Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Altın Ocağı Patlayıcı Madde İlavesi İçin “ÇED Gerekli Değildir” Kararını Mahkeme İptal Etti

Balıkesir İdare Mahkemesi Halılar ve Büyükşapçı’da “ÇED Gerekli Değildir” kararlarının iptaline karar verdi!

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği tarafından birlikte Balıkesir ili, Havran ilçesi, Halılar ve Büyükşapçı mahallelerinde “Altın Ocağı Patlayıcı Madde İlavesi” projeleri için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararlarının iptali için dava açılmıştı. Dava kazanılmış olmasına rağmen, sonrasında Danıştay tarafından mahkemenin kararı bozulmuş ve bilirkişi keşfi yapılmasına karar verilmişti. Geçtiğimiz Haziran’da ise proje alanlarında mahkemenin tayin ettiği bilirkişilerin katılımıyla keşif yapılmıştı.

Bilirkişi raporunu dikkate alan mahkemeden “iptal” kararı

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin açıklamasına göre, Balıkesir İdare Mahkemesi yapılan keşif sonrasında bilirkişilerin hazırladığı heyet raporu doğrultusunda “ÇED Gerekli Değildir” kararlarının iptaline karar verdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada “Çevresel Etki Değerlendirilmesi yapılmaksızın ve kamuoyunun, bilim insanlarının görüşü alınmaksızın, itiraz ve müdahele hakkının işleyeceği sürecin ortadan kaldırılmasıyla yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile açtığımız davada sonucun haklı olanın tarafında yani bizim lehimizde olacağına inancımız tamdı ve beklediğimiz haber bugün geldi” ifadelerine yer verilerek, “Balıkesir İdare Mahkemesi “ÇED Gerekli Değildir” kararlarının iptaline karar verdi” denildi.

Karar, mücadelede haklılık temellerimizi daha da güçlendirmiştir

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, açıklamasında mahkemenin keşif sonrası kararından mutluluk duyduklarını ifade ederken, bilirkişi raporuna dayanan bu kararla mücadelelerinin haklılık temellerinin daha da güçlendiğini kaydetti. Yapılan açıklamada ayrıca “Gönüllü avukatımız Filiz Sonsuz’a, Bilim Kurulu Üyemiz Maden Yüksek Mühendisi Esenay Hacıosmanoğlu’na, köy bilgilendirme toplantılarında sunum yapan Recep Memiş’e, emeği geçen tüm üyelerimize, köylülerimize ve keşfe destek veren kardeş ekoloji örgütlerine çok teşekkür ediyoruz” denildi.