Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağları’ndaki Su ve Vicdan Nöbeti 1 yılını dolduruyor

Kazdağları’ndaki Su ve Vicdan Nöbeti 1 yılını dolduruyor

Kazdağları’nda siyanürlü altın madenciliğine karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti” 26 Temmuz Pazar günü 1 yılını dolduruyor.

Kazdağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında Alamos Gold’ın taşeronu Doğu Biga Madencilik şirketinin siyanürlü altın madeni faaliyetlerine karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti” 26 Temmuz günü (yarın) 1 yılını dolduracak.  

Şirketin ruhsatının süresi dolmasına rağmen alanı terk etmediğini vurgulayan yaşam savunucuları, “Doğamıza, yaşam alanlarımızı katleden bu şirketler yerine biz yaşam savunucularına toplamda 350 bin lirayı aşan para cezaları kesildi” dedi. Nöbet tutan 5 çevreciye destek olmak için bugün Çanakkale Merkez İskele’de, yarın 26 Temmuz) da Kirazlı Balaban Çeşmesi’nde eylem düzenlenecek.

“26 Temmuz’da ‘Alamos’u tahliye et’ demek için gelin, hep birlikte sesimizi yükseltelim” denilen çağrıya Her Yer Kazdağları, Kazdağları Kardeşliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları İstanbul Dayanışması ve Kazdağları Dayanışması ile Kazdağları Kirazlı Direnişi destek verdi.

13 Ekim 2019 tarihinde şirketin ruhsatının dolmasına rağmen alanı terk etmediğine dikkat çeken yaşam savunucuları, “Ruhsat süresinin dolmasına rağmen Alamos hala hukuksuz şekilde alanı işgal etmeye devam ediyor” diyor. Çevreciler, şirketin 347 bin 815 ağacı kestiğini vurgulayarak, “Doğamıza, yaşam alanlarımızı katleden bu şirketler yerine biz yaşam savunucularına toplamda 350 bin lirayı aşan para cezaları kesildi” dedi.

NASIL BAŞLAMIŞTI?

Alamos Gold adlı Kanada sermayeli altın madeni şirketinin Çanakkale’nin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajı yakınlarında, Kirazlı Köyü Balaban Tepe mevkiindeki orman katliamı sonrası başlayan tepkiler bir yıl önce bölgede “Su ve Vicdan Nöbeti”ni başlattı. Orman mühendisleri odasının rakamlarına göre yaklaşık 350 bin ağaç katledilmiş, yüzbinlerce canlının yaşadığı bir ekosistem yok edilmişti. Drone çekimleri ile elde edilen fotoğrafların ortaya koyduğu katliam görüntüleri Çanakkale başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında tepkiyle karşılandı. Çanakkale Belediyesi, kent konseyi ve yaşam savunucuları tarafından katliamın olduğu yerde yapılan basın açıklamasının ardından 26 Temmuz 2019 tarihinde altın madencilerinin doğa katliamının durdurulması için “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatıldı.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu tüm Türkiye’yi 26 Temmuz 2020’de saat:15.00’te “Kazdağları Hepimizin” sloganıyla ortak basın açıklaması okumaya davet etti. Koordinasyon 81 ili temsilen 26 Temmuz günü katliamın yaşandığı Kirazlı şantiyesi önünde olacağını açıkladı.

Kazdağları‘ndaki yaşam nöbetlerini sürdüren yaşam savunucuları, şirketin alandan çıkmasını ve kendilerine kesilen para cezalarının iptal edilmesini istiyor. “26 Temmuz’da ‘Alamos’u tahliye et’ demek için gelin, hep birlikte sesimizi yükseltelim” denilen çağrıda Su ve Vicdan Nöbetinin dört talebi var:

  1. Kirazlı’da bir an önce ağaç kesiminin durması
  2. Kirazlı’daki çalışmaların sonlandırılması
  3. Hukuki süreç bitmeden 2017 yılında sahada çalışma yapılmasına, ağaç kesimine müsade edilmemesi, GSMH’nin onaylanmasına izin veren tüm yetkililerin yargılanması
  4. Kirazlı başta olmak üzere Kazdağları ekosistemi içinde yer alan tüm metalik madencilik ruhsat ve projelerinin iptal edilmesi.
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top