Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Lapseki’de yine ‘kapasite artışı’: Altın madenine ‘ÇED olumlu’ kararı yargı önünde

Lapseki’de yine ‘kapasite artışı’: Altın madenine ‘ÇED olumlu’ kararı yargı önünde

Nurol Holding iştirakinin Çanakkale-Lapseki’deki Şahinli Köyü yakınlarındaki “Altın Gümüş Maden Ocağı Kapasite Artışı” projesine iptal veya yürütmenin durdurulması için açılan davanın duruşması gerçekleştirildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma, Üretim Ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Yenice Meyve Ticaret Ltd. Şti. ve 32 yurttaş, ocak ayında Nurol Holding iştiraki olan TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin  kapasite artışı başvurusuna verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararına karşı dava açmıştı.

Bu davanın ve kararın iptali için ayrıca TEMA ve Çan Çevre Derneği’yle Ziraat Mühendisleri Odası ve İda Dayanışma Derneği’nin açtığı davanın son duruşması görüldü.

Davacılar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali veya yürütmenin durdurulması için projenin kusurlarını ve sorunlarını anlattı, bölgeye yeni bir bilirkişi heyeti atanmasını ve tekrar keşif yapılmasını talep etti.

158 bin ağaç kesilecek

Altın Gümüş Maden Ocağı Kapasite Artış projesi kapsamında mevcut maden alanının 13 kat artırılması planlanıyor.

TÜMAŞ A.Ş , 2021 yılında alanı Eczacıbaşı Holding’den devralmıştı. 2013 yılında 34 hektarlık alan için alınan altın-gümüş madeni projesi izni, 2022 yılında kapasite artırma projesi kapsamına verilen ‘ÇED Olumlu’ kararıyla 429 hektara çıkarılacak.

Kapasite artırma projesinin gerçekleştirileceği bölge; Lapseki ilçesine 7,5 km, Şahinli Köyü’ne 1,2 km uzaklıkta, Bayramdere Barajı’nın orta mesafeli koruma alanında bulunan ormanlık bir alan. Proje alanından gelen su kaynakları, bölgede bulunan Çardak Lagünü’nü besliyor. ÇED raporuna göre, kapasite genişletletme için bölgede en az 158 bin ağaç kesilmesi bekleniyor.

Şirket, proje kapsamında 7,2 milyon ton cevher ve 31,4 milyon ton pasa çıkarılacağını açıkladı. Madenler mevcut Lapseki Altın Madeni Projesi’ndeki tesislerde işlenecek, atıklar ise aynı proje kapsamında depolanacak. Projeden elde edilmesi beklenen altın miktarı 13 ton, gümüş miktarı ise 13,32 ton olarak öngörülüyor. Ancak proje sadece 80 kişiye istihdam sağlayacak.

Davacı örgüt ve yurttaşların mahkemede sunduğu hiderojeoloji raporu, mevcut projenin çevre düzeni ve rehabilitasyon planı bilimsel olarak gerçekçi olmadığını söylüyor.

Kazdağları’nın yüzde 79’una maden ruhsatı verildi

Duruşmanın ardından bir basın açıklaması yapan ekoloji örgütleri ve vatandaşlar,  ÇED raporunun iptali ve projenin yeniden değerlendirilmesi için taleplerini dile getirdi ve objektif bir bilirkişi heyeti değerlendirmesi isteklerini tekrarladı.

Davanın temsilcileri, Kazdağları’nın halihazırda yüzde 79’una madencilik ruhsatı verildiğini vurgulayarak yeni İliç facialarının yaşanmasını istemediklerini belirtti.

Çevre grupları ve yurttaşlar, 10 Haziran’da Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı projesinin ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için açılan davanın duruşmasını hatırlattı.


Yeşil Gazete

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top