Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Muğla İkizköy’den yükselen çığlık: İklim krizi çağında su canavarı kömür madenlerini ve termik santralleri durdurun!

Muğla İkizköy’den yükselen çığlık: İklim krizi çağında su canavarı kömür madenlerini ve termik santralleri durdurun!

İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK, 5 Haziran Çevre gününde kömür madenleri ve termik santrallerin durdurulması çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada “İklim krizi çağında su canavarı kömür madenlerini ve termik santralleri durdurun!” çağrısı, İkizköy halkının 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yükselen çığlığı oldu.

İkizköy Çevre Komitesi ve Karadam Karacahisar Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, 5 Haziran Çevre gününde yaptıkları açıklamada kömür madenleri ve termik santrallerin durdurulması çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada “İklim krizi çağında su canavarı kömür madenlerini ve termik santralleri durdurun!” çağrısı, İkizköy halkının 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yükselen çığlığı oldu.

İkizköy Çevre Komitesi adına Nejla Işık ve Karadam Karacahisar Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma (KARDOK) Derneği Adına Başkan Hasan Yorulmaz tarafından yapılan yazılı açıklamada, İkizköy’de yaz ayında yaşanan susuzluğu dikkat çekilerek “İklim değişimlerinin etkisi bizim buralarda, Muğla’da çoktandır kendini derelerimizde, kuyularımızda göstermeye başladı. Normalde yağmurla geçen bahar aylarının bereketi ne zamandır azaldı. Hava sıcak, toprak kurak. Akbelen Ormanı gibi suyu tutan ormanlarımız kömür madeni için yok ediliyor.  Maden, ormanlarımız gibi önüne gelen su varlıklarını da yok ederek ilerliyor. Maden kazıları ve patlatmalar yüzünden pek çok deremiz ve yeraltı suyu varlığımız artık yok. Olanlar da madenden gelen kimyasallarla ve hafriyatla kirleniyor” denildi.

AKBELEN ORMANI’NIN CAN VERDİĞİ IŞIKDERE ÇAYI TEHDİT ALTINDA

Madenin ilerleyebilmesi için önce Işıkdere Çayı’nı, sonra Akbelen Ormanı’nın ortadan kaldırılmak istendi belirtilen açıklamada “Kömürün su tüketimi madenle sınırlı değil. İkizköy’ün 7 kilometre ötesindeki Yeniköy Termik Santrali yılda 8,76 milyon m³ su kullanıyor. Bu miktar, Milas ilçe nüfusunun su tüketiminin yaklaşık 2,5 katına denk düşüyor ve bu da 300 bin kişinin yıllık su ihtiyacını tehdit ediyor. Madenlerin ne kadar suyumuzu yok ettiğinin, kirlettiğinin hesabını tutan, denetleyen bir kurum ise maalesef yok” ifadelerine yer verildi.

KÖMÜRE, TERMİĞE DEĞİL İKİZKÖY’E SU

Kömür madenlerine ve termik santrallerin durdurulması çağrısı yapılan açıklamada “Kömürü durdurmazsak hem ormanımızı, hem de onun sayesinde çağlayan Işıkdere çayımızı kaybedeceğiz. Sıcaklıkların dayanamayacağımız düzeyde artacağı, yağışın iyice azalacağı iklim krizinin daha da kötü günlerinde elimizdeki sudan da olacağız. Su olmazsa neyle tarım yapacağız? Hayvanlarımıza ne içireceğiz? Biz ne içeceğiz? Neyle yemek pişireceğiz? Neyle temizleneceğiz? Su olmazsa, orman olmazsa nasıl insaca bir yaşam sürdüreceğiz? Artık Yeter! İklim krizi çağında su canavarı kömür madenlerini ve termik santralleri durdurun! Su varlığımızın güvencesi Akbelen ormanımıza kömür için dokunmayın!” denildi.

Açıklamada change.org/ikizkoydireniyor adresinden imza kampanyasına destek çağrısı da yapıldı.

Evrensel


Ayrıca ilgili haber için tıklayınız: İkizköylüler Akbelen Ormanını koruma altına aldı

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top