Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > İliç’teki Madenle İlgili Çarpıcı Yorumlar: Sömürge Madenciliği Yapılıyor, Soruşturmalar Kapatılıyor! | Video

İliç’teki Madenle İlgili Çarpıcı Yorumlar: Sömürge Madenciliği Yapılıyor, Soruşturmalar Kapatılıyor! | Video

Dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, Erzincan İliç’deki siyanürlü altın madenciliği ve meydana gelen çevre felaketini televizyon programında Candan Yıldız’a yorumladılar: “Sömürge madenciliği yapılıyor, soruşturmalar kapatılıyor!”

Erzincan İliç’te siyanür nehre ve toprağa sızdı mı?

Dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, T24‘te Candan Yıldız‘a yorumladı.

Erzincan İliç’te siyanür sızıntısı… Sızıntı sonrası açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, madenin faaliyetlerini “İlave çevresel iyileştirme çalışmaları” tamamlanana kadar  durdurdu. Altın madeni 4 ay kapalı kalacak ama siyanür nehre ve toprağa sızdı mı bilinmiyor? Ne şirket ne bakanlık açıklama yapıyor; şirket korunuyor mu?

Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler Köyü’nde 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten Anagold Madencilik firmasının altın arama maden sahasındaki siyanür sızıntısını değerlendiren dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük “Sömürge madenciliği yapılıyor, soruşturmalar kapatılıyor” dedi. 

Gelecekteki çevre felaketinin ön habercisi olduğunu belirten Cemalettin Küçük, Bakanlığın kararını eleştirerek “Bakanlık teknik sorunların çözülmesi ya da toplumsal basıncın gazını almak için durdurma kararı vermiştir. Durdurmak yetmez, bu işletmelerin tamamının derhal kapatılması lazım. İdare mahkeme de genişletilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi lazım” diye konuştu. 

Anagold firması ile ilgili soruşturma açılması talimatını veren dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner de “İliç savcısına soruşturma açılması talimatını vermiştim. Yaklaşık 1,5 yıl bir ilerleme olmadı soruşturmada. Soruşturmanın savsadığını anlayınca soruşturma başlattım. Tam bu sırada Adalet Bakanlığı’ndan savcıyla ilgili şirketten ‘rüşvet aldığı’ iddiasıyla ilgili benim soruşturma başlatmamı isteyen bir yazı geldi. Ancak soruşturmadan aldıkça yol almışken, Bakanlık elimdeki soruşturmayı “bulunduğu hal üzerine” derhal Bakanlığıma göndermemi istedi. Bazı deliller kaybolur diye dosyada nelerin yapılması gerektiğini ve nelerin elde edildiğini yazılı olarak gönderdim Bakanlığa. O soruşturma o boyutuyla kapatılmış oldu. Savcının bu madenden rüşvet almasına ilişkin iddialar soruşturulma gerektirecek boyutta görülmedi oysa madenin yöneticisinin tercümanla kendi beyanı ve muhtarın beyanı vardı. Etkin soruşturulma yapılmadı. Bu savcı daha sonra FETÖ’den tutuklandı, serbest bırakıldı, yurtdışına çıktı, gizli tanık Efe olarak ortaya çıktı” dedi. 

Bakanlık ve Anagold’un açıklamaları için “Bize teknik tartışma yaptırmasınlar” diyen Cemalettin Küçük, “Bergama’daki altın madeniyle ilgili o dönem bizi ‘Alman ajanlığı’ ile suçladılar. Sebep neydi; eğer Türkiye’deki altın madenlerin hepsi çıkarılmış olsaydı Türkiye’nin bütün borçları kapatılmış olacaktı. Çıkarıyorsunuz, Türkiye’nin borçları kapatılıyor mu yoksa borcumuz mu artıyor? Bugün yapılanın madencilik faaliyeti olmadığını, kimyasal işlem olduğunu, sömürge madencilik olduğunu ortaya koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Küçük ve Cihaner 2006’da Uşak-Eşme’deki siyanürle altın aranan madendeki yaşananların, toplu zehirlenmelerin suya kanalizasyon suyu karıştığı açıklamasıyla üstünün kapatıldığını, TTB (Türk Tabipleri Birliği)’nin o bölgede yaşayan insanlardan aldığı kan örneklerine de kaymakamlığın el koyduğunu hatırlattı.


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top