Ana Sayfa > Ekoloji > Aydın Kuyucak’ta mahkemenin iptal ettiği JES kuyuları için yeni ÇED süreci

Aydın Kuyucak’ta mahkemenin iptal ettiği JES kuyuları için yeni ÇED süreci

Aydın Kuyucak’ta  daha önce “ÇED gerekli değil” kararı mahkeme tarafından iptal edilen 13 jeotermal sondaj kuyusundan ikisi için ÇED süreci yeniden başlatıldı.

Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde, Kocaer Enerji’nin iki noktada da planladığı jeotermal sondaj kuyusu projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Bölgeyle ilgili Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, 2011 yılında 811 bin 614 hektarlık alan için 2041’e kadar geçerli ruhsat verdi. Daha önce başka bir şirket tarafından işletilen alanda 2015 yılında 9 kuyu için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilirken, bölgede herhangi bir çalışma yapılmadı. İlk olarak Bereket Enerji isimli şirket tarafından alınan işletme ruhsatı önce Aydem Yenilenebilir Enerji’ye daha sonra da Kocaer Enerji’ye devredildi.

2016 yılında 1, 2023 yılında 12 kuyu projesi için verilen “ÇED gerekli değil” kararı yurttaşların açtığı davalar sonucunda iptal edildi. Mahkemenin iptal kararına rağmen bakanlık 2 kuyu için tekrar ÇED süreci başlattı. Yaklaşık 1 hektarlık alanda açılması planlanan kuyular, Kurtuluş  Mahallesi’ne 900, en yakın konuta ise sadece 155 metre uzaklıkta bulunuyor.

TARIM ARAZİSİ VE ORMANLIK ALAN

Kuyuların açılacağı alan, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre, “Tarım Arazisi” niteliği taşırken, üst ölçekli planlara göre bölgede orman ve yarı doğal alanlar, sulak alanlar ve su kütleleri de yer alıyor. Ayrıca alanın yüzde 48,32’si tarım alanı, yüzde 46,81’i orman ve yarı doğal alan, yüzde 3,19’u yapay bölge, yüzde 1,61’i su kütlesi, yüzde 0,07’si ise sulak alanlardan oluşuyor. Yine alanda Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları da bulunuyor. (MA)

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.