Ana Sayfa > Haberler > Başkent’te de baraj suları alarm verecek seviyede

Başkent’te de baraj suları alarm verecek seviyede

Ankara’da 20-30 yıl öncesine kadar kış aylarında 3 ay yerden kar kalkmazken, yağmur bile yağmaması sonucu barajlardaki su seviyesi alarm veriyor. Başkentin 110 günlük suyunun kaldığını vurgulayan Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar, “Barajlardaki doluluk oranı yüzde 20. Su tüketiminde acil önlem alınması gerekiyor” dedi.

MANSUR YAVAŞ: 110 GÜNLÜK SUYUMUZ KALDI

Türkiye’de bu yıl iklim değişikliği nedeniyle yağışların azalması sonucu barajlardaki su seviyelerinde ciddi azalmalar yaşandı. Ankara’nın çevresinde yer alan ve kentin su ihtiyacını karşılayan Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Çubuk 2, Kavşakkaya ve Elmadağ Kargalı barajlarının doluluk oranı ortalama yüzde 20’ye düştü. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 3 gün önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “110 günlük suyumuz kaldı” dedi.

Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökşen Çapar, barajlardaki doluluk oranlarının alarm verici düzeyde olduğunu belirtti. Doç. Dr. Çapar, “Benim de bildiğim kadarıyla doluluk oranı Ankara’da yüzde 20 civarında. Maalesef kurak bir dönem geçiriyoruz. Su tüketimine çok dikkat etmemiz gereken, acil önlemler almamız gereken bir durumdayız” dedi.

‘ATIK SUYU ARITARAK KULLANABİLİRİZ’

Doç. Dr. Çapar, söylediklerinin acil yapılması gereken önlemler olduğunu, ancak alternatif su kaynaklarını dikkate almak zorunda olduklarını da söyleyerek şöyle devam etti: “Biz bugüne kadar hep barajlardan, göllerden, nehirlerden, yer altı sularından, yani birincil kaynaklardan alıyoruz, kullanıyoruz, kirletiyoruz, arıtıyoruz ve doğaya geri bırakıyoruz. Bu döngü su olmadığı zaman, su kıtlığı yaşandığı zaman bizleri sıkıntıya sokuyor. Ne yapmamız gerekiyor; atık suyu arıtarak yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Bunlar sulamada olabilir, peyzaj sulama, araba yıkama; evsel alanlarda sifon suyu haricindeki bir evden çıkan bütün suları toplayıp arıtarak tekrar kullanma imkanımız var. Yağmur suyu hasadı yapılabilir. Bunun gibi alternatif kaynakları dikkate almak; su kaçakları arızalarının yapımına hız vermek gibi bu tür sorunların bir an önce giderilmesi su kaynaklarını daha verimli kullanmamızı sağlayacaktır.”