Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > MUÇEP: ‘Endüstriyel Plantasyon Projesi’nin İptal Edilmesini İstiyoruz!

MUÇEP: ‘Endüstriyel Plantasyon Projesi’nin İptal Edilmesini İstiyoruz!

Geçtiğimiz günlerde Muğla’nın Çıtlık ormanında yapılan ağaç katliamı gündeme damga vurmuştu. MUÇEP ve yöre halkının müdahaleleri ile durdurulan ağaç kesimleri “endüstriyel plantasyon” uygulamasını da tartışma konusu olarak gündeme taşıdı. MUÇEP’in incelemesine göre, söz konusu uygulama “endüstriyel plantasyon” uygulamasının kendi kriterleri ve iç hukukuna bile aykırı yürütülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Muğla‘nın Çıtlık ormanında yapılan ağaç katliamları gündeme damga vurmuştu. MUÇEP ve yöre halkının müdahaleleri ile durdurulan ağaç kesimleri “endüstriyel plantasyon” uygulamasını da tartışma konusu olarak gündeme taşıdı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı açıklama ile uygulamayı savunurken, ağaç kesimlerinin hukuka uygun olduğunu belirterek bunu da yapılan uygulamanın ‘endüstriyel ‘plantasyon’ çalışması olduğuna dayandırdı. Bölge Müdürlüğü’nün açıklamalarını değerlendiren MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) ise uygulamada “hukuka aykırılıklar” olduğunu ileri sürüyor. MUÇEP’in incelemesine göre, söz konusu uygulama “endüstriyel plantasyon” uygulamasının kendi kriterlerine ve iç hukukuna bile aykırı olarak yürütülüyor.

Yapılan uygulama kendi kriterleri ve iç hukukuna bile aykırı!

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)’in Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün açıklamalarına karşılık olarak yaptığı değerlendirmeleri içeren açıklaması ise şöyle:

Çıtlık Taşkesiği Endüstriyel Plantasyon alanında, daha 3 Nisan’da bölge halkı tarafından özellikle Koronavirüs salgını dolayısıyla ilan edilmemiş karantinanın bir fırsat olarak değerlendirilmemesi ve orman kesiminin önlenmesi için bir protesto eylemi yapılmıştı. Yapılan basın duyurusunun hemen ardından, 4 Nisan’da ağaç kesme faaliyeti başlamıştı. Bölge halkının ve milletvekillerinin yoğun çabası ile iki kez başlatılıp durdurulan kesim faaliyeti 9 Nisan’da tamamen durdurulmuştu. Muğla Çevre Platformu 9 Nisan’da bir bildiri yayınlayarak bölge halkının onayının olmadığı bu projenin tamamen iptali için yetkililere seslendi. Bildiride dünyada yaşanmakta olan iklim krizine ve bununla ilintili olarak salgın felaketine vurgu yapılmış, bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmaması eleştirilmişti. Ayrıca, bölge halkının itirazlarının hiçbir şekilde dikkate alınmadığı da vurgulanarak kesim ihalesinde akçalı ilişkiler kurulduğuna dair iddialara yer verilmişti.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün savunması

IHA Haber Ajansının yayınladığı açıklamada öne çıkan ifadeler şu şekilde:

  • Söz konusu bölmeler; ağaçlandırma kriterlerine uygun, uygulama projesi yapılmış, toprak yapısı, arazi yapısı ve diğer kriterleri ile ‘endüstriyel ağaçlandırma’ yapmaya uygun yapıdadır. Konu edilen bölmelerde yapılan her faaliyet, belirli bir plan-program dahilinde yapılmaktadır. Hukuka, kanun ve yönetmeliklere aykırı bir çalışma söz konusu değildir.
  • Uygulama projesindeki bölmeler hakkında Çıtlık Mahalle Muhtarlığı ve Çıtlık Tarımsal Ormancılık Kooperatifi Başkanlığı bilgilendirilmiştir; bugüne kadar muhtarlık veya yöre halkından bir itiraz gelmemiştir.
  • Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ilgili sahalar için ferdi veya toplu olarak gelen itirazlar üzerine, yapılan çalışmalar hakkında itiraz sahiplerine çalışma hakkında bilgi verilmiştir. Haberlerde ve sosyal medya paylaşımlarında iddia edildiği gibi yapılan çalışmayı bir orman katliamı olarak görmek yanlıştır. Kesim yapılan bu alanlar, ıslah edilmiş tohumlardan üretilen ve hızlı gelişen fidanların dikimi sonucu ağaçlandırılacaktır.

Bölge Müdürlüğü’nün açıklamasında sorunlu noktalar

1) Endüstriyel plantasyon projesi için seçilen sahanın toprak yapısı, arazi yapısı ve diğer kriterleri ile ‘endüstriyel ağaçlandırma’ yapmaya uygun yapıda olduğu Ormancılar Derneği Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış’ın ifadeleriyle çelişmektedir. Prof. Atmış Çıtlık ormanlarındaki kesimle ilgili olarak kendisi ile yapılan söyleşide şunları söylemişti:

Endüstriyel plantasyon kurmanın ana amacı doğal ormanlar üzerindeki odun üretim baskısını azaltmaktır. Bu nedenle odun üretimi bakımından verimsiz ormanlarda veya açık alanlarda hızlı gelişen ağaç türleriyle yapılan ağaçlandırmalarla odun üretimini arttırarak, doğal ormanlar üzerindeki odun üretimi baskısı azaltılmaya çalışılır. Orman rejimindeki alanlarda endüstriyel plantasyona uygun alanlar daha detaylı çalışma ve belirli bir proje çerçevesinde; arazi gezilerek, doğal verimli ormanlardan uzak durularak belirlenir. Ayrıca; uygun tarım alanlarında veya açık alanlarda hızlı gelişen türlerle ağaçlandırma yapılır.”

Bizler de bölge halkı olarak yüzlerce yılda oluşan bir orman ekosistemini yok edecek böylesi bir uygulamanın doğru olmadığını, bunun ekolojinin ekonomiye feda edilmesi olduğunu defalarca dile getirdik. Bilim camiasından bu açıklamanın gelmesi bizleri haklı çıkarmaktadır.

Aslında Orman Genel Müdürlüğü’nün 2019-2023 Stratejik Planı’nın 45. sayfasında yer alan “Endüstriyel plantasyon kurmanın ana amacı doğal ormanlar üzerindeki odun üretim baskısını azaltmaktır” ifadesi, OGM’nin bu konuda kağıt üzerinde aynı bilimsel yaklaşım içinde olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün Çıtlık’taki yetişmiş orman varlığını yok edecek bu uygulaması OGM’nin kendi stratejisi ile de çelişmektedir.

2) Uygulama projesindeki bölmeler hakkında Çıtlık Mahalle Muhtarlığı ve Çıtlık Tarımsal Ormancılık Kooperatifi Başkanlığının bilgilendirildiği, bugüne kadar muhtarlık veya yöre halkından bir itiraz gelmediği ifade ediliyor.  Ama aynı metin içinde itiraz sahiplerine bilgi verildiğine ilişkin ifadeler de var. Bu ifadelerde aslında sürecin şeffaf olarak da yürütülmediğinin ipuçları var. Bilgilendirmenin kesim ihalesi verilen kişi ve/veya kurumlara yapıldığı belirtiliyor. Ormandan yarar sağlayan kamunun itirazlarının dikkate alınmadığı görülüyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ilgili sahalar için ferdi veya toplu olarak gelen itirazlar üzerine, yapılan çalışmalar hakkında itiraz sahiplerine bilgi verildiği belirtilen açıklamada bölge halkının farklı tarihlerde verdiği yüze yakın itiraz dilekçesine neden cevap verilmediği sorusunun cevabı yer almıyor. Bu dilekçeleri veren yurttaşların dilekçelerinin hiçbirine Bilgi Edinme Yasası kapsamında yasal süreler içinde cevap verilmiyor. Yurttaşlık haklarının dikkate alınmıyor olması üzücü.

‘Endüstriyel Plantasyon Projesi’nin İptal Edilmesini İstiyoruz!

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu duyurusunun hemen ardından proje sahasının girişine dikilen tabelaların kaldırılmasından, bu orman kesimlerinin artık tamamen sonlandırılacağını umuyor ve kampanyada toplanan 25 binden fazla imza sahipleri olarak, bu projenin iptal edilmesini talep ediyoruz.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top