Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > TURÇEP ve vatandaşlar biyogaz tesisine karşı topluca itiraz dilekçesi verdi

TURÇEP ve vatandaşlar biyogaz tesisine karşı topluca itiraz dilekçesi verdi

Turgutlu’nun Irlamaz mahallesi civarına kurulmak istenen, Çepnidere ve Çepnibektaş’ı da etkileyecek olan biyogaz tesisine başta vatandaşlar olmak üzere, TURÇEP ve bileşeni olan bir çok sivil toplum kuruluşu karşı çıkıyor. En başta kentin içme suyunu tehdit edeceği ileri sürülen biyogaz tesisinin yerleşim alanı ve tarım arazileri içine kurulmak istenmesine karşı çıkan vatandaşlar ve TURÇEP tarafından topluca Manisa’ya gidilerek İl Çevre Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verildi.

Topluca itiraz dilekçesi verdiler

Manisa ilinin Turgutlu ilçesinde Irlamaz mahallesi civarına kurulmak istenen, Çepnidere ve Çepnibektaş’ı da etkileyecek olan biyogaz tesisine başta söz konusu köylü vatandaşlar olmak üzere, TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) ve bileşeni olan bir çok sivil toplum kuruluşu karşı çıkıyor. Energrom şirketi tarafından kurulmak istenen biyogaz tesisinin en başta kentin içme suyunu tehdit edeceği ileri sürülürken, vatandaşlar ve TURÇEP ile bileşeni olan bir çok sivil toplum kuruluşu bu tür tesislerin yerleşim alanları ile tarım arazileri içine kurulmasına da karşılar.

Bu amaçla Turgutlu’da biyogaz tesisi projesine karşı topyekun bir mücadele için start verildi. İlk etapta Manisa Çevre ve İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi vermek için TURÇEP ve bileşeni bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri topluca Manisa’ya gitmek için Turgutlu Belediyesi önünden araç kaldırıldı. Bir kısmı köylü vatandaşlar olmak üzere, TURÇEP üyeleri ve bileşeni sivil toplum örgütleri temsilcileri tarafından 100 dolayında itiraz dilekçesi Çevre ve İl Müdürlüğü’ne verildi.

“Çevre ve halkın yaşam alanları ‘sermayenin mülkü’ gibi görülmemeli”

TURÇEP heyeti ise, dilekçelerin teslim edilmesinden önce ilk olarak Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürünü makam odasında ziyaret ederek kendisi ile yüzyüze görüşüp, geliş nedenlerini ve kurulmak istenen biyogaz tesisine karşı itirazlarının gerekçelerini doğrudan kendisine iletti.

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Günay Özcan ile yaptıkları yüzyüze görüşme sırasında yöre halkının endişelerinden de söz eden TURÇEP heyeti, ‘çevre’ ve ‘halkın yaşam alanları’nın sermaye için ‘mülk’ gibi görülmesi anlayışını ve bu anlayışla yapılan uygulamaları da eleştirdi. Yapılması planlanan tesisin Irlamaz Deresi ve kentin içmesuyu kaynağının çok yakınında kurulacağını, en başta 170 bin nüfüslu kent halkının içme suyunu, çevre ve insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğini belirten TURÇEP heyeti, ayrıca  Turgutlu ve yöresinin “birinci sınıf tarım bölgesi” olduğunu, yerleşim alanları ve tarım arazilerine bu tür tesislerin kurulmasının karşısında durmaya devam edeceklerini ifade ederek, ÇED raporu hakkında dava da açacaklarını ve projenin iptal edilmesini isteyeceklerini söylediler.

Halk ÇED toplantısına katılmayarak tepki göstermişti

27 Kasım 2018 tarihinde Energrom şirketi tarafından Irlamaz köyünde yapılması planlanan tesis için ÇED sürecine yönelik halkın bilgilendirilmesi toplantısı yapılmak istenmiş, ancak yöre halk tesisi istemediğini belirtip toplantıya katılmayarak tepki göstermiş ve ÇED toplantısı yapılmamıştı.

Geçtiğimiz yıl 27 Kasım 2018 tarihinde kurulmak istenen biyogaz tesisi konusunda Energrom şirketi tarafından ÇED raporunun hazırlanması sürecinde Irlamaz köyünde halkın bilgilendirmesi toplantısı yapılmak istenmiş, ancak yöre halkı tesisi istemediğini belirtip tepkisini toplantıya katılmayarak göstermiş ve bu nedenle de ÇED toplantısı yapılmamıştı.

Ayrıca TURÇEP tarafından 17 Ağustos’ta yapılan bir basın açıklamasında da şirketin 22 Ağustos tarihinde Ankara’da yetkililerle ÇED nihai kararı için İDK toplantısı yapacağı konusu da eleştirilmiş, halkın katılmadığı bir toplantı için ÇED nihai kararının bu şekilde verilmesine karşı çıkılarak, “ÇED raporu böyle hileler ile alınmaya çalışılan projelere yetkililer izin verseler bile, şehrimizin içme suyunu tehdit eden bu tesise başta vatandaşlarımız olmak üzere karşı durmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunulmuştu.

Projenin iptal edilmesi için ayrıca dava açılacak

Ekoloji Birliği bileşenlerinden olan TURÇEP tarafından verilen bilgiye göre, ilk etapta Manisa İl Çevre Müdürlüğü’ne bu tesisin kurulmak istenmesine karşı itiraz dilekçesi verildi. Açıklamasında proje ile ilgili ÇED Raporunun bilim çevrelerine incelettirildiğini kaydeden TURÇEP, incelemenin tamamlanmasının ardından da biyogaz tesisi projesinin iptal edilmesi için dava açılacağını da belirtti.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top