Ana Sayfa > Haberler > Artvin Yusufeli Barajı’nı sel vurdu, 4 kişi hayatını kaybetti!

Artvin Yusufeli Barajı’nı sel vurdu, 4 kişi hayatını kaybetti!

Türkiye’nin en yüksek barajı olacak diye övgüyle anlatılan ve tamamlandığında dünyanın en yüksek 3. Barajı olacağı söylenen Artvin Yusufeli Barajı’nın şantiyesini de sel vurdu.Sel sularına kapılarak kaybolan 3 kişinin cansız bedenlerine ulaşılırken, afette hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yükseldiği öğrenildi. Barajın taşması sonucu yaşanan afet nedeniyle balçıkla kaplanan şantiyede çok sayıda araç kullanılmaz hale geldi, Artvin-Erzurum kara yolu ulaşıma kapandı.

Türkiye’nin en yüksek barajı olacak diye övgüyle anlatılan ve tamamlandığında dünyanın en yüksek 3. Barajı olacağı söylenen Artvin Yusufeli Barajı’nın şantiyesini de sel vurdu.Sel sularına kapılarak kaybolan 3 kişinin cansız bedenlerine ulaşılırken, afette hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yükseldiği öğrenildi. Barajın taşması soncu yaşanan afet nedeniyle balçıkla kaplanan şantiyede çok sayıda araç kullanılmaz hale geldi, Artvin-Erzurum kara yolu ulaşıma kapandı.

Artvin‘de dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sonrası Yusufeli ilçesinde yapımı devam eden ve tamamlandığında dünyanın en yüksek 3. barajı olacak Yusufeli Barajı’nın şantiyesini sel bastı. Sel sonrası şantiye alanı balçıkla kaplanırken, çok sayıda araç kullanılmaz hale geldi. Jandarma ve AFAD ekipleri tarafından iz takip köpekleri ile arama-kurtarma çalışması yapılırken, baraj şantiyesinin hemen yanında bulunan ve Yusufeli ilçesine ulaşımın sağlandığı tünel sel sonrası gelen moloz yığınları ile kapandı. Karayolları ekipleri tarafından Artvin il merkezinden Yusufeli barajına kadar olan karayolu ulaşıma açılırken, sel bölgesi havadan da görüntülendi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 4 OLDU!

Bu arada Artvin valiliği tarafından sel sırasında sularına kapılıp kaybolan 3 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldığı bildirilirken, hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yükseldiği öğrenildi.

Yusufeli Barajı şantiyesinde aracın bulunduğu değerlendirilen alanda yapılan kazıda, bir otomobile rastlandı. Çamura bulanmış otomobilde yapılan aramada, Mustafa, eşi Müşerref ve oğlu Salih Sönmaz’ın cansız bedenlerine ulaşıldı. Sönmaz ailesinin cesetleri, ambulansla Yusufeli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Öte yandan, sel sularına kapılarak yaralanan bir kişi, dün gece kaldırıldığı Yusufeli Devlet Hastanesi’nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Kayıp 3 kişinin cansız bedenlerinin de bulunmasıyla böylece ölü sayısı 4’e yükseldi.

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK BARAJI (!)

Artvin’e 40 kilometre uzaklıkta, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen HES projesi olan Yusufeli Barajı 275 metre yüksekliği ile 100 katlı gökdelen yüksekliğinde tamamlanmış olacak! Yüzde 60’ı tamamlanmış durumda olan ve 2021 yılında tamamlanması planlanan projenin Türkiye’nin en yüksek barajı olacağı da belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 6 Haziran günü yaptığı açıklamasında “Yusufeli Barajı Çoruh Vadisi’ni taşkınlardan koruyacaktır. Barajla birlikte, yollar, köprüler, menfezler, tüneller ve yeni Yusufeli İlçemiz inşa edildi. Burada adeta yepyeni hayat alanı kuruluyor. Bu eser nadide ve dev bir eser” sözleri ile Yusufeli Barajı yapımından övgü dolu sözlerle bahsetmişti. Bu açıklamanın üzerinden ise sadece 1 ay geçti!

“ŞANTİYENİN KURULDUĞU YER ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARDI”

Artvin’de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren ve tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı çevresel etkileri açısından Çoruh Vadisi projelerinin en zararlısı olduğu uyarılarına rağmen yapımına başlandı. Bir ilçe merkezi ve onlarca köyün tümüyle sular altında kalacağı baraj şantiyesinde 2017 yılında bir işçi ölmüştü. Yusufeli’de yaşayan daha önce Karadeniz İsyandadır Platformunda yer alan Esnaf Ayhan Saraç, şantiyenin yanlış yerde kurulduğunu söyledi. Saraç, Evrensel’e açıklamasında şunları söyledi: “Limak tarafından işletilen şantiye masraftan kurtulmak için vadide kuruldu. Çünkü orası eski yerleşim yeri. Oraya işçileri yerleştirdiler. Orası sele ve heyelana açık bir alan. Şantiye başka bir yere kurulsaydı belki de işçiler ölmezdi.”

Öte yandan yapılan açıklamalarda ise, selde en çok zararı yapımı tamamlandığında dünyanın 3. en yüksek barajı olacağı söylenen Yusufeli Barajı şantiyesinin gördüğü belirtiliyor.

Açıklamada, bölgede yağışların yer yer devam etmesi nedeniyle vatandaşların Meteoroloji‘den yapılan uyarılar konusunda hassas olmalarının önem taşıdığı da vurgulandı.

Selin Vurduğu Yusufeli Barajı Şantiyesi Böyle Görüntülendi