Ana Sayfa > Ekoloji > Ayvalık’ta prina fabrikasının çevre izin lisans iptal edildi: Artık bahçeler prina değil çiçek kokacak | Özer Akdemir

Balıkesir Ayvalık’ta yıllardır koku ve çevre kirliliği kaynaklarından olan Doğuş Prina Fabrikasının çevre izin ve lisans iptal edildi. Ayvalıklılar “Artık bahçelerimiz prina değil çiçek kokacak” dedi.

Balıkesir Ayvalık ve çevresinde yıllardır çok ciddi bir koku sorunu ve çevre kirliliği kaynaklarından olan Doğuş Prina Fabrikasının çevre izin ve lisans belgesi mahkeme tarafından iptal edildi. Balıkesir 1. İdare Mahkemesi kararını firmanın çevreye zarar verdiğini ortaya koyan bilirkişi raporuna dayandırdı.

PRİNA ATIKLARI YOLA VE DEREYE AKMIŞTI

Fotoğraflar: Ayvalık Tabiat Platformu

İzmir Çanakkale yolu Ayvalık sapağında bulunan prina fabrikasında 15/12/2020 tarihinde pirina havuzunun istinat duvarının patlaması ve yıkılması sonucunda pirina malzemelerinin Çanakkale – İzmir karayoluna akmış, atık sular Nikita Deresine tahliye edilmişti. Yaşananları “çevre katliamı” olarak niteleyen Ayvalık belediyesinin firmanın çevre izin lisansı iptali için açtığı davada Firmanın kamu zararına neden olduğu, evrakta sahtecilik yapılarak isletmenin “ÇED kapsam dışı” bırakıldığı, şirket bacasından çıkan dumanın kötü kokuya neden olduğu, atıksıların doğaya bırakıldığı, çevreye kasten zarar verildiği, işletmenin birinci derece sit alanında bulunduğu iddialarıyla isletmenin hava emisyon ve tehlikesiz atık geri kazanım konulu çevre izin ve lisans belgesinin iptalini istedi.

YEREL MAHKEMENİN DAVAYI REDDETMESİ İSİTİNAFTAN DÖNMÜŞTÜ

Dava Balıkesir 1. İdare Mahkemesi tarafından reddedilince dosya İstinaf Mahkemesi’ne taşınmıştı. İstinaf Mahkemesi olan Bursa Bölge İdare Mahkemesi 3. İdare Dava Dairesi uzman bilirkişilerin mahallinde keşif yaparak şikayetleri incelemesi gerektiği yönünde yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Yeniden görülen davada yapılan bilirkişi keşfinde “Nikita deresine ve isletmenin olduğu bölgeye tasması sonucunda atığın toksik özelliği nedeniyle dere ve etki çevresinde çevre kirliliğinin gerçekleştiği kanaatine varılmıştır.” İfadelerini yer verilmişti.

ÇEVREYE ZARARI AÇIKÇA TESPİT EDİLDİĞİNDEN…

Bilirkişi raporunu hükme esas alınabilecek nitelikte bulan mahkeme oy birliği ile “bilirkişi raporunda belirtildiği üzere müdahil isletme faaliyetlerinin çevreye zararına ilişkin tespitin açıkça ortaya koyulduğu görüldüğünden, belirtilen mevzuat hükmü gereği müdahil şirket adına düzenlenen çevre ve izin belgesinin iptali gerektiği” sonucuna vardı.

Ayvalık Tabiat Platformu mahkeme kararını “Bahçelerimiz pirina değil, çiçek koksun diye mücadele ettik, başardık!” açıklaması ile duyurdu.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.