Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Gediz Deltası bir kez daha UNESCO yolunda

Gediz Deltası bir kez daha UNESCO yolunda

Gediz Deltası’nın dünya mirası olması için çalışma başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası’nın, UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne alınması için resmi adaylık başvurusunda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Türkiye’nin önemli doğa alanlarından Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için proje başlattıklarını bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için 25 Kasım’da resmi başvuruda bulundu. Gediz Deltası, Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri. Tüm Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan delta, aynı zamanda İzmirli balıkçı ve çiftçilerin de üretim alanı.

Yüzlerce kuş ve canlı türünün yaşadığı Gediz Deltası’nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için 2002’den bu yana çalışma yürüten Doğa Derneği de Şubat 2019’da bir kampanya başlatarak alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilerek koruma altına alınmasını talep etmişti. Alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası kıstaslarını karşıladığı akademisyen ve doğa korumacıların hazırladığı bilimsel rapora göre ortaya konmuştu.

BAŞVURU HABERİNİ TUNÇ SOYER VERDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan başvurunun ardından İzmirliler, bilim insanları ve doğa korumacılar UNESCO Dünya Mirası Yolunda Gediz Deltası Çalıştayı’nda bugün bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği’nin birlikte düzenlediği çalıştayda, UNESCO başvurusunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği iş birliğinde Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’de düzenlenen “UNESCO Dünya Mirası Yolunda Gediz Deltası Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, belediye başkanlarının asli görevinin “korumak” olması gerektiğini söyledi. 

İzmir Körfezi’nin batı kıyısında, Gediz Nehri’nin denizle buluştuğu noktada bulunan deltanın 298 kuş türüne ev sahipliği yaptığını, ülkenin 305 önemli doğa alanından biri olduğunu ifade eden Soyer, deltanın ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında bulunmasına rağmen İzmir gibi büyük bir şehre yakın olmanın sıkıntılarını yaşadığını dile getirdi.

Deltanın uzun yıllar “gereksiz bir bataklık” olarak görüldüğüne değinen Soyer, şunları kaydetti: “Bugün deltanın milyonlarca canlının yaşam alanı olduğunu biliyoruz. Gediz Deltası’nın UNESCO dünya mirası olması, geleceğinin korunabilmesi açısından önemli. Deltanın dünya mirası olma sürecini Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik. Hazırlıklarımızı yaparak dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik. Bundan sonra deltanın geçici listeye alınması ve ardından UNESCO dünya mirası alanı olması için gereken tüm çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Bugün başlayan çalıştayda Gediz Deltası’nın korunarak gelecek nesillere taşınabilmesi için bir yol haritası da belirlenecek.

Doğa Derneği Koruma Koordinatörü Itri Levent Erkol ise deltanın dünyadaki flamingo nüfusunun yüzde 10’una ev sahipliği yaptığını belirtti. Erkol, deltanın korunması için yürüttüğü çalışmalardan dolayı Soyer’e teşekkür etti.

UNESCO, DÜNYA MİRASI KISTASLARINI KARŞILIYOR

UNESCO Dünya Mirası alanlarının altısı kültürel, dördü doğayla ilgili olmak üzere toplam 10 kıstası bulunuyor. Bir alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne dahil edilebilmesi için ise Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen dört doğal kriterden sadece birini karşılaması yeterli görülüyor. Gediz Deltası, üstün doğal durumlar veya istisnai doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip alanları içermesi ve bilimsel açıdan üstün evrensel değere sahip ve tehlike altındaki türleri içeren, biyolojik çeşitliliğin yerinde korunması için en önemli ve kayda değer doğal habitatları içermesi kıstaslarıyla UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası kriterlerini karşılıyor.

YÜZLERCE KUŞ VE CANLI TÜRÜNÜ BARINDIRIYOR

Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası, tüm Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birini karşılıyor. Delta, aynı zamanda İzmirli balıkçı ve çiftçilerin de üretim alanı.

Aynı zamanda “flamingo cenneti” olarak da adlandırılan, yüzlerce kuş ve canlı türünün yaşadığı Gediz Deltası’nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için 2002’den bu yana çalışma yürüten Doğa Derneği de, Şubat 2019’da bir kampanya başlatarak alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilerek koruma altına alınmasını talep etmişti. Alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası kıstaslarını karşıladığı akademisyen ve doğa korumacıların hazırladığı bilimsel rapora göre ortaya konmuştu. 

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top