Ana Sayfa > Bildiriler > Bülent Şık için Antalya STK kuruluşları ortak basın açıklaması yaptı

Bülent Şık için Antalya STK kuruluşları ortak basın açıklaması yaptı

30 Mayıs’taki duruşmasında beraaat talebi ikinci kez reddedilen Bülent Şık’ı dostları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yalnız bırakmadı

Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projeye ilişkin bulguları kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle hakkında 12 yıl hapis istemiyle dava açılan Dr. Bülent Şık 30 Mayıs günü ikinci kez hakim karşısında çıktı.

Gıda mühendisi Bülent Şık’ın, kansere yol açan ürünlerle ilgili yazı dizisi nedeniyle yargılandığı davanın 2. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Şık hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçlarını haberleştirdiği için, “açıklanması yasaklanan bilgileri açıklama” ve “göreve ilişkin sırrın açıklanması” suçlamalarından 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Şık’ın beraat talebini ikinci kez reddeden mahkeme, esasa ilişkin savunma için süre vererek davayı 26 Eylül tarihine erteledi.

Şık’ın dostları ile destekçileri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri kendisini duruşmada da yalnız bırakmazken, Ekoloji Birliği ve bileşenleri de zamandaş bir şekilde Bülent Şık’ın yargılanmaması, yargılanmasının yanlış olduğuna ilişkin tepkilerini ifade eden basın açıklamalarında bulundular.

Ekoloji Birliği ve bileşenlerinden zamandaş açıklamalar

Ekoloji Birliği (EB), Bülent Şık davasının da, açıklanması istenmeyen “Kanser Raporu’nun da 60 bileşeni ile birlikte takipçisi olacaklarını bildiren bir basın açıklaması yaparken, bazı bileşenleri de aynı günde Bülent Şık davası hakkında EB’nin aynı ortak basın bildirisini açıkladılar. EB ayrıca Sağlık Bakanlığı’na bir yazı ile başvuruda bulunarak,2011 – 2016 yılları arasında Bakanlığın kendi yaptırmış olduğu araştırma raporunu kamuoyuna açıklamakla yükümlü olduğunu da hatırlatarak, bakanlığı göreve de davet edip, bu araştırma raporunun kamuoyuna açıklanmasını da istedi.

Antalya STK Kuruluşları Ortak Basın Açıklaması Yaptı

Bazı bileşenleri Ekoloji Birliği ile zamandaş ve Bülent Şık’ın duruşması nın yapıldığı 30 Mayıs’ta basın açıklamalarında bulunurken, aralarında Ekoloji Birliği’nin bileşenleri de olan Antalya’daki sivil toplum örgütleri de ayrıca ortak bir basın açıklaması da yaptılar. Konu ile ilgili bu basın açıklaması ise şöyle:

Türkiye’nin belirli bölgelerinde kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üzerinde olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı tarafından toprak, su ve gıdadaki kirlenmenin araştırılıp raporlaştırılması için 2011-2016 yılları arasında bir dizi akademisyen görevlendirilmişti. Görevlendirilen akademisyenlerden birisi de yakından tanıdığımız ve hayatındaki en önemli önceliği, halk sağlığı ile gıdanın ekolojisi çalışmalarına veren Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr olarak çalışan Bülent Şık idi. Araştırmaya konu olan kentler Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne iken, havzalar Ergene ve Dilovası’ndan oluşuyordu. 22 Kasım 2016’da çıkarılan 677 sayılı KHK ile görevine son verilen Bülent Şık, daha sonra da çalışmalarına devam edip, halk sağlığını ilgilendiren nişasta bazlı şeker, obezite, su ve gıdadaki zehirlenmeler üzerinden akademisyen titizliğiyle, seminerler vermeye ve basında bunları açık yüreklilikle yazmaya devam etti.

Yaptığı çalışmalar ve uyarıcı yazıları sebebiyle toplum ve devlet tarafından ödüllendirilmesi gereken Şık’a tam tersine Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi” başlıklı yazı dizisi nedeniyle ve Sağlık Bakanlığı’nın talebiyle dava açıldı. Ve şimdi bu davanın ikinci duruşması 30 Mayıs’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek. Bülent Şık birinci duruşmada yaptığı savunmasında: “Bir bilim insanı şirketlere veya kurumlara değil öncelikle topluma karşı sorumludur. Çünkü toplumun sağlığı ve geleceği şirketlerin ya da kurumların kısa vadeli çıkarlarına emanet edilemeyecek ölçüde önemlidir.” Diyerek halk sağlığı etiğinin, bilim insanı sorumluluğunun ve toplumsal adalet anlayışının ne olması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyordu.

Bizler Antalya’da yaşayan ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri olarak asıl yargılanması gerekenin bu bilgileri uzun süredir halktan gizleyen Sağlık Bakanlığı olması gerektiğini düşünüyor ve toplum vicdanını zedeleyen bu yargılamaya derhal son verilmesini talep ediyoruz.

• Antalya Gıda Topluluğu TMMOB Antalya
  • Antalya Ekoloji Meclisi Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi
  • Antalya Toplumsal Ekoloji İnisiyatifi Maden Mühendisleri Odası Antalya Şubesi
  • İHD Antalya Şubesiİnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi
  • Alakır Nehri Kardeşliği Harita ve Kadastro Müh. Odası Ant.Şb
  • Antalya Sahillerini Savunma Meclisi Antalya Tabip Odası
  • Antalya Halkevi Antalya Abdal Musa Derneği
  • Antalya Doğanın Çocukları Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ant.Şub.
  • Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Ar. Der. Pir Sultan Abdal Derneği Antalya Şubesi
  • Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şubesi Antalya Konyaaltı Alevi Kültür Derneği
  • Çağdaş Gazeteciler Derneği Antalya Şubesi Antalya Barosu
  • Antalya Kent İzleme Platformu Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Day. Der.
  • Şüpheli Asker Ölümleri Derneği Antalya Halk Der
  • Antalya Emek Demokrasi Güçleri DİSK Antalya Temsilciliği