Ana Sayfa > Bildiriler > Adana Ekoloji Platformu: Nükleer santrallerden vazgeçin

Adana Ekoloji Platformu: Nükleer santrallerden vazgeçin

Adana Ekoloji Platformu, Çernobil nükleer felaketinin 37. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, Akkuyu NGS projesinde ısrar edilmesini protesto ederek, nükleer santrallerden vazgeçilmesini istedi.

26 Nisan 1986 yılında meydana gelen Çernobil nükleer felaketinin 37. yıldönümünde Adana Ekoloji Platformu basın açıklaması yaptı. Perşembe günü ilk nükleer yakıtın getirileceği Akkuyu NGS projesinde ısrar edilmesini protesto eden platform, nükleer santrallerden vazgeçilmesini istedi. Eyleme Yeşil Sol Parti’nin Adana milletvekili adayları da katıldı.

“ÇERNOBİL HALEN TEHLİKE BARINDIRIYOR”

Abidin Dino Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamayı platform adına Çağla Özgençtürk okudu. 37 yıl önce Çernobil’de yüz binlerce insanın öldüğünü ifade eden Özgençtürk,  “Yüz binlercesi aşırı radyasyona maruz kalarak hastalandı ve acı çekti. İçinde koca bir şehrin bulunduğu 600 bin metrekare alan boşaltıldı. Çernobil’de durum halen ciddi tehlike barındırıyor, patlama yaşanan ünitede çekirdek erimesi devam ediyor ve bunun ne kadar devam edeceğini kimse bilemiyor” şeklinde konuştu.

“HEM RİSKLİ HEM PAHALI”

Santrallerden çıkan nükleer atıkların zararsız hale getirilmesi mümkün olmadığını ifade eden Özgençtürk,  şunları söyledi, “Söküm ve tasfiye masrafları kuruluş masrafları kadar yüksek olan bu güvenilmez, kirletici ve pahalı işten demokrasi ile yönetilen ülkeler artık vazgeçmiş durumdalar. Almanya kalan son üç nükleer santralini de geçtiğimiz günlerde kapatarak bu beladan uzak durmayı seçmiştir. Belli kriterlere uygun olarak seçilmiş yerlere kurulan güneş ve rüzgar enerji santrallerinin yaygınlaşması, bu konuda teknolojinin giderek gelişiyor olması ve bu santrallerden elde edilen elektriğin birim fiyatlarının nükleer santrallere kıyasla beşte bir oranında ucuzlamış olması nükleer santrallerden vazgeçilmiş olmasının bir diğer nedenidir.”

AKP MHP iktidarının tüm risklerine rağmen nükleer santralde ısrar ettiğini ifade eden Özgençtürk, “Hem de, deprem bölgesi olan ülkemizde, yakınında aktif fay hatları olduğu bilinen Akkuyu’da. Hem de, kilowatt saati 12,5 cent gibi, beş kat pahalı bir fiyata elektrik alım garantisi vererek” dedi. Türkiye’nin elektrik enerjisi üretim kapasitesinin, kullandığının iki katı kadar olduğunu ifade eden Özgençtürk, “Dolayısıyla, diyoruz ki; 14 Mayıs seçimlerinde iktidar değişecek ve nükleer santral kurma kararı da değişecektir. Akkuyu nükleer santral inşaatı gelecek kuşaklar için, uçurumun kenarından dönüşün müzesi olarak korunacaktır” dedi.

“DÜNYA VAZGEÇİYOR, TÜRKİYE ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE KULLANIYOR”

Açıklamanın ardından konuşan Yeşil Sol Adana Milletvekili Adayı Tülay Hatimoğulları, Çernobil’in izlerinin halen silinmediğini ve bir çok ülkenin vazgeçtiğini belirterek Akkuyu’da Nükleer Santral kurulmasının ve yenilerinin kurulmak istenmesinin kabul edilebilir bir adım olmadığını dile getirdi. Santral bölgesinde fay hatlarının geçtiğine dikkat çeken Hatimoğulları, “Orada yaşanacak bir patlamanın sonuçlarını hayal bile etmek mümkün değil. 3 aya yakın bir süre önce bir deprem yaşadık. Fay hattı üzerindeki imarla ilgili uyarılarımız, soru önergelerimize yanıt bile verilmedi. Şimdi ise Akkuyu’da yapılan doğayı, yaşamı, insan alanlarını ortadan kaldırabilecek bir proje ve bu projeyi kabul etmek mümkün değil” dedi.

Türkiye Rusya ilişkilerinde gerilim yaşandığı günlerde Erdoğan’ın Putinle görüşmede ikinci bir santral teklifi yaptığını dile getiren Hatimoğulları, uluslararası ilişkilerde iktidarın ülkedeki insanların hayatını tehlikeye atan işler yaptıklarını belirterek “Bizler yaşam alanlarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

Evrensel