmaya çalışan ve ezmeyi gözüne kestirdiği halklara soykırım denemeleri yapan bu iktidara karşı, sesimizi hakikatten yana kullanmakta kararlıyız. İktidar özellikle sosyal medyada savaş karşıtı açıklamaları trol ordusuyla baskılayarak, işlenen savaş suçlarını saklamaya çalışmaktadır.

Doğanın ve yaşamın en temel ihtiyacının barış olduğunu bilen biz doğa ve yaşam savunucuları, iktidarın savaş politikalarının ve bugün gerçekleştirilen saldırının karşısında, barışın ve halkların kardeşliğinin yanındayız.

Barıştan yana söz söylenilmesinin önüne geçmeye çalışan iktidarın bu kirli politikalarına karşı, muhalefet partilerini, sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, meslek odalarını, ekoloji örgütlerini, ulusal ve uluslararası alandaki tüm doğa ve yaşam savunucularını cesaretle hakikati ve barışı savunmaya çağırıyoruz.”

Ortak açıklamada imzası bulunan ekoloji örgütleri şöyle:

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Ekoloji Politik, İklim Adaleti Koalisyonu, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş Ekoloji, Yaşam Gazetesi, Bakırtepe Çevre Platformu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu, Zilan Ekoloji Platformu, Yeni Foça Forum, Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, HDK Çanakkale Ekoloji Meclisi, Çevre Mühendisleri Odası, Van Çev-Der, Polen Ekoloji, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ankara Danışma Bürosu, Mardin Ekoloji Derneği, Yeryüzü Kolektifi, Doğanın Çocukları, Tarlabaşı Dayanışma, Ekoloji Birliği, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Ekoloji Komisyonu, Artur Çevre Platformu.

Bianet