Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Kanal İstanbul’a itiraz için son gün

Kanal İstanbul’a itiraz için son gün

Son dönemin en çok tartışılan konusu Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan ve son şekli verilen ÇED raporu yeterli bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından halkın görüşüne açılmış,10 gün boyunca görüş ve öneriler için askıya çıkarılmıştı. “Nihai” olarak kabul edilen ÇED raporuna itiraz süresi bugün doluyor.

Son dönemin en çok tartışılan konusu Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan ve son şekli verilen ÇED raporu yeterli bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Aralık günü halkın görüşüne açılmış, 10 gün boyunca görüş ve öneriler için askıya çıkarılmıştı. “Nihai” olarak kabul edilen ÇED raporuna itiraz süresi bugün saat 17.00’de sona erecek.

Bir “yıkım” projesi!

Kanal İstanbul Projesi, ülkedeki siyasi muhalefetten başka, demokrasi mücadelesi veren pek çok STKlar yanı sıra, doğa ve yaşamı savunma mücadelesi içindeki ekoloji örgütlerinden de “ekolojik yıkım projesi” olarak büyük tepkiler alan bir proje. Yapılan açıklamalarda, Kanal İstanbul projesinin rant uğruna gerçekleştirilmeye çalışılan, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve mutlaka engellenmesi gereken bir yıkım projesi olduğu vurgulanıyor.

Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan ve son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu yeterli bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Aralık Pazartesi günü halkın görüşüne açılmış, 10 gün boyunca görüş ve öneriler için askıya çıkarılmıştı. Bu süreye kadar yapılacak itirazlar, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile yapılabiliyor. ÇED raporuna itiraz süresi bugün saat 17.00’de sona eriyor.

İkisi bir arada: 75 milyarlık proje ve ‘şaibeli’ bir ÇED şirketi!

Pek çok yönüyle eleştiri ve tartışma konusu olan Kanal İstanbul projesi gerek ekolojik, gerek ekonomik, gerek coğrafi ve gerekse politik açıdan “bir yıkım projesi” olarak görülüyor ve ekoloji örgütleri tarafından da “Türkiye’nin tüm ekosistemini çökertecek bir proje” şeklinde tanımlanıyor.

ÇED raporunun askıya çıkarılması ile birlikte ise Kanal İstanbul projesi için duyulan şüphe ve endişeler bir başka açıdan daha derinleşti. Çünkü ÇED raporunu hazırlayıp veren şirket de ayrıca bir tartışma konusu. Kanal İstanbul projesinin ÇED Raporunu hazırlayan şirket Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. Ankara merkezli olan Çınar Mühendislik’in sahibi Selahittin Hacıömeroğlu, Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin de yönetim kurulu başkanı. Hacıömeroğlu, kendi santrali de dahil yarımadada planlanan birçok santralin ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik’in de sahibi.

ÇED raporu hazırlayan firmanın adı daha önce bir çok olayda geçiyor. Ayrıca şirket sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun “Botaş Yolsuzluğu” operasyonunda da adı yer alıyor. Bu yolsuzluk davası ile tutuklanıp yargılandığı belirtilen Hacıömeroğlu, bir başka olayda da bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED Dosyası’nı da kendi şirketine hazırlatması nedeniyle büyük tepki toplamış. Böylece kendi şirketi için gereken ÇED raporunu yine kendi şirketine hazırlatarak, bir de “ÇED olumlu” kararı alınması sağlanmış!

Ya Kanal Ya İstanbul direnişi

Yurdun dört bir yanında çeşitli demokratik kitle örgütleri ve ekoloji örgütleri ile birlikte yurttaşlar bütün bu süre içinde İstanbul’a sahip çıkmaya kararlılıkla devam ettiler. Çevre il müdürlüklerinin önü Kanal İstanbul projesi ÇED raporuna karşı tepkilerini, eleştirilerini ve itirazlarını yapmak için oluşan uzun kuyruklara sahne oldu.

Ayrıca bu tepki, pek çok ekoloji örgütleri ile demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, siyasi partiler, dernek ve sendikaların Kanal İstanbul yıkım projesinin engellenmesi için mücadeleyi büyütmek ve sürekli hale getirmek amacıyla “Ya Kanal Ya İstanbul Platformu” adı altında bir oluşum kurulmasının da gerçekleşmesini sağladı.

ÇED raporuna itiraz süresinin sona ereceği bugün de Ya Kanal Ya İstanbul Platformu tarafından bir etkinlik gerçekleştirilecek. Bu amaçla Ya Kanal Ya İstanbul Platformu olarak bugün 17.00’de İstanbul Çevre İl Müdürlüğü önünde buluşularak topluca basın açıklaması yapılacak. Açıklamada Kanal İstanbul projesinin durdurulması talep edilirken, bu yıkım projesinin engellenmesi için mücadeleyi daha da büyütme ve sürekli hale getirme amacıyla İstanbul’a sahip çıkma mücadelesinin devam edeceği vurgulanacak.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top