Ana Sayfa > Dünya > Asbest gemisinin İzmir’e Gelmesinin Engellenmesi İçin Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na Sao Paulo Çağrısı

Eylül ayı başlarında İzmir’e gelmesi ve Aliağa’da sökülmesi beklenen çok miktarda asbest ve tehlikeli madde içeren Nae São Paulo gemisi için HDP tarafından Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na acil çağrı yapıldı.

Brezilya’ya ait ve asbestli olduğu belirtilen savaş gemisinin İzmir Aliağa’ya getirilip söküm işlemi yapılacak olması nedeniyle yaşanan endişeler artarak devam ediyor.

Brezilya Donanması’na ait asbestli Sao Paulo Gemisi‘nin sökümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen izne karşı hukuki mücadeleler sürerken sivil toplum kuruluşları da “asbest bombası”na karşı seslerini duyurmaya çalışıyor.

HDP’DEN ULUSLARARASI ÇAĞRI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu, Brezilya’dan İzmir Aliağa’ya doğru yol alan Nae São Paulo gemisinin çok miktarda asbest ve tehlikeli madde içermesi sebebiyle durdurulması için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu‘ndaki şahıslar ile siyasi partiler, çevre örgütleri ve büyükelçiliklere bir mektup yollayarak acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Gönderilen mektupta, çevre örgütlerinin protestolarına ve Brezilya Yüksek Mahkemesi‘nin ihtiyati tedbir kararına rağmen uçak gemisi Nae São Paulo’nun 5 Ağustos 2022’de, Aliağa’da sökülmek üzere Brezilya’dan yola çıktığı bilgisi paylaşıldı.

BBC Türkçe‘nin haberine göre; gemi bünyesinde çok miktarda asbest, PCB ve zehirli boya gibi tehlikeli madde bulunduğu ve bunun telafisi imkansız felaketlere yol açacağı belirtilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm tepkilere rağmen geminin sökülmesi için izin verdiği ifade edildi.

Mektupta ayrıca nükleer uçak gemisinin parçalanmak üzere Türkiye’ye hareketinin, Barcelona Sözleşmesi‘nin 1996 İzmir Protokolü‘nü ve Basel Sözleşmesi‘ni ihlal ettiği için yasa dışı olduğu belirtilerek, sökümde açığa çıkabilecek radyoaktivite ve asbest gibi zararlı maddelerin hem insan sağlığına hem de çevreye geri dönüşü olmayan zararlar verebileceği uyarısı yapıldı.

Brezilya donanmasına ait asbest yüklü Sau Paula adlı geminin Eylül ayı başlarında İzmir’e gelmesi bekleniyor.