Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Muğla’da kamu mallarının özelleştirilmesine karşı tepki ve mücadele çağrısı: Muğla cennet kalsın

Muğla’da kamu mallarının özelleştirilmesine karşı tepki ve mücadele çağrısı: Muğla cennet kalsın

Resmi Gazete’de 9 Temmuz’da yayımlanan özelleştirme kararlarına karşı bir araya gelen Akyakalılar, özelleştirmelere ve çevre talanına karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. AKP ve MHP dışındaki partiler, çevre örgütleri ve aktivistleri, il genelinde saldırı altındaki doğal ve kamusal alanların korunabilmesi için ortak hareket etme kararı aldı.

Muğla Akyaka’da, çevre örgütleri, odalar, siyasi partiler ve Akyakalılar, 9 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan özelleştirme kararlarına ve çevre talanına karşı ortak hareket ve mücadele birliği için bir araya gelerek toplantı düzenledi. AKP ve MHP dışındaki partiler, çevre örgütleri ve aktivistleri, il genelinde saldırı altındaki doğal ve kamusal alanların korunabilmesi için ortak hareket etme kararı aldı.

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) çağrısıyla Akyaka‘da gerçekleştirilen toplantıya katılan kurum ve kişiler olarak ise: Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Dairesi, Muğla Barosu Çevre Komisyonu, Şehir Plancıları Odası, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Akdeniz Koruma Derneği, Gökova-Akyaka’yı Sevenler Derneği, Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Akyaka Kültür Sanat Derneği, Memleket Partisi, CHP, HDP, HDK Ekoloji Meclisi, EMEP, TİP Muğla İl temsilcileri ile CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay yer aldı.

YAĞMA VE TALANA SON, MUĞLA CENNET KALSIN

Toplantıda 9 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan özelleştirme kararları, yürütmesi durdurulan Akyaka İmar Planı Revizyonu, 2020 yılında onaylanan ancak hâlâ uygulamaya alınmayan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (Gökova ÖÇKB) Yönetim Planı üzerine konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, Muğla’nın doğasının ve kamusal alanlarının saldırı altında olduğunu söylenirken, bu saldırılara karşı ortak mücadele etmenin önemine vurgu yapıldı.

Gökova ÖÇKB’nin gelecek kuşaklara korunarak aktarılabilmesi, Muğla genelinde yoğun saldırı altındaki doğal ve kamusal alanların korunabilmesi için bir araya gelmenin imkanları üzerinde görüş alışverişi yapılan buluşmada, şu noktalarda fikir birliği sağlanarak ortak hareket etme kararı alındı.

  • Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı daha fazla geciktirilmeden uygulamaya alınmalıdır
  • Akyaka İmar Planı Değişikliği ancak Gökova ÖÇKB YP uygulamaya alındıktan sonra, onunla uyumlu olarak ve Yönetim Planı’nın tüm paydaşlarının katılımı ile şeffaflık içinde birlikte hazırlanmalıdır.
  • Gökova ÖÇKB YP yok sayılarak Akyaka’da kamusal alanların özelleştirilmesi kararından vaz geçilmelidir. Rant amacı taşıyan özelleştirmeler ve yetki devri yoluyla yerel yönetimlerin ve halkın planlama sürecinde etkisiz hale getirilmesinin önüne geçilmelidir. Özel kişi ya da işletmeler tarafından işgal edilen kıyı alanları kamulaştırılmalıdır. Bu alanlar ekolojik hassasiyetler gözönüne alınarak korunmalı ya da bu hassasiyetler çerçevesinde kamuya açık hale getirilmelidir.
  • Ekolojik tahribata yol açan uygulamaların hukuki zemine taşınması yanında bu sürecin desteklenmesine yönelik kamuoyu oluşturulmasına çalışılmalıdır. Bu yolda ilk adım Muğla genelinde doğanın ve kamusal alanların korunması için yerel yönetimlerin, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, Muğla Barosu’nun katılımı ile ortak bir kent savunması oluşturulması olmalıdır. Muğla Barosu’nun başlattığı Kent Savunması platformu oluşturma girişimi desteklenmelidir.
  • Ekolojik tahribata yol açan girişimlerin önlenmesinde yerel yönetimler daha aktif olma yönünde zorlanmalıdır.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top