Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Çevre örgütlerinden imza kampanyası: “İhaleler İptal Edilsin!”

Çevre örgütlerinden imza kampanyası: “İhaleler İptal Edilsin!”

Virüs salgını nedeniyle sokağa çıkılmasının tehlikeli olduğu vurgulandığı halde maden ve enerji şirketlerinin doğaya ve yaşam alanlarına zarar vermeye devam ettiğini belirten çevre dernekleri, hükümetin de maden sahaları için ihale yapmasına tepki gösterdiler.

Virüs salgını nedeniyle sokağa çıkılmasının tehlikeli olduğu vurgulandığı halde maden ve enerji şirketlerinin doğaya ve yaşam alanlarına zarar vermeye devam ettiğini belirten ekoloji örgütleri ve çevre dernekleri, hükümetin de maden sahaları için ihale yapmasına tepki gösterdiler.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği birlikte “İhaleler iptal edilmeli” imza kampanyası başlattılar. Yapılan ortak açıklamada, ”Bizlere evde kalın deniyor. Bizler evde kalıyoruz ama iktidar ve şirketler boş durmuyor. Fırsatı değerlendirerek yaşam alanlarımızı talan ediyorlar. Dünya salgın hastalıkla mücadeleyi halkıyla birlikte veriyor. Avrupa, ABD iş güvencesi verip ekonomik yardım yapıyor. Bizler de aynı olanaklara sahip olmayı beklerken, hükümet bizden maddi yardım istiyor” denildi.

ORÇEV ve Fatsa Doğa Çevre Derneği‘nin açıklamasında ayrıca “İktidar bizlere evde kal çağrısı yaparken, doğayı ve yaşam alanlarımızı talan eden ihaleler açmaktadır. Kanal İstanbul, Aydın-Denizli karayolu, TOKİ ihaleleri, millet bahçeleri, maden sahaları en belirgin olanları” vurgusu yapıldı.

Fatsa’dan başladı, her yere yayılıyor

Basın açıklamasında Ordu’daki maden ve enerji sahalarının arttığına da dikkat çekilerek, “Bunlardan bir tanesi de FATSA maden sahasıdır. Bizler halk olarak virüsten kurtulmaya çalışırken, SİYANUR zehirlenme sahaları daha da genişleyerek devam etmektedir. Türkiye’deki bütün maden ve diğer ihaleler iptal edilmelidir. Evde kalacaksak hepimiz kalmalıyız. Aynı gemide olduğumuzu söyleyenler bunu ispatlamak zorundalar.

Ordu’nun Fatsa ve Ünye sınırında Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi’nde siyanürle altın ayrıştırma çalışması devam ediyor. Yaklaşık 8 yıl önce başlayan çalışmalarda kullanılan siyanürün etkisiyle sularda ve toprakta ağır metal kirliliği raporlarla kanıtlanmıştır. Ama maden işletmesinin verdiği zararlar ortada iken, şirket çalışma alanını iki kat daha büyütebilmek için ÇED süreci başlattı!

Altın madenciliğinin Fatsa’ya ilk girdiği günden bu yana bölgenin maden sahası olarak ilan edileceğini vurgulamıştık. Haksız çıkmayı isterdik, ama ne yazık ki söylediklerimiz gerçekleşiyor. Yukarıbahçeler Mahallesi’ndeki işletme çalışmasını sürdürürken çevre ilçe ve mahallelerde yeni sondajlar yapıldı” ifadesiyle Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması nedeniyle suların ve toprağın kirletmesine dikkat çekildi.

Bizler evde, şirketler ihalede!

“Koronavirüsü nedeniyle halk sağlık sorunu yaşıyor, Her gün yeni ölümler oluyor” ifadesiyle ihale yapılmasının eleştirildiği açıklamada, ”Şimdi Ordu’da yeni maden sahaları ilan edilip ihaleye çıkarılıyor. Perşembe ve Fatsa ilçelerinde Kurşunçal Ormanları’ndan Fatsa Ilıcayı da kapsayan 1.967.61 hektar alan için arama ruhsatı 17.03.2020 tarihinde Ege Beyaz Mermer Maden İnş. San. ve Tic. Ltd. Ş.’ye ihale edildi.

 Bizler ‘siyanürün suyu ve toprağı zehirlediğini biliyoruz’ demiyoruz, bizzat yaşıyoruz. Sağlığımız yanında tarımı da tehdit eden maden sahasının artırılmasını, yeni ruhsatların verilmesini kabul etmiyoruz. Maden ihaleleri ve verilen ruhsatlar iptal edilmelidir. Suyumuzun, toprağımızı zehirlenmesine, geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.

Başlattığımız “İHALELER İPTAL EDİLMELİ” kampanyamıza bir imza da siz verin“ denerek change.org üzerinden yapılan imza kampanyasına destek istediler.

Kampanyaya imza vermek ve destek olmak için tıklayınız: İhaleler İptal Edilsin

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top