Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Bilirkişi raporu da Ordu Ulubey’deki Bentonit madeni için “zararlı” dedi

Bilirkişi raporu da Ordu Ulubey’deki Bentonit madeni için “zararlı” dedi

Ulubey‘e bağlı Çatallı ve Yeni Sayaca mahallerini kapsayan bentonit madeni için “ÇED Gerekli Değildir” kararına açılan iptal davası kapsamında yapılan bilirkişi keşfinden maden tesisisin bölgeye zarar vereceği yönünde görüş çıktı.

Ordu‘nun Ulubey ilçesinde Çatallı ve Yeni Sayaca mahallerini kapsayan bentonit madeni için “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan davada bilirkişi heyeti raporunu sundu. Bilirkişi heyeti raporda, maden işletmeciliğinin zararlarına ve risklerine dikkat çekti.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve 60 kişinin Yeni Sayaca ve Çatallı mahallelerini kapsayan bentonit madeni için alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkemenin atadığı Bilirkişi Heyeti yerinde inceleme sonrası hazırladığı Bilirkişi Heyeti Raporunu mahkemeye sundu.

ORÇEV Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada bilirkişi raporuyla iddialarının kabul gördüğünü açıklayarak,  “Mahkemenin görevlendirdiği heyetin raporu köylülerin lehine oldu. Bizlerin ve köylülerin dosya üzerinden açıklamaları ile rapor örtüşmektedir” bilgisini paylaştı.

HEYELAN BÖLGESİ… SU KAYNAKLARINA, BİTKİ VE HAYVAN TÜRLERİNE ETKİSİ İNCELENMEMİŞ…

“Raporda işletme çalışmaya başlarsa ne gibi tehlikelerin oluşabileceği açıkça belirtilmiş” denilen ORÇEV açıklamasında, bilirkişi raporunda çok sayıda risk sıralandığı ve bu nedenle “ÇED Gerekli Değildir” kararının bilimsel ve teknik açıdan yeterli ve uygun olamadığı görüş ve kanaatindeki raporun mahkemeye sunulduğu ifade edildi.

Bilirkişi heyetinin bentonit madenine yönelik tespit ettiği zararlar ve riskler şöyle:

• Ruhsatlı alan içinde evler var. Aktif ve pasif heyelan alanları mevcut,
  • Su kaynaklarının durumu gözetlenmemiş,
  • Çalışma; hayvan, bitki yaşamı olumsuz etkileyecek,
  • Bölgeye özgü bitki örtüsü yeterince incelenmemiş,
  • Çalışma alanı tarım ve orman alanı, buralarda bitki ve hayvan türleri incelenmemiş,
  • Sondaj-araştırma konuları genel söylemlerle geçiştirilmiş,
  • Derelerdeki taşkınlara yönelik rapor yok,
  • Yollar kamyonların dönüşüne uygun değil.

Evrensel