Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Muğla’da arazilerine çimento fabrikası yapılmasına direnen köylüler yol kapattı

Muğla’da arazilerine çimento fabrikası yapılmasına direnen köylüler yol kapattı

Muğla’da arazilerine çimento fabrikası yapılmasına karşı direnişlerini sürdüren köylüler dün de dev çimento kazanının alana girmesini engellemek için yolu kapattı. Jandarma ile köylüler arasında tartışma yaşanırken, köylüler mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı beklediklerini belirterek, siyasilerden de destek istedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’a bağlı Deştin Mahallesi arasında yapımına başlanan çimento fabrikasıyla ilgili bölge halkının projeye karşı açtığı davada bilirkişi süreci devam ederken; 3 Nisan Pazartesi günü saat 15.00 sıralarında çimento fabrikasına getirilen dev çimento kazanının alana girmesini önlemek için köylüler yolu kapattı. Kamyonun önünü kesen köylüler ile Jandarma arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikasına karşı nöbet devam ediyor.

Çimento yapımı için kullanılan klinker kazanı ve fırının fabrika bölgesine çıkacağı haberi üzerine bölgeye gelen köylüler dün öğlen saatlerinde yolu kapatarak iş makinalarının fabrikaya çıkmasını engelledi.

Fabrika projesine karşı açtıkları yürütmeyi durdurma davasının devam ettiğini hatırlatan köylüler, fabrikanın oldubittiye getirilip yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Dün öğlen saatlerinden beri direnişleri devam eden köylüler, “Deştin Çayı özgür akacak”, “Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atarken, proje iptal edilene kadar yolu açmayacaklarını söyledi.

“YAŞAM ALANLARIMIZI, TOPRAĞIMIZI KORUYORUZ”

Bir buçuk yıldır fabrikaya karşı mücadele ettiklerini söyleyen Burcu Özdemir, “Bu makineler buraya ulaştığı zaman ham madde girişi olacak. Tam 20 köyü etkileyecek olan bu çimento fabrikası için her geçen gün devlet tarafından oyalanıyoruz. En son bilirkişi keşfi yapıldı. Biz kararın kısa sürede çıkmasını beklerden bilirkişi 60 günlük süre istedi. 60 günlük süre demek bağlantı ve sözleşmenin bitmesi demek. Sözleşmenin bitmesi de çimento fabrikasının tamamlanması demek. Bütün altyapılar çimento fabrikasının bitmesine yönelik hazırlanıyor. Ancak biz köylüler olarak asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“Yaptığımız tek şey yaşam alanlarımızı, toprağımızı korumak. Burada tüm Muğla’nın etkileneceği bir zehir deposu hazırlanıyor” diyen Özdemir, tüm Muğlalılara direnişe destek vermeye çağırdı.

“OLDU BİTTİYE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Köylüler adına açıklama yapan Deştin Çevre Platformu üyesi Haluk Özsoy da alanda nöbetlerinin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Saat 15.00’dan beri burada bekliyoruz. Köylüler burada oturdu ve hiçbir şekilde çimento fabrikası araçlarının geçişine izin vermiyor. Biz en son bir buçuk yıl önce dava açtık ve bu dava ertelene ertelene bugüne geldi. Keşif için 2 ay daha süre verildi. Bunlar işini halletmiş olacak ve fabrika Temmuz’da harekete geçecek. Biz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Hukukun onlara verdiği boşluğu fırsat bilerek çimento kazanlarını getirmeye kalktılar. Biz burada nöbette bekliyoruz. Biz yürütmeyi durdurma istiyoruz. Yürütmeyi durdurma versinler ondan sonra dava görülsün, bizim tek derdimiz bu. Ama bunlar bu fırsattan istifade kazanlarını getiriyorlar, oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar. Köylüler buna izin vermeyecek. Burada bekliyoruz. Jandarma alt tarafı kesmiş, kimsenin buraya gelmesine izin vermemeye çalışıyor. Nöbete bütün insanlar gelsin istiyoruz. Bayır’daki çadır alanının önündeyiz. Nöbetimize devam edeceğiz.”

KÖYLÜLERDEN DİRENİŞE DESTEK ÇAĞRISI

Pazartesi günü saat 15.00’dan beri bekleyişlerinin devam ettiğini, tarladaki işini, hayvanını bırakıp geldiğini, iftarı ve sahuru direniş alanında gerçekleştirdiklerini söyleyen köylü kadınlar, “Çimento fabrikası kurulmasın diye, topraklarımızı korumak için bekliyoruz. Biz dışardan gelmedik. Dışarıdan gelenler çırpısını pırtısını toplasın gitsin. Çocuklarımızın sağlığı için çimento fabrikasını istemiyoruz. Çocuklarımız yeşillikte büyüsün. Sağlığımız için bu kamyonların geri gitsin” dedi. Kadınlar ayrıca tüm kadınları ve milletvekillerini direnişe desteğe davet etti.     

Yağmur ve kötü hava şartlarına rağmen köylülerin direnişi devam ediyor.


Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top