Ana Sayfa > Bildiriler > Bakırtepe Çevre Platformu: Demir Export önce toprağımıza, şimdi de ocağımıza girdi!

Koç Holding’e bağlı Demir Export Madencilik’in daha önce bir çok kez durdurulan sondaj çalışmaları Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Pınar Gözü Köyü’nde altın madeni için köyün ortasında yapılmaya çalışılıyor. ÇED raporlarında yapılan küçük değişikliklerle mahkeme kararının etrafından dolaşmasıyla köyün 150 metre yakınına kadar geldi. Bir basın açıklaması yapan Bakırtepe Çevre Platformu: Demir Export önce toprağımıza, şimdi de ocağımıza girdi” sözleri ile tepki gösterdi.

Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Pınar Gözü köyünde Demir Export Madencilik altın madeni sondaj çalışmalarına başladı. Daha önce bir çok kez durdurulan sondaj çalışmaları, şirketin ÇED raporlarında yapılan küçük değişikliklerle mahkeme kararının etrafından dolaşmasıyla köyün 150 metre yakınına kadar geldi.

Sondaj çalışmalarının başlatıldığı aynı gün (13 Kasım) bir basın açıklamasında bulunan Ekoloji Birliği, yapılanları kınaymış ve “Sivas Kangal’da maden istemiyoruz, elini evimizden çek!” çağrısıyla Demir Export Madencilik’e ve yetkililere seslenmişti.

Bugün de Bakırtepe Çevre Platformu tarafından basın açıklaması yapılarak yapılanlara tepki gösterildi. “Demir Export önce toprağımıza, şimdi de ocağımıza girdi” sözleriyle yapılanlara karşı tepkilerini ifade eden Bakırtepe Çevre Platformu, açıklamasında şunları söyledi:

“BU İZNİ VERENLERİN YÜREĞİ HİÇ Mİ SIZLAMAZ?”

Sondaj makinaları 11Kasım sabahı köyümüzün (Sivas-Kangal -Pınargözü)içinde çalışmaya başladı. Yaşam alanlarının bu kadar yakınında bir faaliyete bu izni verenlerin hiç mi yüreği sızlamaz?

Koç Grubuna bağlı Demir Export A.Ş. Siyanür kullanarak 2013 yıllından bu yana altın üretimine başladı. Biz yöre halkı 2013’den bu yana “Bakırtepe Altın Madeni Projesi” na karşı yasal yolları da kullanarak mücadele ediyoruz.Maden, 3 kez Sivas İdare Mahkemesi ,1 kez Danıştay tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen çalıştırıldı. Düşük tenörlü madende cevher tükenmeye başlayınca da firma yeni alanlarda arama faaliyetine başladı.

Bölge halkının yıllardır istemediği ve mücadele ettiği Bakırtepe Altın Madeni Projesi’nin bugüne kadar yarattığı yıkım yetmezmiş gibi şimdi de köylerin, yaşam alanlarının içine kadar girmeleri kabul edilemez.Gezide çevrecilere otelini açan KOÇ bizi burada yok ediyor!

Onları buradan gönderene kadar mücadelemiz devam edecek. Siyanür varsa; su, toprak, buğday, hayat YOK !!!

Bakırtepe Çevre Platformu