Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > İkizdere’den Fazlıoğlu: “Doğaya zarar vermenin sandıkta bir bedeli olacaktır”

İkizdere’den Fazlıoğlu: “Doğaya zarar vermenin sandıkta bir bedeli olacaktır”

Rize‘nin İkizdere ilçesinde devam eden taş ocağı faaliyetleri başta olmak üzere bölgede yaşanan ekolojik kıyımı anlatan İkizdere Çevre Derneği‘nden Asuman Fazlıoğlu, ‘devleti yönetenlerden devleti korumaya çalışıyoruz’ açıklamasında bulundu.

İkizdere Çevre Derneği’nden (İÇDER) öğretmen, aktivist ve derneğin basın sözcüsü Asuman Fazlıoğlu, Yeşil Gazete‘nin “Yerel Seçimlere Doğru: Ekolojistler Ne İstiyor?” konulu programındaki açıklamalarında “Doğaya zarar vermenin elbette ki sandıkta karşılığı olacaktır” dedi.

“Doğayı savunma mücadelemizde bizim yanımızda olanları destekleyeceğiz”

İkizdere Çevre Derneği’nden (İÇDER) öğretmen, aktivist ve derneğin basın sözcüsü Asuman Fazlıoğlu

Ekoloji Birliği‘nin (EB) bileşenlerinden biri olan İkizdere Çevre Derneği‘nin (İÇDER) basın sözcüsü Asuman Fazlıoğlu, “doğayı savunurken yanımızda olanların biz de yanındayız” diyerek, taleplerini görmezden gelen siyasiler için gereken cevabın sandıkta mutlaka verileceğini ifade etti.

Rize İkizdere‘de Cengiz İnşaat tarafından üç yıldır devam ettirilen taş ocağı faaliyetleri, bölgeyi gün geçtikçe daha da yaşanmaz hale getiriyor. Patlatılan dinamitler, toz toprak içinde taş taşıyan kamyonlar, Karadeniz‘e özgü eşsiz yeşil alanlara zarar vermekle kalmıyor, Fazlıoğlu’nun tabiriyle ‘eğilip suyunu içebileceğiniz’ derelerde de tahribata yol açıyor.

Rize İkizdere’de ne olmuştu?

Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılacak olan lojistik liman inşaatında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, ilçedeki Eskencidere Vadisi’nde acele kamulaştırma kararı alınmıştı.

Bunun üzerine köylüler harekete geçerek, vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başladı. Kararı da yargıya taşıdı. Ancak inşaatı gerçekleştirecek olan Cengiz Holding çalışanları 21 Nisan’da vadiye girerek taş ocağı için yol açma çalışmalarına başladı.

Jandarma eşliğinde gelen şirket çalışanları, vadi girişine çadır kurup nöbet tutan vatandaşlardan çadırlarını kaldırmalarını istedi. Nöbet tutan vatandaşların tepkilerine rağmen çadırlar kaldırılırken, jandarma vadi girişine barikat kurdu.

Kısa sürede iş makineleri çalışmaya başlarken, bölge halkı da vadiye akın etti. Vatandaşlar, vadide çalışma yapan firma yetkilerinin herhangi bir izinlerinin olmadığını, yapılan çalışmanın yasa dışı olduğunu söyledi. Direnen köylüler, eylemleriyle iş makinalarının alandan ayrılmasını sağladı.

Söz konusu projeye “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararına karşı açılan dava için hazırlanan bilirkişi raporunda projenin usulsüz olduğu ve yapımının uygun olmadığı belirtilmişti.

İkizdere’deki Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağı projesinde bugüne kadar projede çalışan vatandaşlardan bazıları iş makinelerini kullanırken gerçekleşen kazalar nedeniyle hayatını kaybettiği, taş ocağı nedeniyle bugüne kadar bölgedeki yaban hayatının olumsuz etkilendiği, bölgedeki ağaçların zarar gördüğü bildirilmişti. 

Söz konusu bilirkişi raporunun detaylandırılmadığı gerekçesi sonrası mahkemeye Mart 2022’de ek bilirkişi raporu sunulmuştu. 

İlk bilirkişi raporunda arıcılığın, bitki örtüsünün, doğanın, yaban hayatının olumsuz etkileneceği yönünde görüşler bildirilmiş ama daha sonra mahkeme tarafından ek bilirkişi raporu istenmesi sonrası gelen ek raporda söz konusu görüşlerin tam tersi olacak şekilde “özenle ağaç kesmek”, “arıcılığın üzerindeki olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi” gibi ifadelere yer verilmişti.


Yeşil Gazete

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top