Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ankara’da ‘Lastik Yakmama’ Eylemi: Bunun Neresi Yenilenebilir Enerji?

Ankara’da ‘Lastik Yakmama’ Eylemi: Bunun Neresi Yenilenebilir Enerji?

TBMM’de görüşülmeye başlayacak torba yasada, lastik yakımının yenilenebilir enerji olarak tanımlanmasının doğaya ciddi zarar vereceği belirtiliyor.

Torba yasada yer alan “Havaya zehirli gaz salan araba lastiği ve çöplerin yakılması ile elde edilen enerjiyi ‘yenilenebilir enerji’ olarak tanımlayan” düzenlemeye tepki gösteren Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, düzenlemeler ile “geçici” denilen maden sahalarının kalıcı olacağını düşündüklerini belirterek “Doğa adına kaygı duyuyoruz” dedi.

Atık yakımının sadece araba lastiği ile sınırlı kalmadığını, tüm plastikleri kapsadığını söyleyen Kahraman; atık ithalatına dikkat çekti. Kahraman, “Bu durum, ithalat ile eklenecek bir kaynak haline gelecek. Bu, ithal çöp çıkmazının sonucudur. Plastik atıkların tümünün kansorejen etkisi ve yakma sonucu atık oluşturması ile havaya verilen etkileri var. Havaya verilen emisyonların yağmurla toprağı ve suyu kirletmesi, insan sağlığını tehdit etmesi kaçınılmaz” uyarısında bulundu.

ANKARA’DA PROTESTO: ARABA LASTİĞİ “YAKMAMA EYLEMİ”

Torba Yasa ile getirilen kanun teklifine yönelik tepki ve eleştiriler devam ederken, torbada yer alan lastik yakmaya da “yenilenebilir enerji” tanımının getirilmesiyle birlikte YEKDEM tarafından da destek alması konusuna protesto ve tepki eylemleri de gelmeye başladı. 350 Ankara, Anıtpark Forum, Samsun Çevre Platformu ve Doğa’nın Çocukları bugün saat 11.00’de Kuğulu Park’ta lastik yakılmasının yenilenebilir enerji sayılmasına karşı eylem düzenledi.

“Geleceğin sahiplerine bu kadar kirletilmiş Dünya bırakmaya hakkımız var mı?” diyen yaşam savunucuları, düzenledikleri protesto eyleminde “Bugün biz Ankaralılar lastik yakmama eyleminde bir araya geldik. Araba lastiği yakılmaz, Yenilenebilir sayılmaz dedik. Çağrımız meclise, lastik, orman atığı ve katı çöpleri yakmaya izin veren teşvik veren teklifi değiştirin” çağrısında bulundular.

Milletvekillerine de çağrıda bulunan yaşam savunucuları, “Teklif salı günü meclise gelecek. Araba lastiği yakılmaz. Bu kanun teklifi tekrar meclise geliyor. Üstüne araba lastiğine orman artığı ve plastik çöpler de ekleniyor. Petrol türevleri yakılmaz ve yenilenebilir sayılamaz” ifadelerini kullandılar.