Buradasınız
Ana Sayfa > Eğitim > Şirketlerin ormanları talan ısrarı: Aydın’da da ormanlık alana ‘kömür ocağı’ için ÇED başvurusu

Şirketlerin ormanları talan ısrarı: Aydın’da da ormanlık alana ‘kömür ocağı’ için ÇED başvurusu

Akbelen’de Limak’ın kömür madeni için ağaçları katletmesine tepkiler sürerken bu kez de Aydın’da orman ve tarım arazisi vasfındaki 24,93 hektarlık alana kömür işletmesi için ÇED başvurusunda bulunuldu.

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de Akbelen Ormanı’nda Limak’ın kömür madeni için yüzlerce ağacı katledilmesinin tepkileri sürerken , Ege Bölgesi’nde şirketlerin ormanlık alanları talan ısrarı sürüyor. Aydın‘ın Efeler ilçesine bağlı Dalama Köyü mevkiinde Seba Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirket, 24,93 hektarlık alanda açık ve kapalı (yer altı) kömür işletmesi için Aydın Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre, projeye dair hazırlanan ÇED dosyasında yılda 20 bin ton kömür üretiminin gerçekleştirileceği ve proje ömrünün 26 yıl olduğu belirtildi. 40 kişinin istihdam edileceği kömür ocağının maliyeti ise 5 milyon 680 bin lira olarak belirlendi. Şirketin, 25 hektarın altındaki alanların ÇED sürecine tabi tutulmadığı yeni ÇED yönetmeliğini baz alarak faaliyet alanını 24.93 hektar olarak belirlemesi de dikkat çekti.

ORMAN VE TARIM ARAZİSİNE KÖMÜR OCAĞI

Diğer yandan kömür ocağı yapılmak istenen alan orman ve tarım arazisi olarak tanımlanıyor. ÇED dosyasında, “Yeraltı ve Açık Ocak Kömür Ocağı gerçekleştirilecek olan 24,93 hektarlık ÇED izin alanı ormanlık alanda ve tarım alanında kalmaktadır. Proje sahası; Orman Genel Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Aydın Orman İşletme Müdürlüğü ve Köşk Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer almaktadır” denildi. Yine dosyada, “Rapora konu proje alanı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi M 20 Paftası, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında ‘Orman-Tarım’ alanı içerisinde kalmaktadır. Arazinin bir kısmı orman alanı olup diğer bir kısmı ise tapulu özel mülklerden oluşmaktadır” ifadeleri yer aldı.

“İLK OLARAK AĞAÇ, ÇALI TÜRÜNDEKİ BİTKİLER TEMİZLENECEK”

Madra Çayı‘na bin 700 metre mesafede ve DSİ’ye ait Topçam Barajı’na ise 6 kilometre mesafede bulunan kömür ocağında patlatmalı faaliyet yapılacağı da belirtildi. Yine açılmak istenen ocağa en yakın yerleşim merkezinin yalnızca 2 bin 100 metre mesafede bulunan Dalama Mahallesi’ne ait konutlar olması da dikkat çekti. ÇED dosyasında sahada yapılacak işlemler ise “Ağaç, çalı türündeki bitkilerin temizlenmesi ve bitkisel toprağın alınması”, “Patlatma işlemi ile madenin gevşetilmesi, iş makineleri ile alınması”, “Tüvenan madenin kamyonlara yüklenmesi, taşınması, stoklanması, satışa sunulması” şeklinde sıralandı.

YILLIK 42 BİN TON PASA VE ‘REHABİLİTASYON’ ÇALIŞMASI

Yıllık 42 bin ton, yani 30 bin metreküp pasa malzemesi oluşması beklenen proje kapsamında, faaliyet sona erdiğinde ise gerekli rehabilitasyon çalışmalarının yapılacağı ifade edildi. Pasaların rehabilitasyon çalışmalarında dolgu olarak kullanılacağı belirtilen ÇED dosyasında, çevreye kalıcı olumsuz etki bırakılmayacağı iddia edildi. Dosyada, “Yapısal bütünlük kaybı nedeniyle herhangi bir kalıcı veya uzun süreli çevresel etki potansiyelinin bulunmaması ocakta üretimi tamamlanan alanların rehabilitasyon çalışması yapılacak olup çevre üzerine kalıcı herhangi bir olumsuz etkisi olmayacaktır. Üretim sırasında oluşan pasa, pasa depolama alanında depolandıktan sonra, üretim yapılan alanların rehabilitasyonunda kullanılacaktır” denildi.

KAMUOYU ŞİRKETİ ERMENEK’TEN BİLİYOR

Seba Madencilik ise daha önce Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan maden faciası ile gündeme geldi. Ayrıca 2020 yılında Seba Maden Ocağı işçileri ödenmeyen maaşları ve tazminatları için 88 gün boyunca maden ocağı önünde ardından da Ermenek meydanında direnmiş, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde Ankara’ya yürümek isteyen onlarca işçi ve ailesi ve çocuklarıyla birlikte darp edilerek gözaltına alınmıştı.


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top