Ana Sayfa > Dünya > AB, COP28 Öncesinde Fosil Yakıtlardan Kademeli Çıkış İçin Diplomatik Baskıyı Kabul Etti

AB ülkeleri, bu yıl Dubai’de yapılacak COP28’e hazırlanırken, “sistematik bir şekilde” fosil yakıtlardan aşamalı çıkış çağrısında bulunmayı kabul etti.

AB Konseyi, iklim ve enerji diplomasisi konusunda, bloğun COP28 zirvesi öncesindeki önceliklerini belirleyen ortak bir pozisyonu onayladı.

Üye devletler, 2050’den çok önce, enerji sistemlerinden etkisi azaltılmamış (unabated) fosil yakıtların arındırılmasını sistematik olarak teşvik etmeyi kabul ettiler. Ancak doğalgazın geçiş rolünü de tanıdılar.

Metin, “fosil yakıtlara bağımlılığın ülkeleri piyasa oynaklığına ve jeopolitik riske karşı savunmasız bıraktığını” ve iklim nötr olmak için “küresel olarak fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkılması gerektiğini” vurguladı.

Etkisi azaltılmamış kömür enerjisine ilişkin “kitabın kapatılması” yönündeki COP26 taahhüdünü yineliyor ve uluslararası kömür finansmanına derhal son verilmesi çağrısında bulunuyor. Ancak bu, Glasgow’da 10 AB ülkesi tarafından imzalanan bir taahhüde rağmen, denizaşırı petrol ve gaz finansmanını sona erdirmeyi kapsamıyor.

Düşünce kuruluşu E3G’nin iklim diplomasisi çalışmasına liderlik eden Alex Scott, anlaşmanın AB’nin Mısır’daki COP27 görüşmelerinde benimsediği pozisyonu resmileştirdiğini ancak iyileştirme için alan bıraktığını söyledi.

AB, Hindistan’ın fosil yakıtların kademeli azaltımını destekleyen 80’den fazla ülkeden oluşan bir koalisyon arasında yer aldı. Ancak petrol ve gaz üreticilerinin muhalefetiyle karşılaşan Mısır, teklife nihai metinde yer vermedi.

Konu, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki COP28’deki tartışmalara hakim olacak.

Scott, fosil yakıtların aşamalı olarak sona erdirilmesi taahhüdünün “AB iklim diplomasisinde bir adım olduğunu” söyledi. Ancak, zaman çizelgesinin “yön belirlemek için daha net ve daha erken olması” gerektiğini ve boşluklardan kaçınmak için “etkisi azaltılmamış” (unabated) teriminin tanımlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İklim Haber