Ana Sayfa > Haberler > 39 alanda maden aranacak Eskişehir’de, çevreciler ve STK’lar ihalelerin iptalini istiyor

MAPEG, Eskişehir’i de kapsayan ve 68 şehrin 766 bölgesinde maden arama ve işletme ihalelerinin 3 Eylül’de yapılacağını söyledi. 39 alanda çalışma yapılacağını belirten Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, “Maden aramaları CED sürecinden muaf. Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması hukuksuzluktur ve çevreyi korumayı hiçe saymaktır” dedi.

MAPEG‘in, 68 şehrin 766 bölgesinde maden arama ve işletme ihalelerinin Eskişehir’i de kapsayan çalışmaların 3 Eylül’de yapılacağı öğrenildi. Eskişehir’de 39 alanda çalışma yapılacağını belirten Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, “Maden aramaları CED sürecinden muaf. Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması hukuksuzluktur ve çevreyi korumayı hiçe saymaktır” dedi.

ESÇEVDER Başkanı Yurtman, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce (MAPEG), Eskişehir’imizi de kapsayan ve 68 şehrimizin 766 bölgesinde maden arama ve işletme ihalelerinin şehrimizin 39 alanında ve 47.000 hektar alanı kapsayan maden arama ve işletme ihalesi 3 Eylül’de yapılacaktır. Genel Müdürlüğün ihaleye açtığı bu sahalar ağırlıklı olarak IV. Grup ihaleler ki bu ihale kapsamında Linyit, Taşkömürü, Altın, Gümüş vb gibi madenleri kapsamakta olup Eskişehir’in Alpu, Beylikova, Mihallıççık, Sarıcakaya, Sivrihisar, Merkez ve Mihalgazi’yi kapsamaktadır. Fakat Alpu, Mihallıççık, Beylikova bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Bu da gösteriyor ki Alpu’da yapılması düşünülen Kömürlü Termik Santral sevdasından hala vazgeçilmemiştir. Bu konu gözden kaçırılmamalıdır” dedi.

ÇED sürecinden muaf tutulan maden aramaları hukuksuzluk ve çevreyi hiçe saymaktır

Bu maden arama faaliyetinin 1392,5 hektar olan Eskişehir alanının yüzde 3,4’ne denk geldiğini söyleyen Yurtman, “Bu durum göz ardı edilmemelidir. Maden aramalarına karşı değiliz. Maden aramalarının çevreye, doğaya zarar vermeden tekniğine uygun ve milli kaynaklar kullanılarak yapılmasından yanayız. Maden aramaları CED sürecinden muaftır. Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması hukuksuzluktur ve çevreyi korumayı hiçe saymaktır. Kaldı ki bu maden arama ve işletme ruhsatları 118 yabancı firmaya ve 593 adet maden arama ve işletme ruhsatı verilmiştir. “

Maden arama ihaleleri iptal edilmelidir!

ESÇEVDER Başkanı Yurtman, basına yaptığı açıklamada konuyla ilgili şunları söyledi: “Korona virüs krizini yaşadığımız ve yaşamsal birçok hak ve olanağımızın kısıtlandığı bu süreçte, böylesi krizlerin temel nedeni olan iklim değişikliği, doğanın tahribi ve ekosistemin bozulması gerçeğine karşın, doğanın tahribine yönelik adımlar durmamakta, dahası yaşanılan salgın adeta bir fırsat bilinerek hızla yaygınlaşmaktadır. Geçtiğimiz temmuz ayında 286 farklı alanın,18 Haziran 2018 tarihinde de 616 farklı alanın maden ihalesi yapılmıştır. Daha önceki ihalelerle Doğu Karadeniz’deki 6 kentin yüzde 38,7’sinin madenlere ayrılmış olduğu, Kaz Dağları yöresinin yüzde 79’unun maden ruhsatlı olduğu kamuoyunun bilgisi dahilinde. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği olarak maden arama ve işletme ihalelerinin bir an önce iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.