Ana Sayfa > Bildiriler > Asbestli Raymond Croze gemisine tepki: Halk, çevre ve işçi sağlığı tehdit ediliyor

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, asbest ve tehlikeli atık barındıran Raymond Croze gemisinin Aliağa Gemi Söküm tesislerine getirilmesine karşı çıktı.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, asbest ve tehlikeli atık madde barındıran Raymond Croze gemisinin sökülmek için Aliağa Gemi Söküm tesislerine getirilmesine karşı Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu da destek verdi.

“Aliağa dünyanın çöplüğü olmayacak”, “Asbestli gemi istemiyoruz”, “Havana, suyuna, toprağına sahip çık”, “Susma haykır temiz çevre haktır”, “Gün gelecek devran dönecek çevreyi kirleten hesap verecek” sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına Sebahattin Yeşiltepe okudu.

“HALK, ÇEVRE VE İŞÇİ SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT”

Fransız bandıralı Raymond Croze adlı geminin bugün Aliağa’ya ulaşmasının planlandığını söyleyen Yeşiltepe, “Geminin tehlikeli madde envanteri raporunda (IHM) 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği bilgisi yer alıyor. Uzmanlar, gemi söküm işlemlerinde yalnızca asbest değil birçok tehlikeli kimyasal madde bulunduğunu ifade ediyorlar. Aliağa’da birçok zararlı madde içeren pek çok geminin söküldüğünü ve bu durumun halk, çevre ve işçi sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu hep söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz” dedi.

“TÜRKİYE, AVRUPA’NIN VE DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR”

Gemi sökümü tehlikesiz ve gelir getiren bir işlem olsaydı Avrupa ülkeleri bu işlemi kendi ülkelerinde yaparlardı. Sırf bir endüstri yaratıyor ve para getiriyor diye ülkemiz insanını, doğayı, işçimizi tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yoktur. Türkiye, Avrupa’nın ve dünyanın çöplüğü değildir” diyen Yeşiltepe, geminin Aliağa’da sökülmek istenmesine tepki gösterdi.

Geçen yıl Aliağa’ya getirilen Brezilya donanmasına ait ölüm gemisi Sao Paulo’ya karşı verilen mücadeleyi hatırlatan Yeşiltepe, “Mücadele sonucunda geminin geri döndürülmesini nasıl sağladıysak bugün de aynı mücadele ruhuyla Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ndeki çevreyi, halkımızı, işçimizi zehirleyen söküm teknikleri yerine kapalı havuzlarda, eğitim almış işçilerle gemi sökümünün gerçekleşmesi konusunda kamuoyunu harekete geçirme, işveren üzerinde baskı oluşturma çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

“TESİSLER TEHLİKELİ MADDE VE ASBESTLİ GEMİLERE KAPATILMALI”

Basın açıklamasından söz alan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam ise sorunun sadece gelen asbestli gemi sorunu olmadığını söyledi. Sağlam, “Gemi söküm tesislerinde bağımsız denetimciler tarafından gemi söküm tesislerinde denetim yapılmalıdır. Aliağa’daki 22 gemi söküm tesislerinde uygulanan yöntem ilkel ve çağdaşıdır. Gemi söküm tesisleri bir an önce tehlikeli atık madde ve asbest barındıran gemilere kapatılmalıdır” dedi.

Evrensel