Ana Sayfa > Bildiriler > Akkuş: Bu topraklara ve evrene borcumuz var

Akkuş: Bu topraklara ve evrene borcumuz var

22 Nisan Dünya Günü vesilesiyle açıklama yapan Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı Osman Akkuş, ülkede koronavirüs fırsatçılığının yapıldığına dikkati çekerek, “Bizim bu topraklara ve evrene borcumuz var” dedi.

Uluslararası Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı Osman Akkuş, 22 Nisan Dünya Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaparak, yanlış politikalar yüzünden kıtlık ve açlık tehlikesinin kapıda olduğuna dikkati çekti. 1970 yılından bu yana sembolik olarak kutlanan Dünya Günü’ne bu yıl da yine buruk girildiğini belirten Akkuş, “İklimler değişti, buzullar eriyor, mevsimler birbirine girdi, su taşkınları ve sel felaketleri derken yanlış tarım ve toprak politikaları nedeniyle bir de kıtlık ve açlık tehlikesiyle karşı karşıyayız” dedi.

SALDA’NIN KUMLARI ÇALINIYOR

Dünyayı tehdit etmeyi sürdüren koronavirüsün (Kovid-19) felaket yolculuğunun son viraj öncesi olduğuna vurgu yapan Akkuş, Salda Gölü’nün durumuna dikkati çekerek, “Koronavirüs frene basınca dünya ekolojisi derin bir soluk aldı. Bu günlerde insanlık doğa ile uyumlu ve insan da dahil tümüyle canlı yaşamla daha barışık yaşamanın yollarını konuşuyor. Ancak bizde ise yaşananlar ve bölgelerden gelen haberler tam tersini söylüyor. Dünya mirası Salda Gölü’nün kumları çalınıyor. Çıplak ayakla dolaşmanın bile sakıncalı olduğu bilinen Salda Gölü kıyılarındaki iş makineleri ve kamyonları insanın içini acıtıyor. Tam da 22 Nisan Dünya’nın doğum gününde” diye belirtti.

‘BU GEREKÇEYE KARGALAR BİLE GÜLMEZ’

Kazdağları ve yöredeki endemik türler ile yeraltı su kaynaklarının, gözünü para hırsı bürümüş yandaş şirketlerin tehdidi altında olduğunu söyleyen Akkuş, bölgede 272 gündür tutulan nöbeti hatırlatarak, “Söz konusu doğa katliamına karşı yaşam ve su nöbeti tutan arkadaşlarımıza alanın boşaltılması için tebligat gitmiş. Gerekçeye ise inanın kargalar bile gülmez. Nöbetteki arkadaşlara ‘salgın riskinden ötürü’ denilmiş. Doğayı katledenlerin, çevre cinayeti işleyenlerin salgın riski yok. Uzun zamandır izole bir şekilde mücadeleyi sürdüren arkadaşlarımızın salgın riski var öyle mi?” sözleriyle tepki gösterdi.

‘İŞTE BU KORANAVİRÜS FIRSATÇILIĞIDIR’

Tüm dünya can derdine düşmüşken durumdan vazife çıkaranlara seslenen Akkuş, “İşte bu koronavirüs fırsatçılığıdır. Doğa katilleri ve yağmacılar gidecek. Kazdağları ve Salda Gölü ilelebet yaşayacak. Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu’na sesleniyorum. Gelin bu yanlıştan dönün, cidden sağlık ise konu, alanı asıl boşaltması gerekenler dağı, taşı yağmalayan ve kurdun, kuşun, börtü böceğin katilleridir. Dronenin yasaklanması ise akıllara zarar. İnanın ne yapacaklarını bilmiyorlar, şaşkınlık içindeler. Belli ki yukarılardan gelen emirleri uyguluyorlar” dedi.

‘EVRENE BORCUMUZ VAR’

Yeşilova Belediye Başkanı ve eşine yapılan saldırıyı hatırlatan Akkuş, şöyle devam etti: “Bu saldırı akıllara yıllar önce Antalya’da taş ocakları için verdikleri mücadele esnasında öldürülen Büyüknohutçu çiftini getirdi. Gözünü hırs ve para bürümüş katillere hedef gösterilen kardeşlerimiz için elbette kaygılarımız var. Katillerin salındığı günümüzde işimiz daha da zor. Ancak her ne pahasına olursa olsun yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Bizim bu topraklara ve evrene borcumuz var. 22 Nisan Dünya’nın doğum günü kutlu olsun.”

Kaynak: Yeni Yaşam