Ana Sayfa > Ekoloji > Cerattepe’de madenciliğin önünü açan ÇED kararına AYM’den iptal kararı

Cerattepe’de madenciliğin önünü açan ÇED kararına AYM’den iptal kararı

AYM, Cerattepe’de madenciliğin önünü açan “ÇED olumlu” kararını su kirliliği, orman tahribatı, ekosistem bütünlüğü için alınan önlemlerin projede yer almadığı gerekçesiyle iptal etti.

Artvin Cerattepe’de madenciliğin önünü açan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu” kararı iptal edildi. Anayasa Mahkemesi (AYM), iptal kararında, “su kirliliği, orman tahribatı, ekosistem bütünlüğü açısından karşı karşıya kalınabilecek durumlar için alınan önlemlerin projede yer almadığı” vurgulandı.

Proje alanının şehir merkezine yakın olması sebebiyle insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabileceği vurgulanırken, çıkarılacak cevherin içeriğinin çevre ve canlı sağlığı açısından tehlikeli olduğu kaydedildi. Yeniden yargılamanın yolunu açan mahkeme, kararı Rize İdare Mahkemesi’ne gönderdi. (MA)

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.