Ana Sayfa > Dünya > Almanya’da nükleerden çıkışta son aşamaya geçildi

Almanya’da nükleerden çıkışta son aşamaya geçildi

Almanya’da nükleer enerjiden çıkış politikası çerçevesinde üç santral daha kapatılıyor. Son üç santralin de 2022 sonuna kadar kapatılması planlanıyor.

Almanya, 2022 yılına ülkedeki 3 nükleer enerji santralini kapatma kararı ile başlangıç yapıyor. Japonya‘daki Fukuşima nükleer faciası sonrası nükleer enerjiyi terk etme kararı alan Almanya‘da üç santral daha kapatılıyor.

Deutsche Welle’nin haberine göre; Schleswig-Holstein eyaletindeki Brokdorf, Aşağı Saksonya eyaletindeki Grohnde ve Bavyera’daki Gundremmingen C nükleer enerji santrallerinin yasalar uyarınca bugün (Cuma akşamı) kapatılacağı açıklandı.

2011 yılında Alman hükümetinin çıkardığı nükleer enerjiden çıkış yasası uyarınca son üç nükleer enerji santralinin de 2022 sonuna kadar kapatılması planlanıyor. Bu santraller, Aşağı Saksonya’daki Emsland, Bavyera’daki Isar 2 ve Baden-Württemberg’deki Neckarwestheim 2 olarak belirtildi.

Nükleer enerjiden çıkış kararı ise 1998’te Gerhard Schröder‘in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi’nden Joschka Fisher‘in Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nı üstlendiği “Kızıl-Yeşil Koalisyonu” döneminde alınmıştı.

Eski nükleer karşıtı aktivistlerden Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacı Jo Leinen, üç santralin kapatılmasıyla nükleer enerjiden çıkışın son aşamaya geçtiğini belirtirken, Almanya’nın Yeşiller partili Çevre Bakanı Steffi Lemke de Almanya’da nükleerden çıkışın “son derece sorunlu bir teknolojiye koyulan nokta olduğunu” söyledi.

1986’daki Çernobil nükleer felaketinin ardından Japonya’da 11 Mart 2011’deki 9,0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrasında meydana gelen Fukuşima nükleer felaketi Dünyanın gördüğü ikinci en büyük nükleer facia olmuştu.

Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelere uyarı ve eleştiri

Avrupa Birliği (AB) düzleminde ise son aylarda nükleer enerjinin geleceğiyle ilgili yeni tartışmalar patlak vermişti. Bazı AB ülkeleri nükleerden çıkışta kararlı tutum sergilerken, aralarında Fransa ve Polonya’nın da bulunduğu bazı ülkeler yeni santraller kurarak nükleere bağlı kalma planları yaptıklarına ilişkin haberler de yer almıştı. Bu gelişmeler yaşanırken Almanya’nın 3 santral daha kapatma kararı, sorunlu ve tartışmalı bir teknoloji olan nükleerden çıkış için Almanya’nın attığı son kararlı adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, Avrupa’da nükleer enerjinin “yeni bir Rönesans” yaşamaması uyarısında bulunarak, “Nükleer enerji santralleri, yüksek derecede radyoaktif atıklara yol açan yüksek riskli tesisler olmayı sürdürmektedir” dedi.

SPD Genel Başkanı Saskia Esken de nükleer enerjinin “çevreci enerji” diye sınıflandırılmasına karşı uyarıda bulunarak, radyoaktif atıkların depolanması sorununun hala çözülememiş olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: DW