Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ‘ÇED Gerekli Değil’ Kararına Mahkemeden İptal

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ‘ÇED Gerekli Değil’ Kararına Mahkemeden İptal

Ordu İdare Mahkemesi, Perşembelilerin Ordu Çevre Derneği’yle birlikte açtığı davada, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen projenin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Ordu’nun Perşembe ilçesinde çevre koruma mücadelesi sonuç verdi. Ordu Çevre Derneği ve 28 Perşembeli yurttaşın, Ordu İdare Mahkemesi’ne açtığı “ÇED İptal” davasında sona gelindi. Ordu İdare Mahkemesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesinin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. 

Ordu’nun Perşembe ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesi için alınan “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan “ÇED iptal” davasında karar açıklandı. Ordu İdare Mahkemesi, Perşembelilerin Ordu Çevre Derneği’yle birlikte açtığı davada, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen projenin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. 

Perşembe ilçesinde doğayı koruma mücadelesi, Ordu İdare Mahkemesi’nin kararıyla başarıya ulaşırken, bölge halkı bu kararla kıyıların bozulmadan korunmasını sağlamış oldu. Davacılar, sürecin bu yönde devam etmesi ve doğal alanların korunarak çevreci projeler geliştirilmesi temennisinde bulundu. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı düzenleme ve deniz dolgusu projelerinin çevre üzerindeki etkileri ve bölgedeki ekosistem üzerindeki olası zararları, Perşembe halkı ve çevre derneklerinin endişelerine yol açmıştı. Mahkemenin bu kararının ardından proje, yeniden çevresel etki değerlendirme sürecine tabi tutulacak.

“PERŞEMBE HALKI KAZANDI”

Ordu Çevre Derneği ve 28 Perşembeli yurttaşın, Ordu İdare Mahkemesi’ne açtığı “ÇED İptal” davasında sona gelindi. Ordu İdare Mahkemesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesinin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. 

Mahkeme kararını değerlendiren davacılardan Ayşe Nur Aydın, şunları söyledi:

“Bizler, Perşembeliler olarak baştan beri kıyılarımızın bozularak ranta kurban edilmemesini, bunun kıyı deformasyonundan tutun da buraya özgü canlıların yaşam alanının bozulması, toz, gürültü, trafik yükü gibi pek çok olumsuz etkileri olacağını, bakir ve sakin şehir olarak kalmak istediğimizi çeşitli yöntemlerle anlatmaya çalıştık. Yasal haklarımızı kullanarak konuyu yargıya taşıdık. Gerek bilirkişi heyetindeki bilim insanları gerekse mahkeme heyetindeki yargıçlar bizim haklılığımızı onayladı. Kazanan Perşembemiz oldu. Çok sevinçliyim. Tüm çevre dostlarımıza gönülden teşekkür ediyorum”

“KIYILARIMIZ RANTA KURBAN EDİLMEMELİ”

Davacılardan Mihrigül Aydın ise karara ilişkin şöyle konuştu: “’Biz Perşembeliler olarak doğamızı, sahilimizi koruyarak gerçek ihtiyacımız olan projelerin yapılması için elimizden geldiğince sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu haklı mücadelemizde sesimizi duyduğu için, başta bilirkişi ve mahkeme heyetine, avukatımız Haluk Türkmen Bey olmak üzere tüm çevre dostlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Umarım önümüzdeki süreçte, Perşembe’nin bakir doğası korunarak, çevreye duyarlı bir şekilde kıyı kent arıtması yapılır bizler de çocukluğumuzdaki gibi sahil şeridimizin her yerinden denize girebiliriz. Bu projeyi dört gözle bekliyorum. Artık yeter ülkemizin dört bir yanını rant uğruna talan ediyorlar bizlerin ve çocuklarımızın yaşayacağı hiç bir alan bırakmıyorlar buna artık bir son verilsin yaşam alanlarımızdan ellerini çeksinler. Tekrar emeği geçen herkese binlerce teşekkür ederim.” (ANKA)


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top