Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ormanlık Alanların Orman Vasfının Kaldırılmasına Ekoloji Örgütlerinden Sosyal Medyada Tepki Eylemi

Ormanlık Alanların Orman Vasfının Kaldırılmasına Ekoloji Örgütlerinden Sosyal Medyada Tepki Eylemi

Ekoloji Birliği öncülüğünde “ormanları talana açan Ek 16. madde için, Cumhurbaşkanı kararına karşı Twitter’dayız” çağrısıyla, bazı ormanlık alanların Cumhurbaşkanlığı kararıyla orman vasfı dışına çıkarılması sosyal medyada başlatılan kampanyayla binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Bazı alanların Cumhurbaşkanı imzasıyla orman sınırları dışına çıkarılmasına karşı tepkiler giderek yükseliyor. 5 Ocak ve 7 Ocak tarihlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Ankara, Kastamonu, Manisa ve Mersin’de yaklaşık 1 milyon m2’lik ormanlık alan orman vasfı dışına çıkarılmıştı. Cumhurbaşkanı kararıyla orman vasfından çıkarılan alanlar şu şekilde belirtildi: Kastamonu ve Manisa’da 611.848 metrekare, Mersin ve Ankara’da 376.494 metrekarelik alan.

Konuyla ilgili haberlere, bilim ve hukuk çevresinden “yapılan işlemlerin Anayasa’ya aykırı olduğu, ormansızlaşma ve orman alanlarında yapılaşma yolunun açılacağı, bu durumda 10 binlerce hektar ormanlık alanın yok edilebileceği” yönünde çeşitli eleştiriler yanısıra tepkiler de gelmişti. Ekoloji örgütlerinden de tepki gelmekte gecikmedi. Ekoloji örgütleri ormanları ranta açacak Cumhurbaşkanlığı kararına karşı Twitter’dan mesaj yağmuru ile tepkilerini yansıtırken, uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu duyurarak “Ek 16. Maddenin iptali için acilen dava açılması ve Anayasa Mahkemesi’nde yeniden görüşülmesi gerektiği” çağrısında bulundular.

ORMANLARI RANTA AÇAN KARARLARA KARŞI TEPKİ YAĞMURU

9 Ocak Pazar günü söz konusu kararlara ilişkin bu kez ekoloji ve çevre örgütlerinin eleştiri ve tepkileri gündemde yer aldı. Ekoloji Birliği öncülüğünde “ormanları talana açan Ek 16. madde için, Cumhurbaşkanı kararına karşı Twitter’dayız” çağrısıyla, ormanlık alanların Cumhurbaşkanlığı kararıyla orman vasfı dışına çıkarılması sosyal medyada başlatılan kampanyayla, Ekoloji Birliği ve bileşenleri ile bazı ekoloji örgütleri yanı sıra binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Pazar günü saat 14.00’den itibaren sosyal medya üzerinden başlatılan mesaj kampanyası için yapılan ortak açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla, sadece son 4 günde 1 milyon metrekare orman alanı Anayasa’ya aykırı bir şekilde orman sınırı dışına çıkarılarak ranta açıldı. Bu kararnameleri kabul etmiyoruz. Doğadan ve yaşamdan yana olan herkesi kampanyaya katılmaya çağırıyoruz. Ormanlardan elini çek” ifadeleri yer aldı.

Ekoloji Birliği‘nden yapılan açıklamada şu vurgulamalarda bulunuldu; “2018 yılında Torba Yasa içinde, Orman Kanunu’nun içine yedirilen Ek 16. madde; ormanlarımızın Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman vasfından çıkarılmasını mümkün kılıyor. Saray kararnamesiyle ormanlar vasıfsız kılınarak talana açılıyor. Tüm doğa ve yaşam savunucularını sesini yükseltmeye çağırıyoruz. Yarın İkizköy-Akbelen’deki 750 hektarlık alanda bulunan ormanlar da kömür için orman vasfı dışına çıkarılırsa hiç şaşırmamak gerekir. Orman ekosistemi tüm canlıların ortak yaşam alanlarıdır ve yasalarla korunur. Tek bir adamın keyfi uygulamasıyla rant alanları haline dönüştürülemez. Bu nedenle tüm doğa dostlarını yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya, birlikte olmaya, gücümüzü çoğaltmak için elele vermeye çağırıyoruz.”

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı imzasıyla bazı alanların orman vasfı dışına çıkartılmasına yönelik çok yönlü eleştirilerle tepkiler yükseltilirken, öne çıkan şu mesajlar da dikkat çekti:

  • 2018 yılında torba yasa içinde Orman Kanunu’nun içine yedirilen Ek 16.madde; ormanlarımızın Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman vasfından çıkarılmasını mümkün kılıyor.
  • Bu ek maddede “…bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlar…” diye belirtilmiş alanlar ekosistemin içindedir. Doğal orman yapısında yer alan bu alanlar iklim değişikliğinin yavaşlatılması için korunması gerekliyken, adında “İklim Değişikliği” olan bakanlık eliyle ranta açılmaya çalışılmaktadır.
  • Anayasanın 169. maddesi nettir: “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.” Peki Anayasa’ya açıkça aykırı olan bu Ek madde nasıl olur da uygulamaya koyulur?
  • Ek 16. Maddenin iptali için acilen dava açılması, Anayasa Mahkemesi’nde yeniden görüşülmesi gerekir.
  • Anayasa’ya aykırı bu madde uyarınca, Cumhurbaşkanlığı kararı ile geçtiğimiz hafta Kastamonu ve Manisa’da 611.848 m2, Mersin ve Ankara’da ise 376.494 m2 orman alanı orman vasfı dışına çıkarıldı.
  • Orman ekosistemi tüm canlıların ortak yaşam alanlarıdır ve yasalar ile korunur. Tek bir adamın keyfi uygulaması ile rant alanları haline dönüştürülemez.

ORMANLAR, YASAYLA KORUNMASI GEREKİRKEN YOK EDİLİYOR

Prof. Dr. Doğanay Tolunay da, söz konusu Ek 16. maddenin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve ormansızlaşma riskini daha da arttıracak bir özelikte olduğunu ifade etti.

Ormanlık alanların yok edilmesinde devletin de rolünün bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan Atmış da, bu alanların ortalama olarak yangınla kaybedilen orman miktarının 4 katı kadar olduğuna dikkat çekerken, “Her yıl devletin çıkardığı kanunlarla yok ediliyor. Halkımızın bunun farkına varması gerekiyor. Yurttaş olarak devlete sesleniyoruz. Ormanlardan elini çek” dedi.

ÖZTUNÇ: RANTA HİZMET İÇİN AÇIKÇA ANAYASAL SUÇ İŞLENİYOR

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da; Ankara, Mersin, Kastamonu ve Manisa’daki bazı ormanlık alanların orman vasıflarının kaldırılmasına ilişkin, “AKP’nin işlevi betonlaşma ve rant üzerine örülmüş. Bilim ve feni bahane edip kimseyi kandırmasınlar. Çok açıktır ki rant ve talan için orman olmasında fayda görmedikleri yerleri yok etmeye yemin etmişler” şeklinde açıklamada bulunmuştu. Öztunç; bazı ormanlık alanların orman vasıflarının kaldırılmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“2018’de 11683, 2019’da 12864, 2020’de 17369 dekarlık orman alanı işgal altına alınmıştır. Ormanda açılan usulsüz alanların boyutlarına bakıyoruz, benzer bir artış orada da var. 2018’de 14363, 2019’da 13494, 2020’de 22706 dekarlık orman alanı usulsüzce açılmış.

Bilim insanları 2B uygulamaları kapsamında 636 bin hektarlık orman alanının orman dışına çıkarıldığını dile getiriyor. Çok açık ki AKP, ormanlardaki kaçak yapılaşmalara yönelik düzenlemelerle seçim yatırımı yapıyor. Yakında, imar aflarını da yaygınlaştırır. İktidar olalım diye Anayasal suç işliyorlar. Ormansızlaşmanın Nedeni AKP’dir.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top