Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Gediz Nehri’ndeki kirlilik Türkiye’nin en önemli havzasının geleceği için alarm veriyor!

Gediz Nehri’ndeki kirlilik Türkiye’nin en önemli havzasının geleceği için alarm veriyor!

Uzun süredir Gediz Nehri’nde yaşanan kirlilik, önceki yıllarda balık ölümlerine neden olmuştu. Çiftçilerin şikâyetine rağmen halen etkili bir önlem alınmadığı görülüyor. Gediz Nehrinin şu an adeta bir atık su kanalı gibi aktığını belirten CHP Manisa Milletvekili Başevirgen “Gediz Nehrinden pis kokular yükseliyor” dedi.

Manisa’nın Ahmetli ilçesinde vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine ilçe başkanı Halil Burhan ve ilçe yöneticileri ile birlikte Gediz Nehri’nde yerinde incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Sıcaklıkların artması ile birlikte sular çekiliyor ve nehir dibindeki balçık açığa çıkıyor. Etrafa çok ağır bir koku yayılıyor. Haliyle bölge halkı bu durumdan çok şikayetçi.” dedi.

Bu Kirliliğin Bedelini Ağır Öderiz!

Gediz Nehri’nin temizlenmesi ve ıslahı için defalarca soru önergesi verdiğini ancak hiç birine yanıt alamadığını belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Gediz Nehri ülkemizin en değerli doğal kaynaklarından ve ekolojik denge için oldukça önemlidir. Bir tarım şehri olan Manisa’nın can damarıdır. Tarımsal sulamada Gediz Nehri’nin önemi çok büyük. Gediz’e Kum ve Nif Çayı olmak üzere yan dereler, sanayi ve belediyelerin olduğu her yerden kirlilik akıyor.” ifadelerini kullandı.

Havzanın en önemli can damarıyken atık kanalına dönüştü!

Özellikle toprağa karışan ağır metallerin tarımsal ürünlerin verim ve kalitesini düşürdüğünü belirten Başevirgen, bereketli Gediz Ovası’nın göz göre göre ölüme terk edildiğini söyledi ve “Bu kirliliği görmezden gelmeye devam edersek bedelini çok ağır öderiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’na bir kez daha seslenerek, bu kirliliğe bir an önce son verecek çalışmaları yapmalarını ivedilikle talep ediyoruz” diye konuştu.

Manisa’daki tarımsal arazilerin sulanmasında büyük ölçüde Gediz Nehri‘nin kullanıldığını belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, OSB’lerdeki ve dışındaki sanayi tesislerinin, Jeotermal Enerji Santrallerinin, nehir kıyısına kurulmuş kesimhanelerin bütün atıklarını Gediz nehrine boşalttıklarını belirterek yıllar önce içilebilir kalitede olan suyun artık sulamada bile kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Gediz Havzası ve Gediz Nehri

Coğrafya biliminin tarımsal değeri ve ekolojik özellikleri bakımından dünyada “cennet” diye tanımladığı 7 tarım harikasından birisi Gediz Havzası’dır. Ama 7 harika içinde yer alması 7nci sırada olduğu anlamına gelmiyor. 50.000 km² nin çok üzerinde yüzölçümü ile diğerleri arasında en büyük alana sahip. Gediz Havzası; her biri altın kadar değerli ürün olarak “Ege’nin beşibirliği” diye adlandırılan üzüm, zeytin, incir, pamuk ve tütünün de vatanıdır. Üzerinde 4 mevsim boyunca sürekli olarak tarım yapılabilen, bütün bu özellikleriyle dünyada benzeri olmayan bir havzadır. Bir de her türlü ürünün yetiştiği, tarımsal olarak ülke ekonomisine en büyük geliri sağlayan ve 1nci sırada gelen Manisa Ovası’nın özellikleri göz önünde bulundurulunca, Gediz Havzası 7 harika içinde ilk sıraya yerleştirilebilir. Özellikle Manisa bölgesi, bu havzanın gözbebeğidir.

Dünyanın 7 harikası içinde ilk sıraya yerleştirebileceğimiz bu havzaya adını vermiş olması, Gediz Nehri’nin taşıdığı anlam ve önemi fark etmeye yeterli. Ancak 401 km uzunluğunda, 17.500 km² su toplama havzasına sahip Gediz Nehri bugün can çekişiyor. Nedeni ise, verilen tavizler sonucu sanayi tesislerinin zehirli atıklarının bu nehiri ölümcül derecede kirletmesi.

Gediz Nehri, mitolojik çağlardan beri bölgenin en önemli hayat kaynağı olarak, buradaki yaşamın bir sembolü, önemli bir akarsu olarak bugüne dek varlığını sürdürdü. Gediz Nehri’nin mitolojik çağlardaki adının “azgın, öfkeli, taşkın” gibi o dönemki pek çok anlamlarını çağrıştıran Memaniomenos veya Mainonemos olduğunu bilmek, bu nehri anlamaya yeterli. Şairlerin babası Homeros’un ünlü eseri İliada Destanı’nda “Maionia” diye anılan Gediz Nehri’nin buradaki anlamı ise “Kutsal Ma Nehri” veya “Kutlu Akarsu”dur. Halikarnas Balıkçısı’na göre, ondan önceki ismi Paktalos olan Gediz Nehri için pek çok öykü ve hikâyeler de anlatılır. Belkıs’ın Gerdanlığı Efsanesi’nde olduğu gibi de efsanelere bile konu oldu.

Yunanlıların geçmişteki tarihte Ermos adını verdikleri bu nehire, Romalılar latin yazımına uydurarak Hermos demişlerdir. Perslerin Serabad dediği, o zamanki halk dilinde ise Sarabad’a dönüşen bu nehir, günümüzde ise çıktığı yere göre Gediz olarak adlandırılmış. Zaman zaman taşması nedeniyle “Cadı Gediz” adı da takılan bu nehire, yörede ise bu nedenden dolayı çamurlu suyu ve toprağı dolayısıyla köylüler tarafından “Sarıkız” da denmiş. Bugün ise Gediz Nehri günümüzde can çekişiyor artık! 

Gediz Nehri’nde toplu balık ölümleri sıklıkla yaşanan vakalardan biri oldu
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top