Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Emirdağ yaylaları siyanürlü altın madenciliğine açılıyor, halk tepkili

Emirdağ yaylaları siyanürlü altın madenciliğine açılıyor, halk tepkili

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde bulunan yaylaları siyanürlü altın madenciliğine açılıyor. Türkülere konu olan Emirdağ yaylalarında siyanürlü altın madenciliğine açılmasına tepki gösteren yurttaşlar, Emirdağ’ın meralarını ve su kaynaklarını tehdit eden altın ve gümüş madenciliği girişimine karşı gerekirse nöbete başlayacaklarını belirtiyor

Türkiye’nin en önemli küçükbaş hayvancılık ve tarımsal üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesindeki yaylalarda altına hücum dönemi başladı. Adını yöre halkının Emir Baba olarak andığı ve kutsal saydığı Eren’den alan Emirdağ’ın meralarını ve su kaynaklarını tehdit eden altın ve gümüş madenciliği girişimine ilçe halkından tepki geldi. Bu arada yöre halkı örgütlü bir mücadele için STKların katkısıyla Emirdağ Çevre, Doğa ve Kültür Varlığı Koruma Derneği kurma çalışmalarına başladı.

KANADALI ŞİRKET SONDAJ ÇALIŞMASI YAPIYOR

Uşak Kışladağ ve İzmir Efemçukuru madenlerini de işleten Kanadalı Eldorado Gold adlı altın şirketinin alt kuruluşu olan Tüprag Madencilik’e, Emirdağ’da 13 bin 640 dekarlık alanda maden arama ruhsatı verildi. Sondaj çalışmalarına başlanan Emirdağ’da ayrıca 3 maden firması daha benzer şekilde altın, gümüş ve bakır gibi maden arayacak. 

Emirdağ’da ruhsat verilen sahada maden arama çalışmaları sürüyor

MADEN RUHSATI DERHAL İPTAL EDİLMELİ

Mera ve yayla olarak kullanılan dağın Bolvadin sınırında da 8 bin dekarlık bir başka arama ruhsatı daha verildiği ortaya çıkarken Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler ve Türkmenler Derneği Başkanı Şakir Altıntaş girişime sert tepki gösterdi. Emirdağlarının altın madenciliğine açılmasının hem tarımı hem de hayvancılığın sonunu getireceğini savunan Altıntaş, “Burada üç tane de baraj var. Siyanürlü madencilik hayvanları da insanları da ovadaki tarımı da zehirleyecek. Emirdağlarında verilen maden ruhsatlarının derhal iptal edilmesi gerekiyor. Eğer iptal edilmezse Yörük-Türkmen dernekleri olarak Emirdağlarında çadırlarımızı kurup burada nöbete duracağız” diye konuştu.

Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler ve Türkmenler Derneği Başkanı Şakir Altıntaş

YÖRÜK TÜRKMEN KÜLTÜRÜNÜN EN CANLI YERİ

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesi, adını ilçe sınırlarında bulunan Emirdağlarından alıyor. Osmanlı döneminde adı ‘Aziziye’ olan Emirdağ, Anadolu’da Yörük-Türkmen kültürünün en canlı olduğu merkezlerden biri olarak biliniyor. Afyon Postası‘nın haberie göre, güçlü bir küçükbaş hayvancılık üretimi bulunan ilçedeki yetiştiricilik kültürünün kökleri çok eskilere dayanıyor. Antropolog Doç. Dr. Atilla Erden’in verdiği bilgilere göre Emirdağ ve çevresi 13. yüzyıldan itibaren Türklerin yerleştiği ve geleneksel hayvancılık üretimini devam ettirdikleri bir bölge.

Emirdag halkının tepkisini çeken maden arama girişimleri ilçedeki STKlar ile siyasi partileri de harekete geçirdi

“YAYLADAN ELİNİZİ ÇEKİNİZ”

İYİ Parti’nin Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı, eski Milletvekili Mahmut Koçak’da sosyal medyada duruma şöyle tepki gösterdi: “Her yer zehirlendi sıra Emirdağı’ma mı geldi? Emirdağı siyanür solumak istemiyor. Sağlıklı yaşamak hepimizin hakkı. Halkın sağlığını korumak devletin birinci vazifesidir. Biz yörük-Türkmeniz, yaylacıyız, yaylamızdan  elinizi çekiniz.”

Emirdağ’daki küçükbaş hayvan varlığı bir çok ilden daha fazla
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top