Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Uşak Banaz’da, ‘Murat Dağı’ma Dokunma’ paneli düzenlendi

Uşak Banaz’da, ‘Murat Dağı’ma Dokunma’ paneli düzenlendi

Uşak Banaz’da, “Murat Dağı’ma Dokunma” paneli düzenlendi. Kütahya Gediz İlçe sınırları içerisinde yer alan ve taşıdığı özellikler nedeniyle Ege Bölgesinin can damarı” olarak nitelenen Murat Dağı‘nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine ilişkin düzenlenen bilgilendirme paneline gösterilen ilgi ise sevindiriciydi.

Uşak Banaz’da, “Murat Dağı’ma Dokunma” paneli düzenlendi. Kütahya Gediz İlçe sınırları içerisinde yer alan ve taşıdığı özellikler nedeniyle Ege Bölgesinin can damarı” olarak nitelenen Murat Dağı‘nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine ilişkin düzenlenen bilgilendirme paneline gösterilen ilgi ise sevindiriciydi. Ege Bölgesinin en önemli ovalarını sulayan nehirlerin kaynağı Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliği için verilen ÇED olumlu kararına karşı Kütahya ve Uşak baroları başta olmak üzere yörede yaşayan 53 yurttaşın da katılımı ile açılan davada mahkemenin kararı ise, bilirkişi raporu doğrultusunda “ÇED Raporunun iptali” şeklinde olmuştu. Geçtiğimiz hafta içinde görülen davanın duruşmasında, mahkeme oy birliği ile “ÇED raporunun hukuka uygun olmadığı”na karar vermişti.

Ekoloji Birliği’nin bileşenlerinden Murat Dağı Koruma Platformu tarafından organize edilen “Murat Dağı’ma Dokunma” paneli, Banaz Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Panelin açılışını Kemal Karataş, yöneticiliğini ise Yazar Muammer Sakaryalı yaptı.

MURAT DAĞI’NA SAHİP ÇIKMAK, YAŞAMA VE GELECEĞE SAHİP ÇIKMAKTIR

Panelde konuşan panelistler  Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve Metalürji Mühendisi  Cemalettin Küçük, Murat Dağı’nda altın madeni işletmesinin faaliyete geçmesi  halinde burada kullanılan siyanür nedeniyle bitkilerin, sebzelerin ve suyun bu siyanürden olumsuz etkileneceği, bu nedenle  kanser oranlarının çok büyük oranda artacağını, bu kanserojen maddelerin toprakla buluşmasının etkilerinin de yüz yıllarca süreceğini belirttiler. Bu olumsuz durum oluştuğunda en başta Banaz halkı, Uşak halkı ve çevre illerin etkileneceği vurgulandı.

Toplantıda yapılan konuşmalarda “Bilindiği üzere bir şirketin Murat Dağı’nda altın madeni arama işlemleri yaklaşık iki yıldır devam ediyor. Bu şirkete karşı ilimizde çevre gönüllüleri tarafından oluşturulan ve 15 bini aşkın üyesi bulunan Murat Dağını Koruma Platformu birçok faaliyetler sergilemektedir. Mahkemeye taşınan bu davanın ilk raundu Murat Dağı Platformu’nun oldu, ancak şirket altın çıkarmak için var gücüyle bütün imkanları sonuna kadar deneyecektir” şeklinde değerlendirmelerde de bulunuldu. Murat Dağı’nın korunması için parti ayrımı yapmadan tüm vatandaşların bu maden işletmesine karşı harekete geçmeleri, seslerini duyurmaları istendi.

Konuşmacılar Eşme Kışladağ’daki yaşananlardan ve sonuçlardan da örnekler vererek, siyanürlü altın madenciliği faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığına yönelik oluşturduğu zararlardan da söz ettiler. Yapılan açıklamalarda; Eşme Kışladağ’daki altın madeni işletmesinin açılması ve faaliyete başlamasından sonra yöredeki insanlarda ve diğer canlılarda kanser vakalarının arttığı ve hayvanlarda ölümler, ölü doğumlar ve sakat doğumlar da yaşandığını belirttiler.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top