Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > JES şirketi önce sondaj yapmış, sonra ruhsat almış | Özer Akdemir

JES şirketi önce sondaj yapmış, sonra ruhsat almış | Özer Akdemir

Çanakkale Ayvacık’ta JES sondajı için verilen ÇED gerekli değildir kararının davası bitmeden sondajların bittiği ortaya çıktı. Yaşam alanı savunucuları sondajın ÇED sürecinden önce bittiğini açıkladı.

Çanakkale – Ayvacık yakınlarında yapılan jeotermal kaynak arama sondajlarına verilen “ÇED gerekli değildir” kararının davası bitmeden sondajların bittiği ortaya çıktı. Bölgeye giden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri 3-4 yıl öncesinde başlayan sondajların belki de ÇED süreci bile başlamadan bitmiş olduğuna dikkat çekerek duruma tepki gösterdiler.

BİLİRKİŞİ KEŞFİ TERK EDİLMİŞ SONDAJ ALANINDA YAPILDI

Ayvacık ilçesi Erecek köyü yakınlarında Manici Turizm Tic. Ltd. Şti. tarafından 12.07.2021 tarihinde ÇED başvurusu yapılan “jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışmaları” projesine Çanakkale Valiliği tarafından 30.06.2022 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Bu kararın iptali için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve yörede yaşayan 6 yurttaş tarafından dava açıldı. Dava kapsamında yapılan bilirkişi keşfi için sondaj alanına giden dernek üyeleri beklemedikleri bir manzarayla karşılaştılar. Dernek konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada sondaj alanında, üzerinde “Transmak” yazılı terk edilmiş iki adet konteyner, tamamlanmış ve kapatılmış bir sondaj kuyusu, hâlâ kapatılmamış bir sondaj atık çamuru havuzu, etrafa saçılmış bentonit torbaları, sondaj boruları, variller, dereye dökülmüş sondaj çamuru ile karşılaştıklarını belirttiler. Dernek konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Yani sondaj yapılmış ve iş bitmişti. Ancak her şey olduğu gibi terk edilmiş ve doğa kirletilmişti. Her yan çeşitli atıklarla doluydu” dedi.

“ŞİRKET SONDAJA 3-4 YIL ÖNCE BAŞLADI”

Keşfin başlamasının ardından derneğin avukatı, dernek başkanı ve davacıların jeotermal sondajlarının ve santrallerinin çevreye verdiği zararları, Ege bölgesindeki JES’lerin Ayvacık civarında Tuzla köyü bölgesine verdikleri zararlarla ilgili raporları aktardı. Keşfe katılan köylüler ise sondaj ile ilgili yaşananları dile getirdiler. Köylülerden birisi “Sondaj işlemi üç dört yıl önce başladı, iki yıl sürdü, bu sürede dereye verilen sondaj atık suyu nedeniyle derenin suları köpüklü aktı ve kirletildi. Bu nedenle dereden iki yıl boyunca hayvanlarıma vermek için su alamadım” dedi. Erecek köyü muhtarı ise “Sondaj çok önce başladı, izinsiz olduğu için birileri şikayet etti, özel idareden gelip tutanak tutuldu, sondajı yapan şirketin daha sonra ruhsat aldığını duyduk” diye konuştu.

DAVA TRAJİKOMİK BİR HALE GELDİ!

Fotoğraflar: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Hem muhtarın hem de köylünün verdiği bilgiler ve alanda gördüklerinin sondajın en az üç dört sene önce, ruhsat olmadan başlatıldığına işaret ettiğini dile getiren dernek açıklamasında, “Daha sonra ruhsat alındığı ancak ÇED başvurusunun büyük olasılıkla sondaj bittikten sonra yapıldığı anlaşılmaktadır. Bitmiş bir sondaj için nasıl ÇED süreci başlatılabilir? Kaçak sondaj yapanlar için herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?” soruları yöneltildi. Açıklamada sondajlarını tamamlayan şirkete karşı açtıkları dava sürecinin ve bilirkişi keşfinin artık trajikomik bir hale dönüştüğünü belirterek, sorumluların cezalandırılması istendi. 


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top