Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Kütahya Gediz ilçesi Göynük köyünde halk antimuan maden ocağı ÇED toplantısına geçit vermedi

Kütahya Gediz ilçesi Göynük köyünde halk antimuan maden ocağı ÇED toplantısına geçit vermedi

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Çukurören köyünde 36 ruhsat numaralı antimuan maden ocağı, antimuan flotasyon, antimuan tiroksit ve metal antimuan üretim tesisinin kapasite artırımı için proje sahibi Üç Yıldız Antimon Madencilik İthalat-İhracat San. ve Tic. A.Ş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Geçen yılki ÇED toplantısınu egelleyen halk, bu kez de maden ocağının Göynük’teki ÇED toplantısına geçit vermedi.

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Göynük köyünde antimuan maden ocağı, antimuan flotasyon, antimuan tiroksit ve metal antimuan üretim tesisinin proje sahibi Üç Yıldız Antimon Madencilik İthalat-İhracat San. ve Tic. A.Ş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Geçen yıl da madenin ÇED toplantısını Çukurören köyünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü yetkilileri toplantıya alınmayarak engelleyen halk, bu kez de maden ocağının dün Göynük’te yapmak istediği ÇED toplantısına geçit vermedi.

Kütahya ili Gediz ilçesi Göynük’te Üç Yıldız Antimuan Madencilik’in talebiyle maden tesis kurulum ÇED toplantısı vardı. Geçen yıl da madenin ÇED toplantısı Çukurören köyünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü yetkilileri toplantıya alınmayarak engellenmişti. Bu kez de şirket maden ocağının ÇED toplantısı için nüfusu 60 olan Göynük köyünü ve harman yeri denen açık alanı tercih etmişti. Bununla da yetinmeyip 20’den fazla işçisini toplantıya taşıdı. 15 kadar köylüye karşı işçilerin sayısı kadar jandarma ile toplantı yapılmaya çalışıldı.

ŞİRKET VE BAKANLIK YETKİLİLERİ HER YOLU DENEDİ, HALKIN KARARLILIĞI GEÇİT VERMEDİ

Geçen yılki toplantıdan ders çıkardığı anlaşılan şirket, bütün bunlarla da yetinmemiş, muhtarların oğulları dahil köylüleri işe alarak, toprak satın alarak işini sağlama almaya çalışmıştı. Ancak şirketin ve şirketin avukatı gibi davranan Çevre Şehircilik memurlarının da tüm çabasına rağmen topraklarını koruma ve yaşam alanlarını savunma kararlılığındaki yurttaşlar toplantıyı yaptırmadı ve maden ocağının toplantısına bir kez daha geçit vermedi, toplantı yapılamadan sonlandırıldı.

Yaklaşık 15 yıl önce faaliyete geçtiği belirtilen antimuan madeni ocağının geçen yıl da kapasite artırımına yöre halkı yine izin vermemişti.

DAHA ÖNCE 70 KÖYLÜ KANSERDEN HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Geçen yılki toplantı hakkında Çukurören köyü muhtarı Fazıl Akdemir daha önce antimuan maden ocağında çalışan 70 köy sakininin kanser yüzünden vefat ettiğini belirterek şunları söylemişti: “Ölen arkadaşlarımızın hepsi gençti. Birçoğu henüz 40 yaşını bile göremedi. Hala tedavi gören birçok arkadaşımız mevcut. Bizim amacımız bu noktada maden çıkmasın. Burada ki kapasite artışı Uğurluca, Göynük ve Çukurören köylerini doğrudan etkileyip zehirleyecek. Kapasite artışı yapılmak istenen bölge köye 500 metre civarında. Şu an köyün doğusunda aktif antimuan maden ocağı var, kuzeyde antimuan var, batımızda antimuan, güneyimizde yine antimuan maden ocağı var. Dört yanımız maden ocakları ile sarıldı. Biz sağlıklı bir yaşam için, gelecek için, torunlarımız için burada maden istemiyoruz. Buraya yine gelecekler yine ÇED toplantısı yaptırmayacağız.”

Çukurören köyü muhtarı Fazıl Akdemir

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top