Ana Sayfa > Bilim > 3 Temmuz 2023 İnsanlığın Yaşadığı En Sıcak Gün Olarak Kayıtlara Geçti

3 Temmuz 2023 İnsanlığın Yaşadığı En Sıcak Gün Olarak Kayıtlara Geçti

3 Temmuz Pazartesi günü, 17,01 derece ile insanlık tarihinde yaşanan en yüksek küresel ortalama sıcaklıklar kaydedildi.

3 Temmuz 2023, en yüksek küresel ortalama sıcaklıkların kaydedildiği gün olarak kayıtlara geçti.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sosyal medyadan yaptığı duyuruda; “3 Temmuz Pazartesi günü küresel ortalama sıcaklık 17,01℃ olarak ölçüldü, bu şimdiye kadar yaşadığımız en sıcak gündü. Tekrar edeyim: DÜN TARİHTE İNSANIN YAŞADIĞI EN SICAK GÜNDÜ.” dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) de daha önce yaptığı duyuruda, artan seragazlarıyla Pasifik Okyanusu sularını ısıtan El Nino olayının küresel ısınmayı rekor seviyeye ulaştıracağına vurgu yapmıştı.

Küresel ortalama sıcaklığın 1850-1900 ortalamasının 1,29 derecenin üzerinde olduğu 2016, şimdiye kadar insanlığın yaşadığı en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise Pasifik Okyanusu sularının normalden oldukça sıcak olmasını sağlayan El Nino olayının şiddetli yaşanmasıydı.

WMO, 2023-2027 arasındaki bir senenin, en sıcak yıl olan 2016’dan da sıcak olmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

2022’de ve 2023’ün başlarında dünya art arda üçüncü kez La Niña olayını yaşadı. La Niña, genellikle Avusturalya’da daha fazla yağışlı havalarla ilişkilendirilirken ABD, Güney Amerika ve Doğu Afrika’daki daha kurak koşullarla ilişkilendiriliyor.

Dünya Gıda Örgütü (FAO) uzmanlarının yaptığı mevsimlik hava durumu tahminlerine göre 2023’ün ikinci yarısında El Niño durumuna geçilecek. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve Fizik Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise okyanus/atmosfer birleşik olayı olan El Niño’nun küresel tarımsal üretim ve gıda güvenliği için yüksek riskler oluşturan aşırı hava olaylarının ana itici gücü olabileceğini söylemişti.

İklim Haber