Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Çaldağı’ndaki madencilik projesine karşı yürütülen hukuk mücadelesi değerlendirildi

29 Ağustos Perşembe akşamı Turgutlu ve Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP), İzmir Barosu Çevre Komisyonu avukatları ile Manisa Barosu’na mensup bazı avukatları ağırladı. Çaldağı nikel maden işletmesine karşı yürütülen hukuksal süreçle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısı, bu yönüyle adeta bir avukatlar buluşmasına da sahne oldu.

TURÇEP tarafından düzenlenen bir etkinlik olarak yapılan bilgilendirme toplantısı için Turgutlu’ya gelen İzmir Barosu Çevre komisyonuna mensup avukatlar, komisyon üyesi ve Çaldağı davasının da avukatı olan Arif Ali Cangı’nın sunum yaptığı bilgilendirme toplantısı öncesinde kendi komisyon toplantılarını da yine Turgutlu’da gerçekleştirdi. Daha sonra da başkanları Afhan Topel ile birlikte avukat Cangı’nın yaptığı sunumu izlediler.

Avukatlar dayanışması

Moderatörlüğünü Manisa Barosu avukatlarından Gizem Özbilen’in yaptığı, İzmir Barosu Çevre Komisyonu üyesi ve Çaldağı davasının avukatı Arif Ali Cangı’nın Çaldağı’ndaki nikel maden işletmesine karşı yürütülen hukuksal süreç hakkındaki bilgilendirme toplantısı, bir yönüyle avukatlar buluşmasına da sahne oldu. Davanın Turgutlulu avukatı Tayfun Duru’nun da izlediği ve büyük ilgi gören bilgilendirme toplantısında ayrıca Turgutlu Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen de izleyiciler arasında yer aldı.

Başta TURÇEP ve bileşenleri ile birlikte kamuya açık olarak gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının sunumunu yapan avukat Arif Ali Cangı, 2007 yılından itibaren Çaldağı’ndaki nikel maden işletmesi projesine karşı yürütülen hukuksal süreç ile ilgili açıklamalar ve bilgilendirmelerde bulundu. Sunumunu slayt gösterisi eşliğinde yapan Cangı, hem madenin ÇED raporuna, hem de Çaldağı ormanının tahsis iznine karşı açılan davalar ile, bu her iki ayrı davada elde edilen sonuçlar hakkında başlangıcından günümüze ayrıntılı açıklamalarla izleyicileri bilgilendirdi.

Toplantının bir bölümünde ise izleyenlerin bazı sorularına da cevaplar veren Cangı, şu an gelinen noktadaki hassas ayrıntıları da vurgulayarak, ayrıca hem ÇED raporunun hem de orman tahsis izninin iptali talebiyle yürütülen hukuksal sürece ilişkin bundan sonra neler yapılması ve sürecin nasıl gelişebileceğine ilişkin öneri ve görüşlerini de paylaştı.

Madene karşı mücadele hukuksal ve toplumsal olarak yükseltilecek

TURÇEP tarafından da hukuksal sürece ilişkin bilgilendirmeler ve geleceğe dönük önerilerin aktarıldığı bilgilendirme toplantısında ortaya çıkan sonuç ise, Turgutlu halkının 10 yılı aşkın zamandır vahşi madenciliğe karşı yürüttüğü yaşam mücadelesinin hem hukuksal hem de toplumsal boyutlarda yükseltilmesi şeklinde oldu.

Çaldağı sorununun hassasiyeti ve yaratacağı çevresel facianın ciddiliği nedeniyle hukuk mücadelesinin hem güçlü hem de daha kapsamlı şekilde yürütülebilmesi açısından İzmir Barosu ve Manisa Barosu çevre komisyonlarının koordineli bir dayanışma içinde olması da sağlanacak.

Bu arada toplantıda, belediyenin de hukuksal sürece hangi şekilde müdahil olabileceği konusu da ele alındı. Buna göre; avukatların katkısıyla TURÇEP tarafından hazırlanacak bir raporun, Kent Konseyi’ndeki Çevre Çalışma Gurubu ile birlikte Belediye Başkanlığı ile de paylaşılarak, görüş ve öneriler de sunulacak. Toplumsal boyutlarının yükseltilmesi için de ilçedeki TURÇEP bileşeni sivil toplum örgütleri yanı sıra hem bölgesel hem de genel düzeyde STK’lar ve diğer çevre örgütleri ile güçlü dayanışmalar oluşturulacak.

Metin Sert
1959 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesinde dünyaya geldi. Çevre sorunları ve ekoloji mücadelesi ile ilgisi 1997 yılında Leylek Çayı‘nın akibeti ve bazı çocuk ölümlerini araştırarak başladı. Bugün başta Turgutlu Çaldağı’ndaki nikel madenciliği ve diğer çevresel tehditlere karşı mücadele yürüten TURÇEP YK üyeliği görevini sürdürmektedir. Ayrıca EGEÇEP ve Ekoloji Birliği'nde de YK üyeliği görevlerinde bulundu.