Ana Sayfa > Dünya > Brezilya Çevre Bakanlığı, ölüm gemisi São Paulo’nun geri dönmesi gerektiğini bildirdi

Brezilya Çevre Bakanlığı, SÖK Denizcilik’in Brezilyalı ortağı Ocean Prime’a yeniden gönderdiği yazıda São Paulo’nun geri dönmesini gerektiğini bildirdi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tehlikeli atık ve asbest barındıran São Paulo gemisine verdiği “şartlı onayı” iptalinin ardından Brezilya Çevre Bakanlığı (IBAMA), 29 Ağustos 2022 tarihinde SÖK Denizcilik’in Brezilyalı ortağı Ocean Prime gönderdiği yazıyı yineledi. IBAMA gönderdiği yazıda “São Paulo’nun geri dönmesini gerektiğini” bildirdi.

Yine Brezilya SP Bölgesel İş Mahkemesi 26 Ağustos 2022 tarihli kararında asbest ihracını yasaklayan karara imza attı. Brezilya Çevre Bakanı (IBAMA) Carolina Fiorillo Mariani imzasıyla Ocean Prime’a gönderilen yazıda, yasadışı São Paulo’nun geri dönüş yolunun ve daha önceden belirlenen programının, yazının alınmasından sonra 72 saat içinde uygulanması direktifi verildi.

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre; Ocean Prime tarafından 12 Ağustos 2022 tarihli IBAMA’ya gönderilen cevapta, yeni bir Tehlikeli Madde Envanteri yapmanın mümkün olmadığını, Türk Çevre Bakanlığının “Şartlı Onayı” 27 Ağustos’ta bildirdiğini, iptalden 1 gün sonra bu yeni envanterin belli olduğunu belirtti.

Uzmanlar, São Paulo’nun ithalatçısı Ocean Prime gönderilen son resmi yazıyla “geminin Brezilya’ya dönmesinden başka çaresi kalmadığını” söyledi.

“RAPOR DAVA DOSYASINA NEDEN ALINMADI?”

Basel Eylem Ağı Direktörü Jim Puckett, São Paulo ile ilgili bir dizi sorunun sorulması gerektiğini söyledi. Puckett, Global Inspector tarafından 08 Ocak 2022-08 Ağustos 2022 tarihleri arasında hazırlanan Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun (İHM) neden doğrudan dava dosyasına alınmadığını sordu. Puckett ayrıca 1-8 Ağustos tarihleri arasında 368 numune tahsilâtının ve geminin 4 Ağustos’ta kalkış kaydının nasıl yapıldığına ilişkin cevap verilmesi gerektiğini söyledi.