Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Koza Altın’ın ÇED sürecine Çevre Bakanlığı’ndan İptal Kararı

Koza Altın’ın ÇED sürecine Çevre Bakanlığı’ndan İptal Kararı

Koza Altın Şirketi’nin, Balıkesir’de açmak istediği altın madeninin ÇED süreci Çevre Bakanlığı tarafından iptal edildi. Şirketin Avunduk Mahallesindeki altın madeni projesiyle ilgili ise ÇED süreci devam ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kayyım yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri’nin Balıkesir Burhaniye‘deki Sübeylidere ve Avunduk mahallelerinde açılmak istenen altın madeninin ÇED sürecini iptal ettiğini duyurdu.

Şirketin başvurusu ÇED Yönetmeliği’ne aykırı bulundu. İptalin ana gerekçesi ise Balıkesir İl ve Tarım Orman Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüş oldu.

Kayyım yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Kuzey Ege Bölgesi’ndeki Ovacık ve Çukuralan altın madenlerindeki cevherin azalması üzerine yakın bölgelerde üretim arayışına girdi. Şirket son olarak Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Sübeylidere ve Avunduk Mahallelerindeki iki ayrı sahada altın madeni işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı.

TARIM ARAZİSİNDE KALIYORDU

Balıkesir- Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazilerinde kalan ocak sahalarında patlatmalı altın madeni işletilmesi planlanıyordu. İki madenden çıkarılacak olan cevherler, yine Koza Altın’a ait olan ve siyanür havuzu bulunan İzmir-Ovacık’ta altın madenine sevk edilecekti.

‘ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI’

Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sübeylidere Mahallesi’ndeki altın madenin ÇED sürecini iptal ettiğini duyurdu. Şirketin başvurusu ÇED Yönetmeliği’ne aykırı bulundu. İptalin ana gerekçesi ise Balıkesir İl ve Tarım Orman Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüş oldu.

ZEYTİNLİK ALANINDAYDI

Zeytinlik olan maden sahası aynı zamanda yapımı süren Reşitköy Barajı’na 400 metre mesafede, Karınca Deresi‘nin de yakınında. Açılması istenen yeni ocakların  birinci derece arkeolojik SİT alanına olan uzaklığı 1.1 kilometre, köye olan uzaklığı ise 1,8 kilometre.

‘TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL, AVUNDUK İLE İLGİLİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR’

Artı Gerçek‘e konuşan Ege Çevre ve Kültür Platformu Eş Sözcüsü Avukat İpek Sarıca şunları söyledi:

“Çok nadir de olsa olması gereken bir süreç işletilmiş. Sonlandırılması bizim açımızdan olumlu ama tehlike geçmiş değil, Avunduk’la ilgili süreç devam ediyor. Sübeylidere’de de dönem dönem Koza Altın Madeni şansını deniyordu. İliç örneği önümüzde…

Değil bu bölgede, dünyanın hiçbir yerinde açılmaması gereken bir maden çeşidi altın ocakları. Çevresindeki yaşamı yok ediyor. Açık ocak altın madeni işletmeciliği bir ekokırım suçudur. Aynı zamanda o bölgede yaşayan insanların da yaşamları tehlike altına giriyor.”

‘KANSER VAKALARI ARTIYOR’

Burhaniye’de aynı zamanda Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni olan TÜMAD madeni bulunuyor ve bu madenin yakınlarındaki köylerde kanser vakalarının arttığı belirtiliyor.

Sarıca, “Bugün biz Düdüklü suyunu içmeye çekiniyoruz. Aynı zamanda insanların yaşam kültürünü de yok ediyor. Bir noktadan sonra kendisine muhtaç haline getiriyor. Bundan dolayı Koza Altın ve diğer şirketlerin ÇED süreçleri sonlandırılmalıdır” dedi.

SİYANÜR HAVUZU

Şirketin Sübeylidere Mahallesi’nde yapılması istenen altın ve gümüş madeni için 2 milyon 928 bin TL proje bedeli belirlenmişti. Bu projeyle birlikte tarım arazilerinin üzerinde patlatmalı maden ocağı işletilmesi hedefleniyordu. Bu sırada ANFO olarak bilinen dökme patlayıcı ve dinamit kullanılacak. Ekonomik ömrü 36 ay olarak belirlenen projeyle birlikte bu süre zarfında 315 bin ton cevher çıkarılması düşünülüyordu.

Aynı şekilde Avunduk Mahallesi’nde de 7 milyon 871 bin TL’ye bir proje yapılmak isteniyordu. Koza Altın tamamı orman alanından oluşan bu alanda da izin alması durumunda patlatmalı maden şirketi işletecek. Ayrıca iki proje de bölgedeki Reşitköy Barajı ve Karınca Deresi’ne yakın bir konumda bulunuyor. İki madenden de çıkarılacak olan cevherler, yine Koza Altın’a ait olan ve siyanür havuzu bulunan İzmir’deki Ovacık altın madenine sevk edilmesi söz konusu olabilecekti. 


Artı Gerçek

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top