Ana Sayfa > Haberler > Atmalılar köylüleri: Maden şirketi köyleri terk etmemizi istedi!

Atmalılar köylüleri: Maden şirketi köyleri terk etmemizi istedi!

Malatya’da bir maden şirketinin özel mülklerinde izinsiz çalışma yaptığını söyleyen köylüler, şirketin yaşam alanlarını terk etmelerini istediğini iddia etti.

Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Atmalılar köyünde bir maden şirketinin geçtiğimiz ay başlattığı sondaj çalışmaları son günlerde daha da yoğunlaştı. Şirketin özel mülklerinde izinsiz çalışma yaptığını söyleyen köylüler, şirketin yaşam alanlarını terk etmelerini istediğini iddia etti.

Evrensel’in duyurduğuna göre köylüler, şirket yetkililerinin “Kendi isteğinizle gitmezseniz polisi askeri çağırır öyle gönderirim” dediğini söyledi.

“MADEN YÜZÜNDEN DOĞA YOK OLACAK”

CHP’li Arguvan Belediyesinin de sondaj çalışması yapan firmayı desteklediğini söyleyen ismini vermek istemeyen bir köylü, “Ne devlet ne de belediye nereye gidip nerede kalacağımıza dair bilgi vermedi. Şirket ‘Gidin’ diyor, askerle tehdit ediyor. Gidecek yerimiz yok” dedi. Maden Araştırmaları Enstitüsünün aylar öncesinden bölgede çalışmalar yaptığını söyleyen köylü, “Bu iş aylardır var ama köylüler bilgilendirilmedi” dedi. Yakında yapımı tamamlanacak olan Arguvan Barajının sularına karışabilecek kimyasalların oluşturacağı riske değinen köylü, “Yarın bu baraj bitecek buradaki açılacak madenin atıkları elbet bu suya karışacak çünkü çok yakın. İşte o zaman sadece Atmalılar köyü değil, bu su ile bahçesini sulayan Arguvanlılar da zarar görecek” dedi.  Bölgenin birçok endemik bitkiye ev sahipliği yaptığını söyleyen köylü, madenle beraber doğanın da yok olacağını dile getirdi.

“DEVLET SİZSENİZ BİZ NEYİZ?”

Malatya Arguvan Atmalılar Köyü Dernek Başkanı Mehmet Ali Başıbüyük, söz konusu firmanın tehditlerine birebir maruz kalan isimlerden. Başıbüyük, “Belge istiyoruz göstermiyorlar. ‘Biz kaymakamlığa jandarmaya gösterdik’ diyorlar resmen bizi yok sayıyorlar. Bu işi bu şekilde yapamazsınız dediğimiz zaman ‘Devlet biziz jandarmayla geliriz yine yaparız’ diyorlar. Siz devletsiniz de biz neyiz. Kimse kusura bakmasın doğduğumdan beri oturduğum bu toprakları bir şirkete bırakıp gidemem. Ya bizi sayarlar ya da açtıkları kuyulara bizleri de gömerler” dedi. Şirketin vatandaşı kandırmaya çalıştığını söyleyen Başıbüyük, “Firma ‘Bu çalışmalar sizin yararınıza’ diyor. Biz neyin ne olduğunu bilmiyor muyuz? Daha bugünden bizi hiçe sayıyorlar” dedi.