Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Sinop NGS’de Şaibeler Gölgesinde Ve “Yok Hükmünde” Bir Keşif

Sinop NGS’de Şaibeler Gölgesinde Ve “Yok Hükmünde” Bir Keşif

Sinop Nükleer Güç Santrali ile ilgili ÇED süreci başından beri her yönüyle bütün hukuk normlarına aykırı olarak yürütülürken, bölgede yapılan bilirkişi keşfine aynı hukuksuz anlayış ve uygulamalar damgasını vurdu. Hem keşif öncesi hem de keşif sırasında yaşananlar bir hukuk ayıbı olarak tanımlanacak özellikte. Sinop NKP tarafından yapılan açıklamada, yapılan keşfin “şaibeler gölgesinde ve “Yok” hükmünde” bir keşif olduğu vurgulandı.

Sinop Nükleer Güç Santralı’na ilişkin gerçekleştirilen bilirkişi incelemesine tepkililer ve eleştiriler sürüyor. Atanan Bilirkişi Heyeti’nde yer alan bazı isimler de “tarafsız olmadıkları” nedeniyle tepki çekmişti. Ankara Üniversitesi’nden Nükleer Mühendisi Prof. Dr. Niyazi Meriç, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Ayşe Nilsu Demir, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Mühendisliği’nden Prof. Dr. Yusuf Güneş, İTÜ İnşaat Fakültesi’nden çevre mühendisleri Prof. Dr. Kadir Alp, Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin’ün Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) Projesi davasında da görevlendirmeleri heyeti tartışmalı hale getirmiş, yapılacak keşif öncesi bu isimlere itiraz edilmesi gündeme gelmişti.

Böyle bir şaibenin gölgesinde yapılan keşif de şaibeler taşıyan bir keşif oldu. Konu ile ilgili basına ve kamuyona açıklama yapan Sinop Nükleer Karşıtı Platform,, bilirkişi keşfinin tarafsız” olmadığını, kendileri içinse “yok” hükmünde bir anlam taşıdığını belirtti.

HUKUK SİSTEMİ VE ADALET NEREDE?

Sinop İnceburun mevkiinde yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali ile ilgili ÇED süreci başından beri her yönüyle bütün hukuk normlarına aykırı olarak yürütülürken, bölgede yapılan bilirkişi keşfine de aynı hukuksuz anlayış ve uygulamalar damgasını vurdu. Hem keşif öncesi hem de keşif sırasında yaşananlar bir hukuk ayıbı olarak tanımlanacak özellikte.

Keşif işlemlerine başlanacak yer olarak belirlenen Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde engelleme ile karşılaşıldığı ve kendilerinin içeriye alınmaması talimatı aldıklarını belirten polis engeli ile karşılaştıklarını belirten Sinop NKP’nin açıklamasında, avukatların ısrarlı itirazları sonrasında gelen hakim tarafından içeriye giriş sorununun çözüldüğü ifade edilirken, izlenen sürece ilişkin eleştiri ve itiraz konularına ise hakim tarafından ilgi gösterilmediği ifade edildi.

BAŞKA YERE TAYİNİ ÇIKMIŞ HAKİMLERLE KEŞİF (!)

Tarafsız olmadıkları gerekçesi ile bilirkişi heyetinden bazı isimlere yapılan itirazların kabul edilmediği gibi, her 3 naip hakimin Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan kararname ile görev yerlerinin değiştirildiği, bu durumda keşfi yapan hakimlerin bundan sonraki yargılama ve karar sürecine katılamayacakları, keşiften sonra heyette yer almayacak hakimle keşif yapılmasının adil yargılama hakkını ihlal edeceği belirtilmesi ve keşiften sonra da görev yapmaya devam edecek bir yargıç tarafından keşfin yapılabilmesi için keşfin ertelenmesi talebi de kabul edilmedi.

Konuyla ilgili olarak Sinop NKP’nin açıklamasında “Keşif hukuksuz ve taraflı” denilen keşif sürecinin gelişimine ilişkin şu eleştiriler de yer aldı:

Bunun karşısında keşfi yönetecek hakim tarafından davacı asillerden sadece bir kişiye söz vereceği belirtildi. Tüm davacıların seslerini yükselterek bu duruma itiraz etmeleri karşısında da bu kez hâkim zamanı bahane ederek kimseye söz veremeyeceğini ifade etti. Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, keşfin bu saatten sonra yetişmesinin mümkün olmadığını, gezilecek sahanın çok geniş olduğu, sağlıklı ve kapsamlı bir incelemenin mümkün olmayacağını belirterek keşfin ertelenmesi gerektiğini belirtti. Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise Sinop İlinin bunu hak etmediği, bu projenin yapılmaması gerektiğini belirterek duruma tepki gösterirken, hâkimin “keşif için alana gidiyoruz” sözleriyle bilirkişi heyeti ve bürokratlarla birlikte keşif alanına gitmek için salonu terk etmeleri de protesto edildi.

SİNOP’A NÜKLEER SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ!

Bölgenin 10 kilometrelik bir alan olduğunu belirten Nükleer Karşıtı Platform (NKP) dönem sözcüsü Kayhan Konukçu, incelemenin yalnızca bir buçuk saat sürdüğünü kaydetti. “10 km’lik alanda sağlıklı ve kapsamlı bir keşfi bu sürede bitirme imkânı yok. Alanda sadece bir iki noktaya bakıp ayrıldılar” diyerek tepki gösterdi.

Tüm bu gelişmelerin hem mahkeme hâkimlerinin hem de itiraz ettikleri bilirkişi heyetinin taraf olduklarını gösterdiğini belirten Sinop NKP dönem sözcüsü Konukçu, “Bundan sonra bize düşen karşımıza çıkarılan her türlü hukuksuzluğa karşı mücadeleye devam etmektir” dedi. Sinop NKP adına açıklama yapan dönem sözcüsü Kayhan Konukçu, verdikleri yaşam ve doğa mücadelesinin aynı zamanda hukuksuzluklara karşı da bir adalet mücadelesi anlamı taşıdığına vurgu yaparak, mücadeledeki kararlılıklarını “Sinop’a nükleer santral yaptırmayacağız” diyerek şu sözlerle ifade etti: “Tüm zorluklara rağmen 25 yıldır sürdürdüğümüz dayanışmayı daha da arttırarak, haklı mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Özellikle Bilirkişi Heyeti içindeki itiraz ettiğimiz 8 kişinin tarafsız olmadıklarını her ortam ve alanda ifşa edeceğiz. Bilirkişi raporu hazırlandıktan sonra mahkemede de haklılığımızı gerçeklerle ifade ederek, yapılmak istenen nükleere santrale karşı duruşumuzu göstereceğiz.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top