Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Gördes Nikel Madeninin Çevreye Verdiği Zararlar Gizlenmek İsteniyor!

Gördes Nikel Madeninin Çevreye Verdiği Zararlar Gizlenmek İsteniyor!

Geçtiğimiz günlerde Gördes-Akhisar arasındaki Başlamış deresinin kırmızı renkte akması ile gündeme gelen Gördes’teki nikel maden işletmesinin çevreye verdiği zararların kamuoyundan saklanmaya çalıştığı belirtiliyor. Konuyla ilgili İl Çevre Müdürlüğü’nün tutumunu eleştirerek kınayan CHP Manisa milletvekili Bakırlıoğlu, “çevre felaketinin üstü yine örtülmek isteniyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Gördes-Akhisar arasındaki Başlamış Deresi‘nin kırmızı renkte akması ile gündeme gelen Gördes’teki nikel maden işletmesinin çevreye verdiği zararların kamuoyundan saklanmaya çalıştığı belirtiliyor. Konuyla ilgili İl Çevre Müdürlüğü’nün tutumunu eleştirerek kınayan CHP Manisa milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, “çevre felaketinin üstü yine örtülmeye çalışılıyor” dedi.

Manisa ili Akhisar ve Gördes ilçeleri sınırları içinden geçen Başlamış Deresi, 28 Şubat tarihinde kırmızı renkte akması ile “dereler bile kan ağlıyor!” şeklinde bir yorumla sosyal medya ve ulusal basının gündemine oturmuştu. Uzun süredir durumu yakından izleyen Gördes Çevre Derneği (GÖRÇEV) başkan ve yöneticileri Ramazan Koyunlu ve Hasan Türkel, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu’nu da durumdan haberdar ederek, derenin kırmızı akmasının nedeninin araştırılması çabası içine girdiler. Sonunda da bütün şüpheleri doğru çıktı. Yapılan bilimsel inceleme ve çalışmalar, Başlamış Deresi‘nin kırmızı akmasının bir çevre felaket olduğunu doğruluyordu. Nedeni ise Gördes’te işletilmekte olan nikel maden işletmesi!

ÇMO’NUN RAPORU FELAKETİ AÇIKLIYOR!

Konu ile ilgili olarak öncelikle Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne durumu bildirerek işletmenin denetlenmesi ve derelerden numune alınıp su analizi yapılması için başvuruda bulunduklarını söyleyen CHP Manisa milletvekili Bakırlıoğlu, ancak alınan cevabın “durumun bölgedeki harfiyattan kaynaklı olduğu, çok yağmur yağdığı ve toprak renginin kırmızı olması nedeniyle dereden kırmızı su aktığı” şeklinde olduğunu ifade etmişti. Bunun üzerine de GÖRÇEV yetkilileri ve Bakırlıoğlu, bu konuda hassasiyet gösteren Akhisar Belediyesi yetkilileri ile derenin değişik bölgelerinden kırmızı çökeltilerin bulunduğu bu yerlerden toprak ve su numuneleri alarak akredite bir laboratuvara gönderdiler. Gelen analiz sonuçlarının yorumlanması için TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesinden de yardım istenildi. ÇMO İzmir Şubesi tarafından hazırlanan ön raporda yoğun bir ağır metal kirliliğine işaret edilerek, “Yerüstü Su Kaynakları için Belirli Kirleticiler ve Çevresel Kalite Standartları” na göre yapılan değerlendirmede, havza içerisinde bu kirliliğe yol açabilecek başka bir kaynak tarafımızca bilinmemekte olup tek muhtemel kirletici Meta Nikel A.Ş.’ye ait Atık Depolama Tesisi olarak değerlendirilmektedir” açıklamasında bulunuldu.

ParametreMak-ÇKS*(µg/L)Analiz Sonucu(µg/L)Yaklaşık Çarpan(Analiz Sonucu/Mak-ÇKS)
Kadmiyum (Cd)1,5985x657
Kobalt (Co)2,61011x389
Bakır (Cu)3,1963x310
Civa (Hg)0,075x71
Nikel (Ni)341030x30
Kurşun (Pb)14281x20
Arsenik (As)531003x19
Alüminyum (Al)27365x14
Demir (Fe)1011009x10

Bu sonuçlar, madenin çevreye verdiği zararı tümüyle gözler önüne seriyor. Kadmiyum normal değerlerden 657 kat fazla, Kobalt 389 kat, bakır 310 kat, civa 71 kat, nikel 30 kat fazla değerlerde olduğu görülüyor.

ÇEVRE FELAKETİNİN ÜSTÜ YİNE KAPATILMAK İSTENİYOR!

Konu ile ilgili geçtiğimiz gün yeni bir açıklamada daha bulunan CHP Manisa milletvekili Bakırlıoğlu, “çevre felaketinin üstü yine örtülmeye çalışılıyor” dedi. Eldeki bilgi ve belgeler ile analiz sonuçlarını hem kendilerinin hem de Akhisar Belediyesi’nin başvuru yaparak Manisa Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü’ne göndererek gerekli tedbirlerin alınması istendiğini bildiren Bakırlıoğlu, “Başvurularımıza Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü maalesef akıllara zarar bir cevap vermiştir” açıklamasında bulundu. Bakırlıoğlu, “Kamu ciddiyeti ve resmi yazışma kuralları ile asla bağdaşmayan bu yazıda, önce başkanlığını Manisa Valisinin yaptığı bir sanayi bölgesi bahane edilerek Akhisar Belediyesi samimi olmamakla suçlanmış, yaşanan çevre felaketine ilişkin yaptığım basın açıklamasından da rahatsızlık duyulduğu ifade edilmiştir. Tüm bilgi, belge ve resimlerle birlikte analiz sonuçlarını kendilerine göndermemize rağmen fotoğraf, video ve somut delil istemişlerdir” şeklinde açıklamalarda bulunarak, “Tüm Türkiye’nin gördüğü bir gerçeği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün görmemesinin bir tek nedeni vardır, o da yaşanan çevre felaketinin üzerinin kapatılmak istenmesidir” şeklinde yetkililerin duyarsızlığını eleştirirken, ortaya konulan tutuma tepki gösterdi. Bakırlıoğlu, “Manisa Milletvekili olarak çevreye sahip çıkmamdan rahatsız olan, ama yaşanan çevre felaketinden rahatsız olmak yerine üzerini örtmeye çalışan Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü yetkililerini kınıyorum” dedi.

MİLYONLARCA İNSANIN İÇME VE KULLANMA SUYUNU ETKİLİYOR

Başlamış Deresi, üzerinde Manisa kentine içme-kullanma suyu sağlanmak üzere inşaatı devam eden Gürdük Barajı ve yapımı planlanan Başlamış Barajı, halk ve çevre sağlığı açısından büyük öneme sahip yerüstü su kaynaklarından. İzmir ve Manisa kentlerinde yaşayan milyonlarca insanın içme-kullanma suyunu doğrudan etkileme potansiyeli nedeniyle, tesis ve baraj üzerindeki zararları ile ilgili iddiaların hassasiyetle değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. 

 “Çok ciddi bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız” diyen Bakırlıoğlu da açıklamasında bu ayrıntıya dikkat çekerek, “O zaman bu bölgenin İzmir ve Manisa’nın içme suyu ihtiyacını karşılanması ne kadar doğrudur? Daha önce analiz yapıldı mı, yapıldı ise analiz sonuçları arasında fark var mı? Bu su tarımda ve hayvancılıkta kullanılabilir mi?” sorularını yöneltti.

“Valilik ve Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü duyarsız kalsa da, üzerini örtmeye çalışsa da biz bu felaketin peşini bırakmayacağız” sözleri ile Bakırlıoğu DSİ’ye bir kez daha çağrıda bulunarak “Bölge halkıyla, muhtarlarla, maden işletmesinde çalışanlarıyla görüşün, şikayetlerini dinleyin. Atık Depolama Tesisi orada, dere kenarındaki kırmızı çamur kalıntıları da hala orada duruyor. İlgili kurumlar kontrollerini yapsın, numune alıp analiz ettirsin ve kamuoyuna mutlaka doğru bir açıklama yapılsın” ifadesinde bulundu.

Barajlar ile nikel maden işletmesi alanının bulunduğu bölgenin uydudan görünümü

İndirmek için tıklayınız: ÇMO Başlamış Deresi Kirlilik Değerlendirme Özet Raporu

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

One thought on “Gördes Nikel Madeninin Çevreye Verdiği Zararlar Gizlenmek İsteniyor!

Bir yanıt yazın

Top