Ana Sayfa > Dünya > AB İklim Yasası’nın Nisan Ayında Tamamlanması Bekleniyor

AB İklim Yasası’nın Nisan Ayında Tamamlanması Bekleniyor

İklim yasasının belirlenmesinde saatin ilerlediğini söyleyen AB, Nisan için son tarihi belirledi.

Avrupa Komisyonu müzakerecileri önümüzdeki ay yapılacak uluslararası bir zirve için AB’nin dönüm noktası olan İklim Yasası’nın zamanında bitirilmesi çağrısında bulunarak, mevzuatın Avrupa’nın iklim değişikliğiyle mücadelede dünyaya liderlik etme hedefini destekleyeceğini söyledi.

AB’nin İklim Yasası, 2050 itibariyle net sıfır seragazı emisyonu hedefini ve emisyonların önceden planlanandan daha hızlı azaltılmasını kapsayan 2030 hedefini resmileştirecek. Ancak Komisyon’un tasarıyı teklif etmesinden bir yıldan fazla bir süre sonra, AB hükümetlerini, Avrupa Parlamentosu’nu ve Komisyonu temsil eden müzakereciler içeriği hâlâ bitirmiş değil.

AB iklim politikasından sorumlu Frans Timmermans, ABD hükümeti tarafından 22 Nisan’da düzenlenen iklim liderleri zirvesi ile yasayı sonuçlandırmaya çağırdı. Timmermans AB çevre bakanları ile gerçekleştirilen ve bir kısmı kamuya açık olarak yayımlanan sanal bir toplantıda yaptığı konuşmada, “Dünyaya AB’nin küresel iklim eyleminde lider olduğunu göstermek istiyoruz” dedi. Bu tarihe ulaşmak, “Avrupa liderlik rolünü sürdürmek istiyorsa ve dünyanın geri kalanını kendisini takip etmeye davet ediyorsa son derece önemli” diye konuştu.

Hedefin ne olacağı çıkarılacak yasaya bağlı

ABD zirvede önümüzdeki 10 yılda karbondioksit azaltım hedefini açıklayacak.

Brüksel, Haziran ayında tamamlanması planlanan AB iklim politikası paketini etkileyeceği için yasanın hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını istiyor. Paket, daha sıkı AB otomobil karbondioksit standartlarını, bloğun karbon piyasasının yenilenmesini ve yeni bir 2030 emisyon hedefine ulaşmayı amaçlayan yenilenebilir enerji hedeflerini içerecek. Bu hedefin ne olacağı ise yasaya bağlı. Komisyon ve AB üye ülkeleri, net emisyonları 2030 itibariyle 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmak istiyor. Avrupa Parlamentosu ise %60 kesinti istiyor.

Müzakereler, gelecekteki emisyonları izlemek için bütçe benzeri bir mekanizma da dahil olmak üzere, yasanın bazı kısımlarını kabul etme yolunda ilerledi. Ancak müzakerecilerin 2030 hedefini henüz ele almaması, en zorlu görüşmelerin muhtemelen ileride olacağı anlamına geliyor.

AB yetkilileri, yasayı tamamlamak için büyük olasılıkla iki müzakere turuna daha ihtiyaç duyulacağını ve bir sonrakinin 26 Mart’ta yapılmasının planlandığını söyledi.