Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > Kızılağaç’ta doğal ve arkeolojik sit alanlarını tehdit edecek JES sondaj projesine itiraz

Kızılağaç’ta doğal ve arkeolojik sit alanlarını tehdit edecek JES sondaj projesine itiraz

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Kızılağaç Mahallesi’ndeki jeotermal sondaj projesinin iptal edilmesi için Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi üyeleri ile Kızılağaç Koruma ve Güzelleştirme Derneği üyelerin Bodrum Kaymakamlığı’na dilekçe verdi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Kızılağaç mahallesindeki jeotermal sondaj projesinin iptal edilmesi için Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Kızılağaç Koruma ve Güzelleştirme Derneği üyeleri ile Kızılağaç Mahallesi ‘nde yaşayan vatandaşlar Bodrum Kaymakamlığı’na giderek dilekçe verdi.

Kızılağaç Mahallesi Kışladağ Mevkii’nde gerçekleştirilecek jeotermal kaynak projesi ile ilgili PTD dosyasının reddini, ÇED sürecinin durdurulmasını, nihayetinde çevreye telafisi mümkün olmayacak zararlar verecek Jeotermal sondaj projesinin tamamen iptalini ve sonucun kendilerine bildirilmelerini istedi. MUÇEP Eş Sözcüsü Umay Karabaş “Sondaj yapılacak bölge 1. Derece Doğal ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ayrıca deprem bölgesidir. Yüzlerce kuyu açılarak bölge delik deşik edilmeden proje acil olarak iptal edilmeli” dedi.

1.DERECE DOĞAL VE ARKEOLOJİK SİT ALANLARI DELİK DEŞİK OLACAK

 Kaymakamlık, Muğla Valililiği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe ile müracaat ettiklerini belirten  MUÇEP Eş Sözcüsü Umay Karabaş yaptığı açıklamada “Tamamı 1. derece doğal sit olan bölge, aynı zamanda arkeolojik sit alanına da sadece birkaç yüz metre mesafede.  İncelenen proje tanıtım dosyasında ruhsat tarihinin de Mayıs 2020’de bitmesine rağmen nasıl bir ÇED sürecinin başlayabildiği büyük bir soru işareti oldu. 2017’de aynı bölge için yapılan aynı başvuruda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hidrojeoloji raporu isteğinin, bu proje dosyasında da yerine getirilmediği ve bir hidrojeoloji raporu olmadığı görülmüştür. Dosyadaki eksik belgeler dışında, proje ekolojik tahribat anlamında da ciddi sakıncalar içermektedir ve bunların büyük bölümü itiraz dilekçesinde sunulmuştur. Eksiklikler, sakıncalar ve koruma önceliği gözetilerek bu projenin iptal edileceği beklenmektedir. 400 hektarlık alanda, 1000 metre derinliğe iki sondaj izni talep edilmektedir ve buralarda aranan kaynak bulunamazsa tüm alanda arama yapılabilecek ve alan delik deşik edilecektir. Bunun yaratacağı doğa tahribatı çok açıktır.” diye konuştu.

ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANLARI BÜYÜK ZARAR GÖRÜR

MUÇEP Bodrum Eş Sözcüsü Güney Şirin ise sondaj çalışmalarında 1000 metre derinliğe kadar inilebileceğini ayrıca alanda belirlenen iki sondaj noktasında kaynak bulunamadığı takdirde başka noktalarda da sondaj çalışmasının devam edileceğini belirterek “Sondaj alanı arkeolojik sata alnı olup 100 metre ileride Kumbahçe Mahallesi vardır. Burası 1. Derece deprem bölgesidir. Ayrıca sonda yapılması istenen yerler Gökova körfezinin kuzeybatı başlangıç noktasıdır. Tam bu alandan başlayarak Muğla’nın derinliklerine, hatta makro ölçekte Toros’lara bağlanan bütüncül ve bölünmemiş bir habitat vardır. Yapılaşma baskısı, avcılık, endüstriyel tarım ve kullanılan kimyasallar nedeniyle yaşam alanları tahrip edilmiş ve son derece daraltılmış karakulak, vaşak, kurt vb. karasal memelilere de ev sahipliği yapan bu habitat bu projeler  uygulanırsa yok olacaktır” diye konuştu.

Şirin konuşmasını   “Jeotermal sondajın turistik bir tesiste kullanılmak amacıyla yapılacağı anlaşılıyor, ancak herkesin bildiği gibi Bodrum’da ziyadesiyle turistik tesis vardır ve en yoğun sezonda bile bunlar dolmamaktadır. Kaldı ki Yarımadanın ne alt yapısı,ne trafiği ne doğası tek bir yeni yapıyı ve tesisi kaldıracak durumda değildir. Mevcudun rehabilite edilerek kullanımı ile zaten buna ihtiyaç da yoktur. Bozulacak ekosistemin geri dönüşü yok, hepimizin geleceği ve hayatı salt günlük ticari kazançlar uğruna hiç de ihtiyaç olmayan bu tarz yatırımlara feda edilemez” sözleri ile tamamladı.

Kaynak: Anter Haber

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top