Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ordu Fatsa’da maden şirketinin ağaç katliamına topyekün tepki sürüyor

Ordu Fatsa’da maden şirketinin ağaç katliamına topyekün tepki sürüyor

Çarşamba günü Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin alan büyütmek için başlattığı ÇED süreci bitmeden ağaç kesimi yapılmak istenmesi engelledikten sonra Perşembe günü bir araya gelen dernek, parti, sendika temsilcileri ve yöre halkı tepkilerini basın açıklaması yaparak yineledi.
https://youtu.be/Ea3SSF2gYfg

Ordu’nun Fatsa ilçesinde faaliyet süresi iki kez biten altın madeni şirketinin saha genişletme çalışmaları ve işaretlenen ağaçların olduğunu duyurduğu bölgede Çarşamba günü sabah saatlerinde ağaç kesimi yapılmasına halk tepki gösterdi. Ağaç kesimi üzerine bölgeye giden Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, kesimin izinsiz, belgesiz ve yasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Fatsa’da altın madeni şirketi, iki kez süresi, bir kez de tanınan ek sürenin dolmasına rağmen sahasını genişletmek istiyor. Bu sabah saatlerinde şirketin sahasını genişletmek istediği alanda ağaç kesimi yapıldığını CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve ORÇEV duyurmuştu.

Çarşamba günü Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan şirketin alan büyütmek için başlattığı ÇED süreci bitmeden ağaç kesimi yapılmak istenmesi engelledikten sonra, Perşembe günü bir araya gelen dernek, parti, sendika temsilcileri ve yöre halkı tepkilerini basın açıklaması yaparak yineledi.

Maden için Bahçeler Mahallesinde ağaç kesim yapılmak istenen yerde yapılan basın açıklamasına yöre halkı yanında çevre ilçelerden de katılım oldu. Ordu Çevre Derneği, Fatsa Çevre ve Doğa Derneği, Derelerin Kardeşliği, ADD, CHP, İYİ Parti, Emek Partisi, Sol Parti, Yeşiller ve Sol Parti, SYKP temsilcileri de destek verdi.

Yaptıkları tamamen yasaya aykırı

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dün burada yasadışı, keyfi bir girişim oldu. Ağaçlar; hukuksuz, yasadışı biçimde kesilmek istendi. Dernekler, partiler ve yöre insanları olarak burada olmasaydık ağaçlar kesilmiş olacaktı ve geri dönülmez zarar verilecekti. Bilsinler ki, bu duyarlılığımız devam edecek; toprağımıza, suyumuza, ormanımıza kısaca yaşamımıza sahip çıkacağız. Bu duyarlılığımızı, tepkimizi göstermek için yeniden buradayız.

Şu an şirketin çalışma süresi bitti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzleme ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nden gelen 18.02.2021 tarih ve 314345 sayılı yazıda “Geçici Faaliyet Belgesini” 27.01.2021 tarihinde bittiğini belirtirken yeni belgenin verildiği yazmamaktadır. Yani şu anki çalışma alanında da çalışma izni yoktur.

Suç duyurusunda bulunarak dava açacağız

Bu gerçekler yanında alanı genişletmek için başlatılan ÇED sürecinin tamamlanmadığı bilinmesine rağmen ağaçların işaretlenerek kesim yapılması yasalara, yönetmeliklere göre de suçtur. 2014 tarihli ÇED yönetmeliğin 6. maddesinde şunlar yazılı: “Bu Yönetmeliğe tabi projeler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez. Ancak bu durum söz konusu teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerine başvurulmasına engel teşkil etmez. Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır.”

Yasa ve yönetmeliler bu kadar açıkken Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü’nün ağaçları işaretlemesi ve kesim yapması suçtur. Yine Ordu Çevre Derneği olarak Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü verdiği yanıtta ağaçları şirket için işaretlediğini yazdı. Bu, yukardaki yönetmeliğe göre suçtur. Fatsa Orman İşletme Müdürlüğüne 19.02.2021 tarih ve 5 sayılı yazımızla belgeleri istedik. Bugün yarın yanıt verilmesi gerekir. Yanıta göre yasal hakkımızı kullanacağız. Yanıt vermezlerse “Bilgi edilme hakkını ihlal etmek”ten dava açacağız.

Saldırı her yerde hukuksuzca devam ediyor

Türkiye genelinde 9 adedi ilimizde olmak üzere 766 maden sahası ihaleye verildi. Ordu Çevre Derneği’nin de içinde olduğu Ekoloji Birliği bileşenleri olarak dava açtık, dava görülmeye başlayacak. 600 maden sahası daha ilan edildi. Ordu’da 9 yer dışında Fatsa Ilıca- Perşembe ve Kurşunçal Ormanlarını kapsayan bölgede, Gürgentepe’de, Mesudiye’de de yeni maden sahalarından ihale edilen de var, ihale aşaması gelen de. Saldırı büyük, o zaman saldırıya karşı mücadelemizi de sürdürmek zorundayız.

Birlikte başaracağız

Yaşadığımız gerçeklikler, hem hukuksal hem de dün ve bugün yaptığımız gibi fiili mücadelemizin sürdürülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Ordu’nun her tarafından maden sondajlarıyla, HES’lerle, taş ocaklarıyla, deniz dolgularıyla karşılaşıyoruz. Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin tehlikesini biliyoruz mücadelemiz de sürüyor. Ayrıca, Ünye Üçpınar’da maden sondajına, Korgan Çiftlik ve Çamlı’da HES’e, Ulubey Eymür’de, Çaybaşı’nda taş ocağına, Mesudiye ve Kabadüz’de HES ve maden sondajlarına, Turnasuyu Irmağı’nda ve Gölköy’de HES’e, Altınordu’da deniz dolgusu ve betonlaşmaya karşı verilen mücadeleler bize bir gerçeği daha gösteriyor ki, hepimizin sorunu aynı. Toprağımıza, suyumuza, ormanımıza, tarım ve yaşam alanlarımıza birlikte sahip çıkacağız. Ordu Çevre Derneği olarak toprağımıza, suyumuza, ormanımıza yani geleceğimize sahip çıkmak için hukuksal ve fiili mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top