Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Tarsus’ta biyokütle enerji üretim santraline karşı Karabucak Çevre İnisiyatifi kuruldu

Tarsus’ta biyokütle enerji üretim santraline karşı Karabucak Çevre İnisiyatifi kuruldu

Yeşil Mahallesi sınırları içerisinde, Karabucak’ta Tarsus Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali adı altında bir termik santral yapmayı planlayan Biçer Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye karşı Karabucak Çevre İnisiyatifi kuruldu.

Mersin‘in Tarsus ilçesi Yeşil Mahallesi sınırları içerisinde, Karabucak’ta Tarsus Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali adı altında bir termik santral yapmayı planlayan Biçer Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye karşı Karabucak Çevre İnisiyatifi kuruldu.

İnisiyatif tarafından yayımlanan açıklamada projenin 7 Mart 2019’da yapılan “Çevre Etki Değerlendirme Halk Toplantısı”ndan bir gün önce öğrenildiği ifade edilerek “Bu ÇED toplantısı sözde bir halk toplantısıydı, çünkü doğayı talan eden diğer rant projelerinin ÇED toplantılarında olduğu gibi halka yeterli duyurular yapılmadan, adeta halktan kaçırırcasına yapıldı” denildi.

Arazi dönemin belediye başkanı tarafından tahsis edilmiş

Yunus Emre Taziye Evi’nde yapılacak olan ÇED toplantısını haber alarak oraya giden ve toplantının yapılmasına engel olmaya çalışan yaşam savunucularına polis saldırısı gerçekleşmiş şirket ancak bu şekilde bir toplantı düzenleyebilmişti. Şirketin tesisi yapacağı arazinin de belediyeye ait olduğu anlaşıldı ve dönemin Belediye Başkanı Şevket Can’ın araziyi şirkete sattığı öğrenildi.

 Tesisin çevreye vereceği zarar büyük!

Yayımlanan açıklamada çevre il ve ilçelerden toplanan tavuk atıklarının yapılacak olan tesise nakledileceği, bu atıkları taşıyan kamyonların geçtiği güzergahta oluşacak sızıntının hastalık riski oluşturacağı, tesisin bacasından çıkacak gazların solunum yolu hastalıklarına yol açabileceği, kanser riski oluşturabileceği gibi ifadelere yer verildi.

Atıkların alındığı mahalleler ve tesisin yakınındaki mahalleler başta olmak üzere Tarsus genelinde ortaya çıkacak aşırı kokunun, özellikle de yaz aylarında Tarsus’u yaşanmaz hale getireceği ifadelerinin geçtiği açıklama şöyle sonlandırıldı:

“Bu proje insan sağlığını ve doğayı hiçe sayan bir rant projesidir. Sağlığımız, doğamız, suyumuz satılık değildir. Kokudan, gürültüden, hastalıktan kentimizi terk etmek istemiyoruz. Kanser olmak istemiyoruz. Bu nedenle bu tesisin kurulması planlanan alanın etrafındaki mahallelerde yaşayanlar olarak mücadelemizi büyütmek için Karabucak Çevre İnsiyatifi’ni kurduğumuzu ve kentimizde böylesi bir tesise izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz. Dünya genelinde pandemiye neden olan Korona salgınının Türkiye’de de yakıcı bir hale geldiği şu günlerde, maalesef bulaşıcı hastalığın ne demek olduğunu çok kötü bir biçimde yaşıyoruz. Başka salgınlar yaşamamak için bu tesisin yapılmasına izin vermiyoruz. “

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top