Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Güzelbahçe’deki atık tepesi çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor

Güzelbahçe’deki atık tepesi çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor

Haydar Madencilik tarafından işletilen Güzelbahçe Atık Geri Dönüşüm Tesisi çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu (GEDEP) ve Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER), atık geri dönüşüm alanına karşı çıktıkları ifade ederek, tesis önünde basın açıklaması düzenledi.

Haydar Madencilik tarafından işletilen Güzelbahçe Atık Geri Dönüşüm Tesisi çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. İzmir Güzelbahçe Çamlı Mahallesi’nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılan Haydar Madencilik tarafından işletilen Atık Geri Dönüşüm Tesisi çevre ve insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu (GEDEP) ve Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER), atık geri dönüşüm alanına karşı çıktıkları ifade ederek, tesis önünde basın açıklaması düzenledi. Ortak açıklamayı Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Dernek Başkanı Tuğrul Şahbaz okudu.  

“CANLI YAŞAMINA ZARAR VEREN BİR İŞLETMEYE DÖNÜŞTÜ”

Şahbaz, “Bu yığındaki inşaat atıkları içinde silisyum ve asbest gibi rüzgarla etrafta yaşayanlara zarar verebilecek tozlar bulunuyor. Tesisin adı geri dönüşüm tesisi olsa da Çamlı’daki devasa atık stok alanı yeraltı sularına karışarak zarar verebilecek, zaman zaman artan rüzgarla birlikte çevrede yaşayanlar için toz kirliliği yaratan, şiddetli bir yağmurda biriken toprağın akması riski yaratabilecek, kısaca ekosistemi bozan, çevresindeki canlı yaşamına zarar veren bir işletmeye dönüştü” dedi.

Yıllardır Kaymakamlık ve Belediyeye yaptıkları başvurulardan olumlu bir sonuç alamadıklarını söyleyen Şahbaz, göstermelik yapılan sulamaların toz sorununu çözüm olmadığı ekledi.

“HİÇBİR YATIRIM CANLI YAŞAMINDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİLDİR”

Nisan 2022’den beri alana atık girişinin durduğunu ancak alandaki serbest tozun etrafa yayılımının sürdüğünü söyleyen Şahbaz, alanın hemen yanındaki çimento tesisinin yarattığı toz ve gürültü sorununun da vatandaşları önemli sorunlardan biri olduğu ifade etti.

“Bu atık geri dönüşüm tesisinin yaşam alanlarımıza ve bölge insanına oluşturduğu sağlık tehdidi yok edilmelidir.

Hiçbir yatırım canlı yaşamından daha önemli değildir” diyen Şahbaz, acil olarak yapılmasını istedikleri talepleri şu şekilde sıraladı:

  • Alandaki mevcut malzemenin çıkışı (satış veya transferi) arttırılmalı ve böylece oluşan devasa moloz yığının minimuma indirilmesi için plan yapılmalı, işletmenin bu plana uygun çalışması yetkili makamlarca denetlenmeli, sonuçları şeffaflık içinde açıklanmalıdır. 
  • Alan içindeki yollar tozumanın önüne geçecek malzemeden yapılmalı, atık işletme tesisi kapalı sistem içinde ve daha az toz yaratacak teknolojiyle çalışmalıdır. 
  • Bu tür alanlar için öngörülen Rehabilitasyon Planı şeffaflık içinde çevrede yaşayanlarca paylaşılmalıdır. 
  • Bu alanın yeşil alan, spor alanı vb. şekilde değerlendirilmesini istiyoruz.

Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top